Ja sam uskrsnuće i život!

EVANĐELJE (Iv 11, 1-45)

Kad Marta doču da Isus dolazi, pođe mu u susret dok je Marija ostala u kući. Marta reče Isusu: »Gospodine, da si bio ovdje, brat moj ne bi umro. Ali i sada znam: što god zaišteš od Boga, dat će ti.« Kaza joj Isus: »Uskrsnut će brat tvoj!« A Marta mu odgovori: »Znam da će uskrsnuti o uskrsnuću, u posljednji dan.« Reče joj Isus: Ja sam uskrsnuće i život tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada. Vjeruješ li ovo?« Odgovori mu: »Da, Gospodine! Ja vjerujem da si ti Krist, Sin Božji, Onaj koji dolazi na svijet!« Rekavši to ode, zovnu svoju sestru Mariju i reče joj krišom: »Učitelj je ovdje i zove te.« A ona, čim doču, brzo ustane i pođe k njemu. Isus još ne bijaše ušao u selo, nego je dotada bio na mjestu gdje ga je Marta susrela. Kad Židovi, koji su s Marijom bili u kući i tješili je, vidješe kako je brzo ustala i izišla, pođoše za njom; mišljahu da ide na grob plakati. Kad Isus vidje kako plače ona i Židovi koji je dopratiše, potresen u duhu i uzbuđen upita: »Kamo ste ga položili?« Odgovoriše mu: »Gospodine, dođi i pogledaj!« I zaplaka Isus. Nato su Židovi govorili: »Gle, kako ga je ljubio!« Isus onda, ponovno potresen, pođe grobu. Bila je to pećina, a na nju navaljen kamen. Isus zapovjedi: »Odvalite kamen!« Kaže mu pokojnikova sestra Marta: »Gospodine, već zaudara. Ta četvrti je dan.« Kaže joj Isus: »Nisam li ti rekao: budeš li vjerovala, vidjet ćeš slavu Božju?« Odvališe dakle kamen. A Isus podiže oči i reče: »Oče, hvala ti što si me uslišao. Ja sam znao da me svagda uslišavaš; no rekoh to zbog nazočnog mnoštva: da vjeruju da si me ti poslao.« Rekavši to povika iza glasa: »Lazare, izlazi!« I mrtvac iziđe, noge mu i ruke bile povezane povojima, a lice omotano ručnikom. Nato Isus reče: »Odriješite ga i pustite neka ide!«

Isus sada daje život koji traje vječno

PIŠE: prof. dr. Mato Zovkić , Župa Presvetog Srca Isusova Visoka  OBJAVLJENO: 23. ožujka 2023.

Prošle nedjelje u ozdravljenju slijepca od rođenja liturgija nam je predstavila Isusa kao svjetlo svijeta. Ove nedjelje u događaju Lazarova uskrišenja predstavlja nam ga kao uskrsnuće i život. Ovo je sedmo “znamenje” ili čudo Isusovo u četvrtom evanđelju. Riječima: “Ta bolest nije na smrt, nego na slavu Božju, da se po njoj proslavi Sin Božji” (r. 4) Ivan namjerno podsjeća na čudo u Kani po kojem je Isus počeo objavljivati slavu svoju učenicima (usp. Iv 2, 11).

Nakon ovog događaja židovski poglavari, na prijedlog velikog svećenika Kajfe, odlučuju pogubiti Isusa, a Ivan to tumači: “… prorokova da Isus ima umrijeti za narod, ali ne samo za narod nego i zato da raspršenu djecu Božju skupi u jedno” (11, 51-52). Isus će se vrhunski proslaviti po smrti na križu.

Uskrišenje Lazara podsjeća na početak proslave u Kani ali i na vrhunac proslave s križa, odakle će, kad bude uzdignut sa zemlje, Isus sve privlačiti k sebi (usp. Iv 12, 32). Isus je zaplakao nad mrtvim prijateljem Lazarom i u znak sućuti prema njegovim sestrama. Time je objavio Boga koji vidi ljudske patnje, koji suosjeća sa svakim patnikom i patnicom.

Pred zagonetkom smrti i groba on se također očituje kao uskrsnuće i život te najavljuje da neće umrijeti nikada onaj koji vjeruje u njega. Već sada nosi klicu vječnoga života onaj tko se vjernički oslanja na Isusa.

Vjerujemo li to? Vlastito predslovlje, koje se uzima na ovu nedjelju kad se čita evanđelje o uskrišenju Lazara, divno primjenjuje na sudionike liturgije ono što je Isus nekoć učinio Lazaru: “Kao pravi čovjek on je plakao za prijateljem Lazarom, a kao vječni Bog iz groba ga uskrisio: tako i sada nastavlja djelo smilovanja prema ljudima te ih svetim otajstvima privodi novom životu.”

Korizma

SEMINAR TEOLOGIJE TIJELA
Ako želiš otkriti svoj identitet, zašto te Bog stvorio kao muškarca ili ženu, koje je značenje tvoga tijela i spolnosti, kako ljubiti, poziva li te Bog na brak ili posvećeni život, ovaj seminar je za tebe! Seminar će se održati u subotu, 1.4. 2023., od 9 do 19 sati. Broj mjesta je
ograničen! Namjenjeno svim od 16 – 35 godina. Kotizacija iznosi 20€. (ručak i materijali) Predavač je don David Leskovar. Prijave u župnom uredu svaki radni rad od 18 – 19 sati.

ISPOVIJED U VELIKOM TJEDNU
Utorak: u 10 – 12 sati, 17 – 21 sati.
Srijeda: 17 – 20 sati.
Četvrtak: 17 – 18.30 sati.
Petak 11 – 12 sati.

KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA

Četvrtak, 30. ožujka 2023. u 19 sati – (mladi) sveta Misa, kratki nagovor i klanjanje predvodi don David Leskovar SDB studentski kapena iz Zagreba. Petak, 31. ožujka 2023. u 19 sati (župljani)
sveta Misa, kratki nagovor, križni put

KRIŽNI PUT DJECE

Održati će se u u subota 25. ožujka 2023. u 10 sati. Ukoliko bude vrijeme dopuštalo križni put će se održati na otvorenom oko crkve. Postaje i molitve će biti prilagođene djeci. Pozivamo djecu svih dobi i njihove roditelje da nam se pridruže.

LECTIO DIVINA UTORKOM

Svakog korizmenog utorka nakon večernje svete mise u crkvi. Provedi vrijeme s Bogom. Potraži ga u Njegovoj Riječi. Dopusti mu da ti govori. Osluškuj Njegov glas.

KRIŽNI PUT PETKOM I NEDJELJOM

Od ove godine moliti ćemo postaje Križnog puta petkom nakon sv. mise počevši od petka 24. veljače 2023 i nedjeljom u 18 sati. Križni put je pobožnost na spomen Isusove muke, od trenutka kada Isusa osuđuju na smrt do polaganja Isusova tijela u grob. Sastoji
se od 14 postaja.

KORIZMENI PETAK

Duhovni program započeti ćemo u 18.30 pobožnošću i molitvom Gospine krunice. Svete mise redovno će predvoditi don Antun Mate Antunović.
Teme koje ćemo obraditi kroz korizmene
petke su: U ŠKOLI SVETACA:
– osobna i zajednička molitva
– unutarnja i vanjska pokora
– duhovna i tjelesna djela milosrđa
– sve za svetost – svetost za sve

Petkom tijekom sv. Mise prikupljamo milostinju za kršćane u Turskoj i Siriji.

EUHARISTIJSKO KLANJANJE
Četvrtkom nakon večernje svete mise biti će izložen Presveti Sakramnet na štovanje u tišini u crkvi. U 21 sat je Klanjanje za mlade.

BLAGOSLOVLJENA VODA NA ULAZU U CRKVU

Na ulazu u Crkvu postavljena je liturgijska posuda u kojoj se nalazi
blagoslovljena voda. Na ovaj način svaki dan se može uzeti blagoslovljene vode koliko je svakome potrebno.

KORIZMA SRCA – DOBRO JE ČINITI DOBRO
Župni Caritas organizira akcije kroz vrijeme korizme. Iduće nedjelje ispred crkve moći ćete nabaviti prigodne uskršnje ukrase, a od prošlog petka prikupljamo namirnice za najpotrebnije. Kutija za odložiti namirnice i životne potrepštine nalazi se na dnu crkve te kroz sve dane možete donijeti svoj dar. Hvala svima!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *