Bdijte da budete pripravni!

EVANĐELJE (Mt 24, 37-44)

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: Kao u dane Noine, tako će biti i dolazak Sina Čovječjega. Kao što su u dane one – prije potopa – jeli i pili, ženili se i udavali do dana kad Noa uđe u korablju i ništa nisu ni slutili dok ne dođe potop i sve odnije – tako će biti i dolazak Sina Čovječjega. Dvojica će tada biti u polju: jedan će se uzeti, drugi ostaviti. Dvije će mljeti u mlinu: jedna će se uzeti, druga ostaviti. Bdijte dakle jer ne znate u koji dan Gospodin vaš dolazi. A ovo znajte: kad bi domaćin znao o kojoj straži kradljivac dolazi, bdio bi i ne bi dopustio potkopati kuće. Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi.

Posljednjih nedjelja jedne i prvih nedjelja nove liturgijske godine misna čitanja i molitve spremaju nas za Isusov eshatonski dolazak o svršetku ljudske povijesti. Prošle nedjelje, na svetkovinu Krista, Kralja svega stvorenja, podsjetili smo se da po
kršćanskom uvjerenju priroda i ljudska povijest imaju smisao u Kristu raspetom i
uskrslom. Sve u njemu dobiva dimenziju vječnosti. Danas, počinjući novu liturgijsku
godinu, više mislimo na Isusov eshatonski dolazak nego na božićno otajstvo. Za prvo čitanje imamo dio Izaijina viđenja o skupljanju poganskih naroda “na Goru
Gospodnju, u Dom Jakovljev” te o prekivanju mačeva u plugove i kopalja u srpove. To je pogled u sveopće spasenje koje donosi mir medu zaraćene narode. U poslanici Pavao nas potiče na budnost “jer nam je sada spasenje bliže nego kad povjerovasmo”. Za evanđelje imamo odlomak Isusova eshatološkoga govora prema Mateju. Isus traži pripravnost za svoj ponovni dolazak, i to usred obavljanja redovnih ljudskih i zemaljskih poslova kao što su: sklapanje braka, rad u polju, rad domaćica u kućanstvu. U zbornoj molitvi ističemo da s vjerom iščekujemo Kristov dolazak te prosimo kako bismo Kristu kročili ususret pravednim životom. Prefacija došašća govori: “On je već došao uzevši naše smrtno tijelo, ispunio pradavni Božji naum, i otvorio nam put vječnog spasenja: da bismo – kad ponovno dođe u slavi veličanstva – napokon u očitu daru primili ono što sada kao obećano budno čekamo.” Popričesna sadrži sve elemente današnje liturgije:

“Gospodine, daj da nam bude na korist
slavljenje ovih otajstava:

po njima nas u prolazu zemaljskim životom
nauči ljubiti vječna nebeska dobra.”

Putujući prema eshatonskom susretu ljudske zajednice s Kristom, želimo danas sebi
posvijestiti da putujemo prema vječnosti dok obavljamo svoje zemaljske poslove.

Dolazi nam Sveti Nikola

Ove godine u našu Župu doći će sveti Nikola i donijeti poklone za brojnu djecu. Pozivamo sve roditelje da upišu svoju djecu u župnom uredu. Preporučen je prilog od 40 kn kako bi smo omogućili darove za svu djecu, uključujući i djecu koja dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. Prijave se primaju do 1. prosinca. Preporučena dob djece je do 6. razreda. Želja nam je da niti jedno dijete ne bude
radi financijskih poteškoća zakinuto za dar svetog Nikole. Iz tog razloga pokušavamo solidarno rasporediti troškove. Zahvaljujemo na razumijevanju!

Devetnica Srcu Isusovu

Bliži nam se prvi petak u mjesecu, pa vas podsjećamo na Veliku
devetnicu koja se održava u našoj župi. U petak, 2. prosinca dolazi
nam don Milan Ivančević SDB. Nakon jutarnje sv. Mise u 8.00 sati bit će izloženo Presveto kroz cijeli dan tj. do večernje sv. Mise. Kako
bi osigurali da uvijek netko bude prisutan u crkvi, svatko tko želi može se prijaviti u određeni sat.

Roditeljski susret

Gost don Mihovil Kurkut

Idući susret roditelja bit će u utorak 29. studenoga 2022. u 19.40 u našoj crkvi . Tema susreta je: Najbolji način da se dijete upropasti! Zašto djeca skrenu s pravog puta? Ova tema je jako zanimljiva i aktualna jer govori o djeci i adolescentima, njihovim devijantnim ponašanjima i razlozima zašto skrenu s pravoga puta. O temi će govoriti don Mihovil Kurkut , svećenik s dugogodišnjim iskustvom u odgoju.

Predstavljanje krizmanika i prvopričesnika

Na prvu nedjelju došašća pod svetom misom u 11 sati biti će predstavljeni naši ovogodišnji prvopričesnici, a na treću nedjelju došašća pod misom u 19 naši ovogodišnji krizmanici.

Zornice

Svakim danom, osim nedjelje, zornice su u 6 sati. Pozivamo vas na kavu i čaj nakon zornice u našu dvoranu. Srijedom ćemo zornicu slaviti pod svijećama, a taj dan naš zbor mladih Ivan Pavao II animira svetu misu.

Župni Caritas

Župni Caritas organizira akcije pomoći porebnima tijekom Došašća:

Prva nedjelja došašća

prodaja adventskih vijenaca

Druga nedjelja došašća

Sveti Nikola – darovi za djecu

Treća nedjelja došašća

prikupljanje hrane i materijalnih

sredstava

Četvrta nedjelja došašća

prodaja kolača

Pauza vjeronauka

Od ponedjeljka 5. prosinca 2022. do početka nastave u siječnju se neće održavati župni vjeronauk.

Sveci i blagdani kroz tjedan

Ponedjeljak 28.11.

Sv. Jakov Markijski

Srijeda 30.11.

Sv. Andrija apostol

Subota 3.12.

Sv. Franjo Ksaverski

Advent u župi

Svaki
dan

06:00 ZORNICE

Svaki dan osim nedjeljom

27. 11.

1. NEDJELJA DOŠAŠĆA

Predstavljanje prvopričesnika i prodaja vijenaca

2. 12.

PRVI PETAK

Cjelodnevno klanjanje, 18:00 pobožnost, 19:00 Sv misa

4. 12.

2. NEDJELJA DOŠAŠĆA

15:00 Sveti Nikola

5. 12.

PONEDJELJAK

Početak blagoslova obitelji

11. 12.

3. NEDJELJA DOŠAŠĆA

Predstavljanje krizmanika, nedjelja Caritasa

15. 12.

DUHOVNA OBNOVA

i ispovijed za mlade. Od 19 do 22 sati.

16. 12.

DUHOVNA OBNOVA

i ispovijed za župljane. Od 18 do 21 sati.

17. 12.

DUHOVNA OBNOVA

Za župne suradnike. Od 10 do 13 sati.

18. 12.

4. NEDJELJA DOŠAŠĆA

Najavljujemo

Susret za mlade ponedjeljkom u 20:30 sati, a informacije za ostale aktivnosti na plakatima ispod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *