Kako je nastao i gdje je danas Zbor mladih “Ivan Pavao II.” s Visoke?

PIŠE: Petra Crnčević, Župa Presvetog Srca Isusova Visoka  OBJAVLJENO: 1. siječanj. 2023.

Nastavljajući se na dugu tradiciju postojanja zbora mladih u župi, trenutni zbor mladih postoji kao hibrid zbora i vokalno-instrumentalnog sastava.

Ponekad ih možete čuti uz pratnju orgulja, a poprilično često i uz gitare. I nikada ne znate što vas od tog dvoje čeka na večernjoj nedjeljnoj Svetoj Misi u 19:00 sati. S obzirom na to da je župni suzaštitnik sveti Ivan Pavao II, jednoglasnom odlukom dragi je svetac postao zaštitnik zbora i ušuljao se u naziv pa se tako od ove godine zbor naziva Zbor mladih Ivan Pavao II Visoka.

Kako je nastao zbor "Ivan Pavao II."?

Župnik don Božo Plazibat osnovao je zbor 2010. godine po dolasku u župu. Zbor je odmah počeo animirati večernju Svetu Misu, što je ostalo nepromijenjeno do današnjeg dana.

Prva voditeljica zbora bila je Vojana Salamunić. Nju je naslijedila Viktorija Vulas, a nju Josipa Terezija Mikulić. Članovi su prvotno bili krizmanici i krizmanice koji bi u zboru djelovali mjesec dana te bi zatim odlučili žele li ostati ili ne. Tim modelom, članovi zbora su se često izmjenjivali te je kroz zbor prošao popriličan broj ljudi.

Gdje je zbor danas?

Danas zbor čine članovi različite dobi: od završnih razreda osnovne škole, pa sve do radne mladeži. Unatoč različitim uzrastima, jedinstvo i zajedništvo je zagarantirano, a posebno se očituje na izletima. Tako zbor ima iskustvo pjevanja u različitim župama: u Vrgorcu, Lištanima, na Buškom jezeru, u Zadru, Dubrovniku, Čiovu, Međugorju.

Iako je zbor uglavnom posvećen animiranju Svete Mise u župi, otvoren je i za druge aktivnosti. Često animira Svetu Misu i klanjanje petkom u organizaciji Studentskog katoličkog centra Split.

Probe zbora odvijaju se utorkom u 20.30 i nedjeljom prije Svete Mise, a predvodi ih trenutna voditeljica Petra Crnčević.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *