Ode, umije se pa se vrati gledajući.

EVANĐELJE (Iv 9, 1-41)

Isus prolazeći ugleda čovjeka slijepa od rođenja. Zapitaše ga njegovi učenici: »Učitelju, tko li sagriješi, on ili njegovi roditelji te se slijep rodio?« Odgovori Isus: »Niti sagriješi on niti njegovi roditelji, nego je to zato da se na njemu očituju djela Božja. Dok je dan, treba da radimo djela onoga koji me posla. Dolazi noć, kad nitko ne može raditi. Dok sam na svijetu, svjetlost sam svijeta.« To rekavši, pljune na zemlju i od pljuvačke načini kal pa mu kalom premaza oči. I reče mu: »Idi, operi se u kupalištu Siloamu!« – što znači »Poslanik.« Onaj ode, umije se pa se vrati gledajući. Susjedi i oni koji su ga prije viđali kao prosjaka govorili su: »Nije li to onaj koji je sjedio i prosio?« Jedni su govorili: »On je.« Drugi opet: »Nije, nego mu je sličan.« On je sam tvrdio: »Da, ja sam!« Nato ga upitaše: »Kako su ti se otvorile oči?« On odgovori: »Čovjek koji se zove Isus načini kal, premaza mi oči i reče mi: ‘Idi u Siloam i operi se.’ Odoh dakle, oprah se i progledah.« »Ti vjeruješ u Sina Čovječjega?« On odgovori: »A tko je taj, Gospodine, da vjerujem u njega?« Reče mu Isus: »Vidio si ga! To je onaj koji govori s tobom!« A on reče: »Vjerujem, Gospodine!« I baci se ničice preda nj.

Svjetlost u Gospodinu

PIŠE: prof. dr. Mato Zovkić , Župa Presvetog Srca Isusova Visoka  OBJAVLJENO: 18. ožujka 2023.

Za prvo čitanje imamo odlomak iz Prve Samuelove o pomazanju najmlađeg i najneuglednijeg Jišajeva sina Davida za kralja. Kad je prorok pomislio da je stasiti Eliab Jahvin izabranik, Bog ga opominje: “Ne gledaj na njegovu vanjštinu ni na njegov stas… čovjek gleda na oči, a Gospodin gleda što je u srcu!” (r. 7).

David je u ovom čitanju slika krštenika koje Bog prosvjetljuje i pomazuje svojim Duhom. Za drugo čitanje imamo odlomak iz Poslanice Efežanima o krštenicima kao svjetlu u Gospodinu. Središnji je događaj evanđelje o slijepcu od rođenja, kojemu Isus, bez slijepčeve molbe, dariva vid a zatim mu omogućuje da otpočne vjerovati u Sina Čovječjeg.

Isus zaključuje: “Radi suda dođoh na svijet: da progledaju koji ne vide, a koji vide da oslijepe!” (r. 38). Slijepac iz ovog događaja slika je krštenika zato što je prva Crkva krštenje nazivala rasvjetljenjem (photismos) a krštenike prosvijetljenima (pephotismenoi -part. perf. pas. ističe radnju s trajnim učinkom).

Kad se čita evanđelje o ozdravljenom slijepcu od rođenja uzima se ov predslovlje koje izvrsno tumači ovaj događaj: “Otajstvom utjelovljenja on je ljudski rod iz tame priveo k svjetlu vjere, a nas, robove staroga grijeha, novim rođenjem iz krsne vode uzdigao je na dostojanstvo Božjih sinova i kćeri.”

U popričesnoj, okrijepljeni Božjom riječju i Božjim kruhom, priznajemo da Bog prosvijetljuje svakog čovjeka koji dolazi na ovaj svijet i molimo da nam on izliječi sljepoću srca te spoznamo što je pravo i njega iskreno ljubimo. Ove nedjelje okupljamo se oko Isusa, koji je naše životno svjetlo. Zahvalni smo što hodamo stazama života obasjani svjetlom vjere.

Korizma

KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA

Četvrtak, 30. ožujka 2023. u 19 sati – (mladi) sveta Misa, kratki nagovor i klanjanje predvodi don David Leskovar SDB studentski kapena iz Zagreba. Petak, 31. ožujka 2023. u 19 sati (župljani)
sveta Misa, kratki nagovor, križni put

KRIŽNI PUT DJECE

Održati će se u u subota 25. ožujka 2023. u 10 sati. Ukoliko bude vrijeme dopuštalo križni put će se održati na otvorenom oko crkve. Postaje i molitve će biti prilagođene djeci. Pozivamo djecu svih dobi i njihove roditelje da nam se pridruže.

LECTIO DIVINA UTORKOM

Svakog korizmenog utorka nakon večernje svete mise u crkvi. Provedi vrijeme s Bogom. Potraži ga u Njegovoj Riječi. Dopusti mu da ti govori. Osluškuj Njegov glas.

KRIŽNI PUT PETKOM I NEDJELJOM

Od ove godine moliti ćemo postaje Križnog puta petkom nakon sv. mise počevši od petka 24. veljače 2023 i nedjeljom u 18 sati. Križni put je pobožnost na spomen Isusove muke, od trenutka kada Isusa osuđuju na smrt do polaganja Isusova tijela u grob. Sastoji
se od 14 postaja.

SVIJETSKI DAN MLADIH

KORIZMENI PETAK

Duhovni program započeti ćemo u 18.30 pobožnošću i molitvom Gospine krunice. Svete mise redovno će predvoditi don Antun Mate Antunović.
Teme koje ćemo obraditi kroz korizmene
petke su: U ŠKOLI SVETACA:
– osobna i zajednička molitva
– unutarnja i vanjska pokora
– duhovna i tjelesna djela milosrđa
– sve za svetost – svetost za sve

Petkom tijekom sv. Mise prikupljamo milostinju za kršćane u Turskoj i Siriji.

EUHARISTIJSKO KLANJANJE
Četvrtkom nakon večernje svete mise biti će izložen Presveti Sakramnet na štovanje u tišini u crkvi. U 21 sat je Klanjanje za mlade.

STUDENTSKI VJERONAUK

Tema sljedećeg vjeronauka je neumjerenost u jelu i piću. Vjeronauk će se održati u utorak 7. 3. 2023. u župnoj dvorani naše župe

SVECI KROZ TJEDAN

7. 3. u utorak sv. Perpetua i Felicita kršćanske mučenice iz 3. stoljeća i 9. 3. sv. Franciska Rimska pomoćnica duša u čistilištu.

 

MOLITVA ZA NOVOG BISKUPA

Molimo za svetu Crkvu Božju: Neka se Bog i Gospodin naš udostoji mir joj udijeliti i štititi je po cijelom krugu zemaljskom: Da se dostojiš svoju svetu Crkvu voditi i uzdržati: Da se dostojiš Svetog Oca i biskupe naše ojačati i posvetiti: Da se dostojiš svećenike i Bogu posvećene osobe u svetom pozivu okrijepiti i učvrstiti:
Da se dostojiš svim narodima trajni mir darovati: Da se dostojiš našoj nadbiskupiji dobrog pastira udijeliti: Tebe molimo, usliši nas
Pomolimo se. Bože, vječni pastiru, koji svoje stado trajno štitiš i upravljaš, molimo te, udijeli Splitsko-makarskoj Crkvi biskupa koji će tvome narodu biti uzor svetosti i revni navjestitelj Tvoje istine.
Daruj ovoj nadbiskupiji dobroga pastira koji će poput svetog Dujma tebi ugoditi, a povjereno stado tješiti, blagoslivljati i Tvojim putem hrabro i razborito voditi. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *