Isus na gori

Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!

EVANĐELJE ((Mt 4,12-23)

U ono vrijeme: Isus, ugledavši mnoštvo, uziđe na goru. I kad sjede, pristupe mu učenici. On progovori i stane ih naučavati: »Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko! Blago ožalošćenima: oni će se utješiti! Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju! Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi! Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe! Blago čistima srcem: oni će Boga gledati! Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati! Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko! Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima!«

Kakvi siromasi duhom?

PIŠE: prof.dr. Mato Zovkić, Župa Presvetog Srca Isusova Visoka  OBJAVLJENO: 26. siječanj 2023.

Za današnje evanđelje imamo Matejevu verziju blaženstava koja su kod njega i trećeg evanđelista uvod u Govor na gori kao zbirku Isusovih izreka o ćudorednom životu vjernika, utkanu u evanđelje kao pouku odraslim krštenicima. U obje verzije ključno je prvo blaženstvo koje kod Luke glasi: “Blago vama, siromasi: vaše je kraljevstvo Božje” (Lk 6, 20), a kod Mateja: “Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!” (Mt 5, 3).

Obje verzije pretpostavljaju Isusovu uronjenost u starozavjetnu teologiju anawim, siromaha koji svoju životnu sigurnost polažu u Boga što štiti sirote, pridošlice i udovice. Isus je u blaženstvima upotrijebio starozavjetnu građu da dadne novu nauku u odnosu na židovske učitelje svoga vremena. Budući da Septuaginta – židovski prijevod SZ na grčki koji je nastao prije Isusa – hebrejsku riječ anawim prevodi ne samo sa “siromasi” nego i “krotki, blagi”, Matejevo razumijevanje blaženstava valja povezivati s Mt 11, 29 gdje Isus sebe naziva Učiteljem blaga i ponizna srca te s 21, 5 gdje je Isus prilikom ulaska u Jeruzalem na magarcu nazvan krotkim kraljem Izraela.

Blaženstvo o krotkima kao podvrsti siromaha i Mt 11, 29 te 21, 5 upotrebljavaju isti grčki izraz prays. Zato je za Mateja Isus krotki i ponizni Mesija koji uosobljuje duhovnost starozavjetnih siromaha te poziva svoje sljedbenike na takvo siromaštvo. U znak podložnosti Božjoj vladavini i spremnosti da Bog preko njih sve više ulazi u svijet nepravdi, nemira, nasilja i tuge. Starozavjetna podloga blaženstvima u današnjoj liturgiji jest prorokova propovijed o skromnu i čednu narodu kojemu Bog jamči sigurnost u nemirnu svijetu.

Današnja zborna molitva izvrsno preriče u prošnju Matejevu teologiju blaženstava: “Gospodine, Bože naš, tvoja Crkva počinje svetu službu: daj da te štujemo svom dušom te u tvom Duhu ljubimo i prihvaćamo sve ljude.”

Sveci i blagdani kroz tjedan

Utorak 31.1.

Sv. Ivan Bosco

Četvrtak 2.2.

Prikazanje Gospodinovo

Petak 3.2.

Sv. Blaž

Molitva don Boscu za otkrivanje životnog poziva

Gospodine Bože, ti čovjeka stvaraš i ti ga
pozivaš. Meni nije jasno kamo me zoveš i

ne znam kojim mi je putom krenuti: mnoge

me stvari privlače i zbunjuju obećanjima

varave sreće. Po zagovoru svetoga Ivana

Bosca, koji je pomagao mladima da otkriju

svoj životni poziv, i meni pomozi da

upoznam tvoju volju, daj mi hrabrosti da je

odlučno slijedim. Daj da pronađem istinsku

radost koja se rađa kada se, radi tvojega

imena, svoj život daruje drugima. Amen.

Sveti Ivane Bosco, moli za nas!

Svijećnica - kandalora

Blagdan prikazanja Gospodinova

U četvrtak 2. veljače blagdan je Prikazanja Gospodinova u Hramu Svijećnica. Za vrijeme večernje svete Mise u 19 sati bit će blagoslov svijeća. Taj dan je i dan posvećenog života (dan redovnika).

Sveti Blaž (Vlaho)

Blagoslov grla ili grličanje Obred grličanja bit će u petak, 3. veljače pod svetim misama u 8 i 19 sati. “Po zagovoru svetoga Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog bolesti grla i svakoga drugoga zla. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen!”

Svjetski dan braka

Druga nedjelja u veljači obilježava se i kao Svjetski dan braka, a posvećen je bračnom paru – mužu i ženi kao stupu obitelji. Cilj je podsjetiti bračne partnere na vrijednosti koje bi trebali njegovati,
potrebu međusobnog poštivanja i
vjernosti koju su obećali. Pozivamo sve parove u našoj župi koji u ovoj 2023. slave 25 ili 50 godina braka da se jave kako bi dostojanstveno i prigodno
obilježili ovu obljetnicu.

Velika devetnica Srcu Isusovu

Prvi petak

Prvi petak u veljači rezerviran je za veliku devetnicu Presvetom Srcu Isusovu. Za tu prigodu organiziramo cjelodnevno euharistijsko klanjanje. Kako bi osigurali da uvijek netko bude
prisutan u crkvi svatko tko želi može
se prijaviti u određeni sat. Prijave su u sakristiji. Pobožnost je u 18 sati, a svetu misu prevodit će fra Josip Ivanović, gvardijan nacionalnog svetišta Sv. Nikole Tavelića iz Šibenika.

Sakramenti na Visokoj

SVETA KRIZMA
Subota, 6. svibnja 2023. u 10:30 sati.

PRVA SVETA PRIČEST

Nedjelja, 14. svibnja 2023. u 11 sati.

Župni Caritas

Svaki ponedjeljak u 19:30 – 20 sati. Razgovor, susret, pomoć.

Novi Youtube kanal

Dragi župljani, pokrenut je novi youtube kanal na kojem ćete moći poslušati razne propovijedi, vjeronauke, predavanja, ali i pogledati zanimljive videozapise vezane za župu i pastoral mladih. Kako bi mogli raditi live stream (prenošenje događaja uživo) trebamo imati minimalno 1000 pratitelja zato vas molimo da se pretplatite na ovaj kanal kako bi sadržaj bio još dostupniji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *