Holywin u našoj župi

Sveta Misa

Uoči svetkovine Svih Svetih, 31. listopada u Župi Presvetog Srca na Visokoj u suradnji sa Uredom za pastoral mladih Splitsko makarske nadbiskupije, održan je Holywin – odgovor hrvatske katoličke mladeži na pogansku proslavu Noći vještica. Bogati program napunio je cijelu crkvu te pokazao kako mladi danas tragaju za pravom Istinom.

Tijekom cijele večeri glazbeno je animirao zbor mladih župe. Program je započeo misom koju je predvodio povjerenik za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije don Ivan Terze.

Nagovor - Opasnost od okultnoga

Zatim je uslijedio nagovor o temi „Sve mi je dostupno – ali sve ne koristi“ koji je održao don Ivo Bezina. Don Ivo je nazočne uveo u pojam okultnog te približio mladima kako se to danas prikazuje kao nešto skriveno, a zapravo su razni načini na koje se susrećemo s okultnim stvarima u svakodnevici. Kao primjer je dao tarote, horoskope, vračanja, koji možda djeluju bezopasno na prvi pogled ali mogu biti podosta opasni. „Kad bismo vidjeli neku sliku ili ugledali nekoga tko se bavi sotonizmom ili crnom magijom, bilo bi nam jasno da osoba spada u tu kategoriju. Međutim ima stvari, naučavanja, vjerovanja i praksi za koje nikada na prvi pogled ne bi rekli da spadaju pod okultizam. Na primjer, nađete sličicu anđela, ili nađete neku pobožnu knjigu na čijoj je naslovnoj stranici Isus Krist, pa onda krenete čitati i počnete u srcu osjećati da tu nešto ne štima, pa ako se u vaš život uvuče neki nemir, nesanica, averzija prema Bogu u molitvi – tada vam se upali crvena lampica da ste negdje dotakli zabranjeno područje“, naglasio je don Ivo dodavši da okultizam nikada nije bio dostupniji kao danas.

„Ono čega moramo biti svjesni jest da se danas događa ogromna eksplozija okultnika i da nikada nije bilo lakše doći u doticaj s pravim okultnim praksama. Nekada to su mogli raditi samo oni koji su imali pristup tajnom društvu i bibliotekama u kojima su bili rijetki primjerci knjiga koje su vodile u okultno znanje. Danas to više nije slučaj. Na jedan jedini klik, u centru grada ili u svojoj sobi, u 8 sati ujutro dok piješ kavu, možeš otvoriti internetsku stranicu gdje možeš uživo gledati kako se vrše određeni obredi, gdje možeš čitati određene forume na kojima se govori kako se prave uroci, možeš gledati čovjeka koji ti pokazuje kako ući u crnu magiju.“ Osvrnuo se potom na prvi okultizam koji se zapravo nalazi u Bibliji – u razgovoru Zmije i Eve – te naveo kako se tu nalaze temeljni elementi koje susrećemo u svim okultističkim praksama do danas.

„Na scenu stupa Zmija, jedno egzotično biće koje razgovora sa ženom – u raznim okultističkim praksama uvijek postoji neko egzotično biće. Zatim ono što možemo vidjeti ovdje su ključne stvari: izričit prekršaj Božje zapovijedi, đavao nam izvrče sliku o Bogu i pretvara Ga u nekoga kome nije stalo do čovjeka, a sebe prikazuje kao nekoga kome je stalo“, kazao je don Ivo zaključivši da težnja nečemu većemu u našim srcima dolazi od Boga.

„Odakle Adamu i Evu, meni i tebi, želja da znamo više, da budemo bolji, da budemo kao Bog? Bog je stavio te želje u nas i On ih sam može i hoće do kraja ispuniti. A taj proces unutar kojega On ispunjava naše najdublje želje, čežnje i potrebe zove se posvećenje i svetost. Bog je u srce svakog čovjeka stavio želju da prepoznaje Istinu i da bude poput Boga, ne da bude Bog, nego da bude kao On. Zbog toga je Isus Krist došao na zemlju – on koji je Bog postao je Sin Čovječji kako bi mi koji smo ljudi mogli postati sinovi Božji.“

Svjedočanstvo Ane Palić i Luke Martića i kraj programa

Nakon nagovora uslijedio je kratki skeč mladih iz Hrvatskog nadezmlja o temi „Sveti Petar i računi za grijehe“ te svjedočanstvo zaručnika Ane Palić i Luke Martića o vjernosti i predanosti Bogu i Njegovoj volji. Ana i Luka pričali su o tome kako su, prije nego su se upoznali, živjeli mladenačkim životom koji nije bio ispunjen duhovnim sadržajima i sakramentima. U nekom razdoblju svog života, oboje su krenuli u dublju duhovnu potragu i otkrivanju sebe samih, pa je tako Ana odlučila raskinuti zaruke jer je smatrala kako njezin tadašnji zaručnik nije osoba s kojom se ona vidi u budućnosti. Oboje su kroz to traganje slučajno saznali za sv. Dominika Savija, zaštitnika mladih. Na kraju su posvjedočili kako ih je taj svetac spojio na susredu mladih, jer je Ana imala na pozadini njegovu sličicu i citat, a Luka je to slučajno vidio i od tad je njihova priča počela.

Program je završio službom svijetla koji je predvodio don Mirko Šakić – župni vikar Župe sv. Josipa na Mertojaku, te obnovom krsnih zavjeta svih okupljenih. Nakon programa je uslijedio pub kviz o temi svetosti sa više od 30 prijavljenih ekipa te zajedničkim druženjem u prostorijama Župe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *