Jesi li ti onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?

EVANĐELJE (Mt 11, 2-11)

U ono vrijeme: Kad Ivan u tamnici doču za djela Kristova, posla svoje učenike da ga upitaju: »Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?« Isus im odgovori: »Pođite i javite Ivanu što ste čuli i vidjeli: Slijepi proglédaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje Evanđelje. I blago onom tko se ne sablazni o mene.«

 Kad oni odoše, poče Isus govoriti mnoštvu o Ivanu: »Što ste izišli u pustinju gledati? Trsku koju vjetar ljulja? Ili što ste izišli vidjeti? Čovjeka u mekušasto odjevena? Eno, oni što se mekušasto nose po kraljevskim su dvorima. Ili što ste izišli? Vidjeti proroka? Da, kažem vam, i više nego proroka. On je onaj o kome je pisano: ‘Evo, ja šaljem glasnika svoga pred licem tvojim da pripravi put pred tobom.’
 

Zaista, kažem vam, između rođenih od žene ne usta veći od Ivana Krstitelja. A ipak, i najmanji u kraljevstvu nebeskom veći je od njega!«

 

"Djela Kristova" zbunjuju Krstitelja

PIŠE: don Ivan Terze, Župa Presvetog Srca Isusova Visoka  OBJAVLJENO: 10. prosinac 2022.

U starini, dok se u Zapadnoj Crkvi u liturgiji upotrebljavao latinski jezik, ova se nedjelja zvala “Gaudete -Radujte se!”, zbog ulazne pjesme uzete iz Fil 4, 4, a taj Pavlov odlomak upotrebljavao se kao poslanica nedjelje. U ovoj liturgijskoj godini ne čitamo odlomak iz Fil 4, ali je ulazna pjesma ista. Ova je nedjelja oaza radosti u spremanju na Isusov dolazak. Zborna molitva i prvo čitanje govore o toj radosti. Poslanica, uzeta iz Jak 5, zove na strpljivost po uzoru na poljoprivrednike i starozavjetne proroke.

U evanđelju Krstitelj, zbunjen “djelima Kristovim”, šalje svoje učenike da pitaju Isusa je li on Očekivani ili treba drugoga čekati. Isus mu odgovara proročkim citatima o čudesnim djelima najavljenim za mesijanska vremena te proglašava blaženima one koji se nad njim ne sablažnjuju. Zatim hvali Krstitelja što nije kao trska koju ljulja vjetar te što jest više od proroka.

Ova nedjelja zove nas na radost, unatoč šokantnom načinu Božjeg djelovanja po Isusu. Kao nekoć Krstitelju, i nama danas Isus poručuje:
“Blago onom tko se ne sablazni o mene!” Svojom “običnošću” Isus je
povijesnim slušateljima pa i Krstitelju davao povod za “sablazni”, otežavao vjeru. Ipak nije odustao od svog načina uprisutnjivanja spasenja koje Bog nudi, nego je zvao ondašnje, a zove i današnje vjernike na otrežnjenje…


Isus je opunomoćeni poslanik Boga koji iznenađuje, koji se ne da svesti na ljudsko očekivanje. Takav Bog mogao bi po magijskim obredima i formulama biti prisiljavan da se pokori ljudskim manipulacijama. Jesmo li radosni što Isus objavljuje Boga živog, drukčijeg, iznenadujućeg?

Blagoslov obitelji

  • MOLIMO VAS DA KOD BLAGOSLOVA OBITELJI PRIPREMITE
    KRIŽ (RASPELO) I UPALJENU SVIJEĆU VOŠTANICU.
  • POHVALNO JE I POŽELJNO DA CIJELA OBITELJ NAZOČI BLAGOSLOVU.
  • SVEĆENICI ĆE POSJEĆIVATI OBITELJI SVAKI RADNI RAD OD 9:30 DO 12:30
  • ZA ONE KOJI SU SE PRIJAVILI ZA JUTARNJI TERMIN I 15:30 DO 19 ZA
    POPODNEVNI TERMIN. UKOLIKO NISTE NAZNAČILI JUTRO ILI POSLIJE PODNE, MOŽETE SVEĆENIKA OČEKIVATI KROZ JUTRO I POPODNE.

Duhovna obnova i ispovijed za župljane

Prilika za svetu ispovijed biti će u četvrtak od 19:30 do 22 sata. 19:30 Pokorničko bogoslužje i ispovijed 21:00 Klanjanje Biti će više svećenika na raspolaganju.

Velika ispovijed za mlade

Duhovna obnova za mlade održati će se u petak 16.12.2022. u 18 sati kada započinjemo sa nagovorom, potom će biti mogućnost za svetu ispovijed od 18 – 20 sati.

Odgođena duhovna obnova za mlade

Duhovna obnova za mlade trebala se održati u ponedjeljak 12.12.2022. u 19 sati, ali zbog izvanredne situacije događaj je odgođen za početak 2023. godine.  Obnovu će predvoditi fra Stjepan Brčina iz Zagreba. Nakon sv. mise uslijediti će nagovor, klanjanje i slavljenje.

Župni Caritas

Župni Caritas organizira akcije pomoći porebnima tijekom Došašća:

Prva nedjelja došašća

prodaja adventskih vijenaca

Druga nedjelja došašća

Sveti Nikola – darovi za djecu

Treća nedjelja došašća

prikupljanje hrane i materijalnih

sredstava

Četvrta nedjelja došašća

prodaja kolača

DONACIJE ZA ŽUPNI CARITAS

ŽUPA PRESVETOG SRCA ISUSOVA
IBAN HR 1523900011100234226
Opis plaćanja: za župni Caritas
u listopadu smo prikupili: 200,00 kn

Pauza vjeronauka

Od ponedjeljka 5. prosinca 2022. do početka nastave u siječnju se neće održavati župni vjeronauk.

Nedjelja Caritasa

Na treću nedjelju došašća, 11. prosinca, prigodom Nedjelje Caritasa, sav prikupljeni novac ide za potrebe Caritasa. Iduću četvrtu nedjelju prodajemo kolače i slastice. Pozivamo sve koji mogu da donesu kolače za prodaju u petak ili subotu u župni ured.

Sveci i blagdani kroz tjedan

Ponedjeljak 12.12.

Bl. Dj. Marija Guadalupska

Utorak 13.12.

Sv. Luca

Srijeda 14.12.

Sv. Ivan od Križa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *