Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno.

EVANĐELJE (Lk 19, 1-10)

U ono vrijeme: Uđe Isus u Jerihon. Dok je njime prolazio, eto čovjeka imenom Zakej. Bijaše on nadcarinik, i to bogat. Želio je vidjeti tko je to Isus, ali ne mogaše od mnoštva jer je bio niska stasa. Potrča naprijed, pope se na smokvu da ga vidi jer je onuda imao proći. Kad Isus dođe na to mjesto, pogleda gore i reče mu: »Zakeju, žurno siđi! Danas mi je proboraviti u tvojoj kući.« On žurno siđe i primi ga sav radostan. A svi koji to vidješe stadoše mrmljati: »Čovjeku se grešniku svratio!« A Zakej usta i reče Gospodinu: »Evo, Gospodine, polovicu svog imanja dajem siromasima! I ako sam koga u čemu prevario, vraćam četverostruko.« Reče mu na to Isus: »Danas je došlo spasenje ovoj kući jer i on je sin Abrahamov! Ta Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno!«

Isus, koji je upozoravao na opasnost bogatstva, u današnjem evanđelju opaža
bogataša Zakeja na smokvi te mu izjavljuje da želi biti njegov gost za vrijeme boravka uJerihonu. Zakej ga prima sav radostan, jer je u Isusovu postupku uvidio da Bog i njemunudi oproštenje. Oni koji su Zakeja zauvijek bili otpisali zato što je po zanimanju carinikprigovaraju Isusu što se svratio grešniku. On odgovara: “Danas je došlo spasenje ovojkući, jer i on je sin Abrahamov!” Starozavjetna podloga ovom događaju u današnjoj liturgiji je razmišljanje o Božjoj blagosti i milosrđu: “Ti si milostiv svima, jer možeš sve, i kroz prste gledaš grijehe ljudima koji su se pokajali!” Tako se u današnjoj liturgiji okupljamo oko Isusa koji uprisutnjuje milosrđe Božje. Zakej je svojim zanimanjem uzdržavao svoju obitelj te svoje ukućane činio materijalno povlaštenima u odnosu na ostale stanovnike Jerihona. Međutim i Zakej i njegovi ukućani nisu bili sretni u srcu. Željeli su se iščupati iz svoje prividne sreće, a sugrađani im to nisu dopuštali. Isus u punoj svijesti svoje povezanosti s Ocem govori da s njime u Zakejevu kuću ulazi spasenje koje oni zahvalno prihvaćaju. Na ovoj misi i mi zahvalno prihvaćamo spasenje koje nam ulazi s Isusom, obnavljamo vjeru u milosrđe Božje prema svima ljudima i primamo zadatak da u svojoj sredini uprisutnjujemo Božje milosrđe.

Potpuni oprost Svi sveti i Dušni dan

Potpuni oprost od vremenitih kazni za duše u čistilištu, dakle za pokojnike „koji umru u milosti i prijateljstvu s Bogom, a nisu potpuno čisti“ (usp. prethodni citat iz KKC), dio je duhovnog blaga Crkve te se vjernici žarko potiču da ih uključe u svoje molitve. Potpuni oprost za pokojnike čije su duše u čistilištu može postići onaj:
a) tko pohodi groblje i u dane od 1. do 8. studenoga moli za pokojnike;
b) tko na svetkovinu Svih Svetih (1. studenog) i na Spomen svih vjernih pokojnika ili „Dušni dan“ (2. studenog) ili po dopuštenju Ordinarija u nedjelju prije ili poslije pohodi crkvu ili oratorij i ondje, uz redovite uvjete koje je Crkva odredila za dobivanje potpunih oprosta (sakramentalna ispovijed i sveta pričest, moljenje Molitve Gospodnje i Vjerovanja na nakanu Svetog Oca).

Donacije za Haiti

ŽUPA PRESVETOG SRCA ISUSOVA | IBAN HR 1523900011100234226
Opis plaćanja: za Haiti

Misa za Svi svete na Lovrincu

Na svetkovinu Svi Svetih u utorak, 1. studenoga, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša predvodit će euharistijsko slavlje u 14.30 sati na splitskom groblju Lovrinac, a potom će kod središnjega križa izmoliti blagoslovnu molitvu za sve vjerne mrtve. Na kraju će se nadbiskup i okupljeni svećenici pomoliti kod svećeničkih grobnica.

Priprava za sakramente

(Odrasli)

Pozivamo sve zainteresirane za priprava odraslih za primanje sakramenata kršćanske inicijacije: KRŠTENJA, ISPOVIJEDI, PRVE PRIČESTI, KRIZME Priprava uvijek započinje početkom listopada, a pohađaju je kandidati koji žele primiti sakramente kršćanske
inicijacije (krštenje, potvrda i euharistija), ali i oni koji su već kršteni, ali u odrasloj dobi žele primiti sakramente potvrde i euharistije. Katehetski susreti se održavaju jedanput u tjednu. Krsno slavlje, kao i slavlje podjele svete potvrde i euharistije bit će za vrijeme vazmenog bdijenja, u subotu 8. travnja 2023.

Sveci i blagdani kroz tjedan

Utorak 1.11.

Svi Sveti

Srijeda 2.11.

Dušni Dan

Petak 4.11.

Sv. Karlo Boromejski

Najavljujemo

Susret za mlade ponedjeljkom u 20:30 sati, a informacije za ostale aktivnosti na plakatima ispod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *