Susret starijih i bolesnih

PIŠE: Ivana Bašković, Župa Presvetog Srca Isusova Visoka  OBJAVLJENO: 28. studeni. 2022.

U subotu, 26. studenog, u našoj župi održao se susret starijih i bolesnih koji je započeo svetom Misom u 16.00 sati. Misu je predvodio župnik don Ivan Terze, a tokom Mise je bila je ponuđena mogućnost primanja bolesničkog pomazanja.

Riječ župnika i druženje

U homiliji se osvrnuo na tri stvari koje bi svaki vjernik trebao trebali usaditi u svome svoje srce, a prva se odnosi na psalam „Rod donose i u starosti, sočni i puni svježine“ (Ps 92, 15) kojim se želi potaknuti veća ljubav i poštovanje prema starijim osobama nego što je, nažalost, prisutna u današnjem svijetu.


„Današnje društvo, današnji moderni čovjek kao da ne poštuje starost, kao da se starije ljude želi stavi po strani, želi odbaciti jer više ne mogu doprinosti društvu. Ali u psalmu piše drugačije. I papa Franjo nas potiče da se napravi revolucija nježnosti. Kako? Nitko ne može ljubiti i iskazivati pažnju kako to mogu djedovi i bake. I nitko ne može voljeti s tolikoiskustva, s toliko žari, s toliko želje kao što mogu starije osobe, koje su u svom životu prošle jedan dobar dio puta.“


Druga stvar na koju je potaknuo sve prisutne je da nam naša nebeska Majka Marija bude učiteljica po svom primjeru života.
„Ona je znala kako živjeti starost, kako živjeti jednu određenu dob, i u toj dobi je skupljala oko sebe one koji su bili izloženi svemu, koji su se razbježali i koji su pobjegli kada im je bilo teško. Pa neka nam ona bude učiteljicom i voditeljicom što i kako činiti u našoj obitelji“.
I kao zadnju stvar je potaknuo sve okupljene da se ne boje sakramenta bolesničkog pomazanja objasnivši da to nije sakrament samo za one koji su pred samrti, nego je to primarno sakrament ozdravljenja.


Nakon Mise program se nastavio druženjem u dvorani župe uz prigodan catering koji su pripremili članovi župnog caritasa.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *