Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje!

EVANĐELJE (Lk 21, 5 - 19)

U ono vrijeme: Podrugivali se Isusu glavari s narodom: »Druge je spasio, neka spasi sam sebe ako je on Krist Božji, Izabranik!« Izrugivali ga i vojnici, prilazili mu i nudili ga octom govoreći: »Ako si ti kralj židovski, spasi sam sebe!« A bijaše i natpis ponad njega: »Ovo je kralj židovski.« Jedan ga je od obješenih zločinaca pogrđivao: »Nisi li ti Krist? Spasi sebe i nas!« A drugi ovoga prekoravaše: »Zar se ne bojiš Boga ni ti, koji si pod istom osudom? Ali mi po pravdi jer primamo što smo djelima zaslužili, a on – on ništa opako ne učini.« Onda reče: »Isuse, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje.« A on će mu: »Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!«

Godine 1925. slavila je Katolička crkva 1600. godišnjicu nicejskog sabora na kojem su sabrani biskupi definirali dogmu o bitnoj jednakosti utjelovljenog Sina s Ocem nebeskim. To je bio povod da papa Pijo XI ustanovi novu svetkovinu Krista kralja svega stvorenja (rex omnis creaturae). Odredio je da se novi blagdan slavi na posljednju nedjelju u listopadu, pred Sve svete da vjernici na zemlji glasno naviještaju slavu onoga koji se proslavio u svim svetima i spašenima. Papa je također želio da katolike potakne na svjesno življenje kršćanskih vrijednosti u modernom svijetu, protiv tzv. laicizma koji područje religije sužava na strogo unutrašnje područje duha i duhovnog. Srž blagdana izražena je u misnom predslovlju u kojem se ističe da je Otac nebeski pomazao Krista za vječnog svećenika i kralja svemira. On je smrću i uskrsnućem “dovršio otajstvo spasenja.” Sada njegovo djelo u svijetu polagano napreduje, a kad o koncu povijesti “svojoj vlasti podloži sva stvorenja”, predat će Ocu “vječno i sveopće kraljevstvo, kraljevstvo istine i života, kraljevstvo svetosti i milosti, kraljevstvo pravde, ljubavi i mira”. Saborska reforma odredila je da se ova svetkovina prenese na završetak liturgijske godine kako bi se bolje istaklo eshatonsko obilježje Isusova kraljevskog dostojanstva. Kvalitetna novost su svetopisamska čitanja, različita za tri liturgijske godine. Latinski izraz rex ornnis creaturae preveden je u Časoslovu ispravno s “kralj svega stvorenja”, a u službenom Misalu nespretno “kralj svega svijeta.” Svetopisamski korijen naziva je u Kol 1, 15: “On je slika Boga nevidljivoga, Prvorođenac svakog stvorenja… da u svemu bude Prvak”. “Svijet” ima politički prizvuk ovozemaljskih država. “Stvorenje” je svijet ljudi i prirode, svijet ukoliko od Boga potječe i u uskrslom Kristu dobiva puni smisao. Sabor izvrsno tumači: “Riječ naime Božja, po kojoj je sve stvoreno, sama je postala tijelom da kao savršen čovjek sve spasi i u sebi sve rekapitulira. Gospodin je cilj ljudske povijesti, točka prema kojoj smjeraju želje povijesti i civilizacije, središte ljudskoga roda, radost svih srdaca i punina njihovih težnji” (GS 45, 2).

Dolazi nam Sveti Nikola

Ove godine u našu Župu doći će sveti Nikola i donijeti poklone za brojnu djecu. Pozivamo sve roditelje da upišu svoju djecu u župnom uredu. Preporučen je prilog od 40 kn kako bi smo omogućili darove za svu djecu, uključujući i djecu koja dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. Prijave se primaju do 1. prosinca. Preporučena dob djece je do 6. razreda. Želja nam je da niti jedno dijete ne bude
radi financijskih poteškoća zakinuto za dar svetog Nikole. Iz tog razloga pokušavamo solidarno rasporediti troškove. Zahvaljujemo na razumijevanju!

Blagoslov obitelji

Dragi župljani,
bliži nam se početak Došašća. Od ove godine to je razdoblje u kojem ćemo
posjećivati i blagoslivljati obitelji naše župe. U Božićnom vremenu posjećujemo svoje drage izvan Splita, a mnogi i otputuju. Stoga ćemo blagoslov započeti u četvrtak 1. prosinca 2022. kako bi stigli sve posjetit do Božića. Raspored ćemo naknadno objaviti. Pošast koronavirusa spriječio je dvije godine zaredom blagoslov i posjet obiteljima. Mnogi se još uvijek boje i čuvaju. Stoga ćemo ove godine obnoviti i osvježiti župnu kartoteku. Potrebno je prijaviti se za blagoslov. A to možete učiniti
na više načina. Prijaviti se možete do prve nedjelje Došašća 27. studenoga 2022.
Svako vam dobro želimo i zazivamo obilje Božjeg blagoslova na vaš i sve vaše drage.

don Antun Mate, don Slavko i don Ivan

PRIJAVE NA:

  1. SMS poruka na broj 095 563 3310 (upisati kod BLA2022)
  2. Elektronskom poštom na srceisusovo.visoka@gmail.com  (upisati kod BLA2022)
  3.  Online prijava na ovom linku

Sveta ispovjed

Svaki danom od 7.45 do 8.30 i 18.30 do kraja svete mise.
Nedjeljom pola sata prije i za vrijeme svetih misa

Upis misnih nakana

Upis misnih nakana za 2023. godine započeti će u ponedjeljak 21. studenog 2022. u 18 sati u župnom uredu i vršiti će se u uredovno vrijeme župnog ureda.

Dan starijih i bolesnika

Potičemo Vas da dopratite svoje bolesne ukućane i susjede na susret starijih i bolesnih naše župe u crkvu 26. studenoga kada ćemo slaviti sv. Misu s početkom u 16:00 sati. Bolesnicima ćemo dodijeliti bolesničko pomazanje, a nakon toga je druženje i domjenak u župnoj dvorani.

Promjena rasporeda misa

Nakon što smo saslušali mišljenje Župnog pastoralnog vijeća, župljana i roditelja djece koja pohađaju župni vjeronauk, a vodeći računa o potrebama i ritmu života brojnih obitelji školske djece, najavljujemo kako će s provom nedjelom došašća 27. studenoga 2022. župna misa koju animira mješoviti župni zbor biti u 9:30, a dječja misa u 11 sati.

Predstavljanje krizmanika i prvopričesnika

Na prvu nedjelju došašća pod svetom misom u 11 sati biti će predstavljeni naši ovogodišnji prvopričesnici, a na treću nedjelju došašća pod misom u 19 naši ovogodišnji krizmanici.

Sveci i blagdani kroz tjedan

Ponedjeljak 21.11.

Prikazanje BDM

Utorak 22.11.

Sv. Cecilija

Četvrtak 17.11.

Sv. Andrija Dung -
Lac i drugovi

Petak 25.11.

Sv. Katarina

Najavljujemo

Susret za mlade ponedjeljkom u 20:30 sati, a informacije za ostale aktivnosti na plakatima ispod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *