Evo Jaganjca Božjega koji odnosi grijeh svijeta!

EVANĐELJE (Iv 1, 29-34)

U ono vrijeme: Ivan ugleda Isusa gdje dolazi k njemu pa reče:

»Evo Jaganjca Božjega koji odnosi grijeh svijeta! To je onaj o kojem rekoh: Za mnom dolazi čovjek koji je preda mnom jer bijaše prije mene! Ja ga nisam poznavao, ali baš zato dođoh i krstim vodom da se on očituje Izraelu.«

 I posvjedoči Ivan: »Promatrao sam Duha gdje s neba silazi kao golub i ostaje na njemu. Njega ja nisam poznavao, ali onaj koji me posla vodom krstiti reče mi: ’Na koga vidiš da Duh silazi i ostaje na njemu, to je onaj koji krsti Duhom Svetim.’ I ja sam to vidio i svjedočim: on je Sin Božji.«

Duh ostaje na njemu

PIŠE: don Ivan Terze, Župa Presvetog Srca Isusova Visoka  OBJAVLJENO: 13. siječanj 2023.

Ovaj izvještaj četvrtog evanđelista pretpostavlja sam događaj Isusova krštenja od strane Krstitelja te glas s neba koji je prisutnomu mnoštvu i samom Krstitelju predstavio Isusa spremna na mesijansko djelovanje kao Miljenika Božjeg poput Sluge kako je prikazan u Iz 42.

Čuvši taj glas s neba, Krstitelj prema ivanovskoj gradi kliče: “Evo Jaganjca Božjega koji odnosi grijeh svijeta!” (r. 29). Stručnjaci smatraju da je Krstitelj pritom upotrijebio aramejsku riječ talya, koja znači “sluga” i “jaganjac”. Povijesnim slušateljima Krstitelj je time najavio isto što i glas s neba: Isus je Božji miljenik, Sluga koji se sam Bogu podlaže i po kojemu Bogu uspostavlja “pravednost” u biblijskom smislu, tj. otklanja grešnost svijeta. U Iz 53, 7-12 o Sluzi je rečeno da je kao ovca voden na klanje te da nosi na sebi naše opačine.

Evanđelist je time u Krstiteljevim riječima želio pokazati dublji smisao za novozavjetne vjernike: Isus je patnički Mesija čiju zastupničku smrt Bog prihvaća u prilog svim ljudima. Sv. Jeronim preveo je u Vulgati Ivanov grčki izraz “grijeh svijeta” kao “grijehe svijeta” a Crkva Zapada preuzela ga je iz Jeronimova prijevoda u misu pred pričest. “Bijaše prije mene” (r. 30) jest odjek ondašnjeg uvjerenja o Mesiji kao novom Iliji. Zato Krstitelj kaže da je Isus kao novi Ilija bio prije njega.

Za kršćane Krstiteljeva izreka znači i više: Sin Božji postojao je kod Oca prije nego je u vremenu postao čovjekom. R. 31 izričito odaje da Krstitelj nije poznavao Isusa do tog trenutka, iako od Luke znamo da su Isusova Majka i Krstiteljeva majka rođakinje. U r. 32 imamo ponovno aluziju na sinoptički izvještaj o Isusovu krštenju: tek iz vanjske pojave silaska Duha u obliku goluba na Isusa prilikom krštenja (usp. Mt 3, 16 te paralele u Mk i Lk) Krstitelj je zaključio da je Isus očekivani. Ovdje i u sljedećem retku Krstitelj ističe da Duh na Isusa ne samo silazi nego i ostaje. Time aludira na Iz 11, 2 o Mesiji na kojem će počivati Duh Jahvin.

Zato ova Krstiteljeva izjava predstavlja za povijesne slušatelje tumačenje glasa s neba: tesar iz Nazareta pravi je Mesija, makar kani svoju službu obavljati skrovito kao Sluga Patnik iz Izaije. Krstitelj snažno ističe da je “to vidio”. U grčkom je ovdje kao i u hrvatskom prijevodu – perfekt (heoraka) koji označuje radnju započetu u prošlosti a učinak joj traje. To znači da Duh ostaje na Isusu, vodi ga i jača u mesijanskom djelovanju. Svoj udio na prosvijetljenosti Duhom Isus prenosi na vjernike u krštenju, krizmi, liturgiji, molitvi. Dademo li se voditi od Duha Isusova?

Sveci i blagdani kroz tjedan

Utorak 17.1.

Sveti Antun opat

Petak 20.1.

Sveti Fabijan i Sebastijan

Subota 21.1.

Sveta Agneza

Molitva svetom Ivanu Boscu

Zahvaljujemo Ti, Gospodine,
jer si nam dao sv. Ivana Bosca kao oca mladih,

kao istinskoga Božjeg čovjeka i učitelja kršćanskog života za sve.

Dopusti i nama, molimo Te,

da ga znamo nasljedovati u njegovoj ljubavi prema Bogu i mladima.

Daj nam njegovu velikodušnost da živimo Evanđelje hrabro i ustrajno.

Sv. Ivane Bosco, ti si govorio:

„Dovoljno je da ste mladi da vas neizmjerno ljubim.“

Povjeravam se tebi: daj mi dobro srce,

učini me čvrstim u radu, mudrim u odlukama,

hrabrim u svjedočenju radosti kršćanskog života.

Ti, koji si se zaljubio u Euharistiju i Djevicu Mariju,

pomogni mi da se hranim vjerom Kruha života

i da se svaki dan prepustim vodstvu Presvete Marije,

djeliteljice svih milosti.

Sveti Ivane Bosco, moli za nas!

Tjedne obavijesti

Svetac mjeseca

Sv. Ivan Bosco (31.1.)

Kroz mjesec siječanj u našoj kapelici izložene su relikvije svetog Ivana Bosca, oca, učitelja i prijatelja mladih. Molimo za našu djeci i mlade kako bi po zagovoru velikog sveca don Bosca uvijek ostali vijerni Kristu. Sveti Ivan Bosco (tal. Giovanni Melchiorre Bosco) (rodio se u Castelnuovo Don Bosco, 16. kolovoza 1815., a preminuo u Torinu, 31. siječnja 1888.) bio je talijanski svećenik i pedagog, utemeljitelj salezijanske družbe i katolički svetac. Tijelo mu je ostalo neraspadnuto do danas.

Poslužitelji

Ministranti

Pozivamo svu djecu i mladiće koji se žele uključiti u ministrante da se prijave za vrijeme vjeronauka ili nakon svetih misa u sakristiju. Sastanak je subotom u 9:30.

Medijska grupa

Pozivamo sve koji znaju pisati, fotografirati, snimati da nam se pridruže. Prijave su preko maila srceisusovo.visoka@gmail.com ili nakon svetih misa u sakristiju.

Liturgijski čitači

U četvrtak nakon večernje svete mise je susret liturgijskih čitača.
Pozivamo i nove da se uključe u ovu tako važnu skupinu.

Dječji zbor

Dječji zbor se sastaje subotom u 16 sati. Pozivamo dosadašnje i nove članove da nam se pridruže u navedenim terminima.

Euharistijsko klanjanje

Klanjanje za mlade je u četvrtak u 21 sat dok je u petak redovito župno Euharistijsko klanjanje odmah nakon večernje svete mise.

Cjelodnevno klanjanje

Prvi petak

U petak 3. veljače 2023. u sklopu velike devetnice Presvetom Srcu Isusovu je cjelodnevno klanjanje koje započinje misom u 8 sati i traje do svete mise u 19 sati. Kako bi osigurali da uvijek netko bude prisutan u crkvi svatko tko želi može se prijaviti u određeni sat. Prijave su putem ovog linka ili u sakristiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *