Isusovo preobraženje na gori

Lice mu zasja kao sunce.

EVANĐELJE (Mt 17, 1-9)

U ono vrijeme: Isus uze sa sobom Petra, Jakova i Ivana, brata njegova, te ih povede na goru visoku, u osamu, i preobrazi se pred njima. I zasja mu lice kao sunce, a haljine mu postadoše bijele kao svjetlost. I gle: ukazaše im se Mojsije i Ilija te razgovarahu s njime. A Petar prihvati i reče Isusu: »Gospodine, dobro nam je ovdje biti. Ako hoćeš, načinit ću ovdje tri sjenice, tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu.« Dok je on još govorio, gle, svijetao ih oblak zasjeni, a glas iz oblaka govoraše: »Ovo je Sin moj ljubljeni! U njemu mi sva milina! Slušajte ga!« Čuvši glas, učenici padoše licem na zemlju i silno se prestrašiše. Pristupi k njima Isus, dotakne ih i reče: »Ustanite, ne bojte se!« Podigoše oči, ali ne vidješe nikoga doli Isusa sama. Dok su silazili s gore, zapovjedi im Isus: »Nikomu ne kazujte viđenje dok Sin Čovječji od mrtvih ne uskrsne.«

Isus - vođa puta u eshatonsko preobraženje

PIŠE: prof. dr. Mato Zovkić, Župa Presvetog Srca Isusova Visoka  OBJAVLJENO: 3. ožujka 2023.

Kao što je za prvu korizmenu nedjelju svojstven događaj Isusove kušnje pred početak mesijanskog djelovanja, tako je za ovu svojstven događaj preobraženja koji se, prema Matejevu evanđelju, zbiva između dviju najava muke (usp. Mt 16, 21 i 17, 22 23). Neposredno pred izvještaj o preobraženju Matej je stavio Isusov poziv učenicima da uzmu svoj križ i podu za njim (usp. Mt 16, 24-28).

Preobraženje je zgoda u kojoj Otac nebeski priznaje Isusa za ljubljenoga Sina pri novom stupnju njegova mesijanskog djelovanja, kad je postalo jasno da ga čeka nasilna smrt. Za Isusa je to bilo povlačenje u osamu, gdje će pred Ocem ispitati svoj daljnji način mesijanskog djelovanja.

Popeo se na goru tražeći Očevo svjetlo o svom životu i smrti. Za apostole je to bila potvrda sinovstva Isusova u trenutku kad kreće prema nasilnoj smrti. Ona slijedi nakon Petrove ispovijesti i pokušaja odgovaranja Isusa od puta u Jeruzalem (usp. Mt 16, 13-23).

Glas iz neba želi razjasniti Petru – i nama danas – da je Isus Sin kojega trebamo slušati i onda (ili upravo onda) kad prihvaća nasilnu smrt kao sastavni dio svoga poslanja. Starozavjetna podloga ovom događaju jest Abrahamov put iz domovine u novu zemlju, u kojoj ga čekaju ne male teškoće.

Abraham putnik nagoviješta Isusa – vođu puta u eshatonsko preobraženje. U drugom čitanju za uzor misionarske i vjerničke strpljivosti postavljen je Isus “koji obeskrijepi smrt i učini da zasja život i neraspadljivost – po evanđelju”. Predslovlje izvrsno sažima smisao preobraženja u okviru korizmene liturgije:”Krist je učenicima svoju smrt navijestio i na svetoj gori otkrio svoju slavu te im svjedočanstvom Zakona i Proroka učvrstio vjeru da se po muci i smrti stiže k slavi uskrsnuća.

Korizma

KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA

Četvrtak, 30. ožujka 2023. u 19 sati – (mladi) sveta Misa, kratki nagovor i klanjanje predvodi don David Leskovar SDB studentski kapena iz Zagreba. Petak, 31. ožujka 2023. u 19 sati (župljani)
sveta Misa, kratki nagovor, križni put

KRIŽNI PUT DJECE

Održati će se u u subota 25. ožujka 2023. u 10 sati. Ukoliko bude vrijeme dopuštalo križni put će se održati na otvorenom oko crkve. Postaje i molitve će biti prilagođene djeci. Pozivamo djecu svih dobi i njihove roditelje da nam se pridruže.

LECTIO DIVINA UTORKOM

Svakog korizmenog utorka nakon večernje svete mise u crkvi. Provedi vrijeme s Bogom. Potraži ga u Njegovoj Riječi. Dopusti mu da ti govori. Osluškuj Njegov glas.

KRIŽNI PUT PETKOM I NEDJELJOM

Od ove godine moliti ćemo postaje Križnog puta petkom nakon sv. mise počevši od petka 24. veljače 2023 i nedjeljom u 18 sati. Križni put je pobožnost na spomen Isusove muke, od trenutka kada Isusa osuđuju na smrt do polaganja Isusova tijela u grob. Sastoji
se od 14 postaja.

KORIZMENI PETAK

Duhovni program započeti ćemo u 18.30 pobožnošću i molitvom Gospine krunice. Svete mise redovno će predvoditi don Antun Mate Antunović.
Teme koje ćemo obraditi kroz korizmene
petke su: U ŠKOLI SVETACA:
– osobna i zajednička molitva
– unutarnja i vanjska pokora
– duhovna i tjelesna djela milosrđa
– sve za svetost – svetost za sve

Petkom tijekom sv. Mise prikupljamo milostinju za kršćane u Turskoj i Siriji.

EUHARISTIJSKO KLANJANJE
Četvrtkom nakon večernje svete mise biti će izložen Presveti Sakramnet na štovanje u tišini u crkvi. U 21 sat je Klanjanje za mlade.

STUDENTSKI VJERONAUK

Tema sljedećeg vjeronauka je neumjerenost u jelu i piću. Vjeronauk će se održati u utorak 7. 3. 2023. u župnoj dvorani naše župe

SVECI KROZ TJEDAN

7. 3. u utorak sv. Perpetua i Felicita kršćanske mučenice iz 3. stoljeća i 9. 3. sv. Franciska Rimska pomoćnica duša u čistilištu.

Svijetski dan mladih - Lisabon

Otvaramo prijave za Svjetski susret mladih koji će se održati u Lisabonu. Hodočašće će trajati od 23. srpnja (večernji sati) do 9. kolovoza (jutarnji sati). 17 dana zajedničke pustolovine i hodočašća! Tijekom 17 dana posjetit će se: Milano, Torino, Monte Carlo, Barcelona, Zaragoza, Viana, Fatima, Lisabon, Porto, Santiago de Compostela, Lourdes, Genova i Padova. Prijaviti se mogu mladi od 16 do 30 godina. Cijena hodočašća iznosi 850,00€. U cijenu je uključeno: putovanje udobnim turističkim autobusom, ulasci autobusa u sve gradove, noćenja i doručci u gradovima na putu do Lisabona i u povratku do Splita – Torino, Barcelona i Lourdes, različita obilježja, kotizacija za sudjelovanje na Susretu (lunch paketi, gradski prijevoz itd.), kotizacija za sudjelovanje u predgrupi (lunchpaketi, gradski prijevoz itd.) i dr.

Prijave za hodošašće se vrše isključivo osobnim dolaskom kod župnika don Ivana Terze (za Split) te plaćanjem predujma od 200€.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *