Don Slavko Volarević predvodio drugi dan duhovne pripreme na Visokoj

PIŠE: Danijela Jurić Kaćunić, Župa Presvetog Srca Isusova Visoka  OBJAVLJENO: 20. prosinac 2022.

15. i 16. prosinca u našoj su župi održane dvije adventske duhovne pripreme. Prvi dan bila je duhovna obnova za mlade koja je započela sv. Misom koju je predvodio naš župnik don Ivan Terze.

U propovijedi se župnik osvrnuo na blaženike i njihovo djelovanje te njihovu spremnost na žrtvu i polaganje života za svoje ideale, svoju vjeru i svog Boga, apelirajući na svakog od prisutnog da se osvrne na svoj život, ideale i spremnost žrtve za Gospodina. Potrebno da je svaki vjernik zaviri u svoje srce i suoči se sa samim sobom.

Don Ivan postavlja svim prisutnim, mladim vjernicima, jedno pitanje, pitanje koje ne traži odgovore već traži da ga pustimo u svoje srce: postoji li zaista u vjerniku spremnost na žrtvu za neko veće dobro? Poziva svakog od vjernika da se prisjeti svog istinskog poslanja, da se svi osvrnemo na svoj život i uvidimo greške, propuste i što sve možemo korigirati u svom životu da budemo životom i djelima bliži svecima i spasenju.

Također ističe važnost da se povrati esencijalna bit ljudskog srca i da se kroz sakrament svete ispovijedi i Božju prisutnost, u oltarskom sakramentu, pusti u srce svakog čovjeka Božja milost kojom se omogućuje rad na svakom čovjeku u svrhu življenja istinskog kršćanskog života.

Nakon Svete mise uslijedio je nagovor u kojem se don Ivan osvrnuo na temeljne vrijednosti svečanijeg doba u kojem se nalazimo – došašća i slavljenja rođenja Gospodina.  Došašće je vrijeme nade, vrijeme želje za boljitkom i potragom za Bogom.

Don Ivan naglašava važnost potrage za Gospodinom i u drugim značajkama vjere, osim u liturgijskim obredima i zornicama. Boga je potrebno tražiti u Njegovoj riječi, bližnjima, svojoj obitelji, svećenicima koji nas ispovijedaju i za vrijeme susreta sa Živim, za vrijeme klanjanja.

Također je naglasio važnost lika Djevice Marije koja je svojom vjerom i pouzdanosti u iščekivanje Isusovog Uskrsnuća svima nama dobar učitelj u teškim životnim trenucima. Kada se događaju problemi, nepravda i kada se ne nazire izlaz iz patnje, potrebno se sabrati i čekati, kao što je i Djevica Marija, Boga da prođe kroz naš život i da u Njegove ruke predamo naš život. To je put istine i vjere, ali zahtijeva mnogo snage i hrabrosti.

U nagovoru apelira na svakog da uđe u dubinu svoje duše i da preispita koji su to putovi u nama koje Bog želi otvoriti, na koje želi djelovati. Potrebno je da svaki čovjek pronađe svoj put do Boga i da se na tom putu čišćenja i obraćenja ne zaboravi osvrnuti na svijet oko sebe i bližnjeg koji može učiniti trenutnu životnu patnju i put prema istini i Gospodinu jednostavnijim.

Na koncu svog nagovora, don Ivan, postavlja pitanja: ”Jesmo li se obeshrabrili u svijetu u kojem živimo, nadamo li se nečemu? Jesmo li spremni moliti Gospodina da me oslobodi od predrasuda i ideja? Imam li hrabrosti ovaj svijet pogledati Božjim očima?”

Don Ivan želi potaknuti sve prisutne da obraćenjem i ispovijedanjem grijeha oslobode put Gospodinu koji želi ući u srce svakog čovjeka. Kako bi čistog srca primili Gospodina i dočekali rođenje Gospodina, potrebno se ispovijediti, kako bi uklonili svaki grijeh i povredu Gospodinu i pokušali biti Njega dostojni.

Zbog veličine, ljepote i važnosti tog sakramenta, don Ivan je zajedno s prisutnim mladima zajedno prošao ispit savjesti te tako omogućio svima da se ponizno i iskreno mogu ispovjediti i približiti Gospodinu.

Podjeli

Drugi dan bila je duhovna obnova za župljane, a program je započeo pokorničkim bogoslužjem nakon kojeg je uslijedila sveta Misa koju je predvodio župni kapelan don Slavko Volarević.

U svojoj homiliji, don Slavko se osvrnuo na važnost i poslanje Ivana Krstitelja, najveći među jednakima. Ivan Krstitelj se u Svetom pismu uspoređuje sa svjetlom. Svjetlo koje obasjava i simbolizira Krista, kao što je i On sam rekao: ”Ja sam svjetlost svijeta” (Ivan 8,12).

Don Slavko stavlja naglasak na značaj svjetlosti, vječne Božje ljubavi koja je sveprisutna i koja rasvjetljava put prema dobrostivom Gospodinu i Njegovoj bezuvjetnoj ljubavi.

Na kraju cijeloga programa uslijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *