Isus sjedi u pustinji

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava.

EVANĐELJE (Mt 4, 1-11)

U ono vrijeme: Duh odvede Isusa u pustinju da ga đavao iskuša. I propostivši četrdeset dana i četrdeset noći, napokon ogladnje. Tada mu pristupi napasnik i reče: »Ako si Sin Božji, reci da ovo kamenje postane kruhom.« A on odgovori: »Pisano je: ’Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta.’« Đavao ga tada povede u Sveti grad, postavi ga na vrh Hrama i reče mu: »Ako si Sin Božji, baci se dolje! Ta pisano je: ’Anđelima će svojim zapovjediti za tebe i na rukama će te nositi da se gdje nogom ne spotakneš o kamen.’« Isus mu kaza: »Pisano je također: Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!« Đavao ga onda povede na goru vrlo visoku i pokaza mu sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu pa mu reče: »Sve ću ti to dati ako mi se ničice pokloniš.« Tada mu reče Isus: »Odlazi, Sotono! Ta pisano je: ’Gospodinu Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi!’« Tada ga pusti đavao. I gle, anđeli pristupili i služili mu.

Poslušnošću Bogu u kušnjama Isus liječi sveopću grešnost

PIŠE: prof. dr. Mato Zovkić , Župa Presvetog Srca Isusova Visoka  OBJAVLJENO: 24. veljače 2023.

Korizma je vrijeme priprave na Uskrs, najstariji i najvažniji blagdan Crkve. Pripravljamo se “postom, molitvom i djelima bratske ljubavi”, kako smo izrazili u zbornoj molitvi na Pepelnicu. U današnjoj zbornoj molitvi prosimo da i ove korizme “napredujemo u spoznaji Isusa Krista i u životu slijedimo njegov primjer”.

Od starine za evanđelje ove nedjelje imamo prikaz Isusova napastovanja u pustinji. Rijetko imamo na umu da je ono slijedilo odmah nakon krštenja, prilikom kojega je glas iz neba predstavio Isusa kao ljubljenog Sina koji je Ocu po volji (usp. Mt 3, 17). U današnjoj zgodi đavao dva puta govori: “Ako si Sin Božji…” (r. 4 i 6), a zatim predlaže da Isus u znak sinovstva pretvori kamenje u kruh te skoči s vrha hrama.

Đavao zna da je Isus na krštenju bio predstavljen kao Mesija i sada ga pokušava odvratiti od mesijanskog djelovanja po uzoru na Slugu Patnika iz Izaijine knjige. Starozavjetna podloga ovom događaju iz evanđelja, u ovoj – Matejevoj – liturgijskoj godini, jest izvještaj o grijehu praroditelja kao izrazu sveopće grešnosti.

Na toj je crti i drugo čitanje u kojem Pavao prikazuje sveopću grešnost Adamovih potomaka, korijenski ispravljenu po Isusu, novom Adamu. Tako nam današnja čitanja pokazuju da Isus poslušnošću Bogu na početku svoga mesijanskog djelovanja počinje liječiti sveopću grešnost svoje ljudske braće i sestara.

To divno sažima predslovlje ove nedjelje: “On je četrdeset dana postio i tako posvetio našu korizmenu pokoru; nadvladao je đavolske napasti i nama pokazao kako izbjeći zamkama Zloga, da dostojno slavimo uskrsna otajstva te jednom prispijemo k vječnome Vazmu.

Korizmena duhovna obnova

Četvrtak, 30. ožujka 2023. u 19 sati – (mladi) sveta Misa, kratki nagovor i klanjanje predvodi don David Leskovar SDB studentski kapena iz Zagreba. Petak, 31. ožujka 2023. u 19 sati (župljani) sveta Misa, kratki nagovor, križni put

Križni put djece

Održati će se u u subota 25. ožujka 2023. u 10 sati. Ukoliko bude vrijeme dopuštalo križni put će se održati na otvorenom oko crkve. Postaje i molitve će biti prilagođene djeci. Pozivamo djecu svih dobi i njihove roditelje da nam se pridruže.

Lectio divina utorkom

Svakog korizmenog utorka nakon večernje svete mise u crkvi. Provedi vrijeme s Bogom. Potraži ga u Njegovoj Riječi. Dopusti mu da ti govori. Osluškuj Njegov glas.

Križni put petkom i nedjeljom

Od ove godine moliti ćemo postaje Križnog puta petkom nakon sv. mise počevši od petka 24. veljače 2023 i nedjeljom u 18 sati. Križni put je pobožnost na spomen Isusove muke, od trenutka kada Isusa osuđuju na smrt do polaganja Isusova tijela u grob. Sastoji
se od 14 postaja.

Prvi petak

Prvi petak u veljači rezerviran je za VELIKU DEVETNICU PRESVETOM SRCU ISUSOVU. Za tu prigodu organiziramo cjelodnevno euharistijsko klanjanje. Kako bi osigurali da uvijek netko bude prisutan u crkvi svatko tko želi može se prijaviti u određeni sat. Prijave su u sakristiji. Pobožnost je u 18 sati, a svetu misu prevodit će pater HRVOJE MRAVAK DI., prior sa Manuša.

Klanjanje

KLANJANJE ZA MLADE

Četvrtkom u 21 sat uz mogućnost svete ispovijedi.

ŽUPNO KLANJANJE

Petkom u 19.30.

Najavljujemo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *