Evo kako je don David Leskovar obogatio duhovni program naše župe prošli tjedan

PIŠU: Danijela Jurić Kaćunić i Anita Plazibat , Župa Presvetog Srca Isusova Visoka  OBJAVLJENO: 3. travnja 2023.

1. Dan - Korizmena duhovna obnova za mlade

U četvrtak, 30.3., u našoj je župi održana korizmena duhovna obnova za mlade koju je predvodio zagrebački studentski kapelan, don David Leskovar. Program je započeo svetom Misom čiji je cilj obnoviti srce svakog čovjeka i probuditi vjeru.

U homiliji se don David osvrnuo na Ivanovo evanđelje koje govori o Židovima koji su odbacivali Isusa Krista te ga vrijeđali. Nerijetko svaki čovjek preuzima ulogu Židova iz evanđelja i postaje slijep na Božje djelovanje i dobrotu u ljudima oko nas. Zatvaramo oči pred dobrom i bližnjeg promatramo kroz greške, pri tom zaboravljajući da je čovjekovo tijelo hram Duha Svetoga. Važnost poimanja čovjekova tijela kao hrama Duha Svetoga je put prema prihvaćanju, opraštanju i dobrom suživotu svih ljudi. Don David zaključio je svoju propovijed sa slikom Isusa Krista u životu svakog vjernika te zaintrigirao svakog prisutnog da se zapita štuje li zaista riječ Božju koja je put prema istini i vječnom životu.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedio je nagovor na temu Muško i žensko stvori ih, uvod u teologiju tijela. Don David se dinamičnim i zabavnim obraćanjem približio svakom mladom čovjeku koji želi spoznati istinski zakon Crkve, osobito u ovim izazovnim vremenima. Teologija tijela nastala je u srcu sveca koji je zaštitnik mladih, pape Ivana Pavla II.  a danas se čini potrebnija nego ikada. Don David u kratkim je crtama zaintrigirao brojne mlade da nastave tragati za istinom, ali i proučavati nauke Crkve kojima bi ispunili svoje poslanje i stekli puninu života.

Naposlijetku je uslijedilo, već tradicionalno, euharistijsko klanjanje koje je predvodio naš župnik i studentski kapelan, don Ivan Terze. U svom nagovoru osvrnuo se na važnost opraštanja, zacjeljivanja starih rana i traženja svjetlosti. Ponekad se čovjek nalazi u tami, problemima i konfliktima, ali potrebno je nadići teške životne situacije i uz snagu živoga Boga dopustiti da svjetlost uđe u život svakog vjernika i osvijetli put istine i ljubavi prema Gospodinu.

Duhovnu obnovu glazbeno je animirao VIS Veritas Aeterna, a cijeli program i aktualna tematika zainteresirali su brojne mlade u prepunoj crkvi. Za one koji nisu bili na pedavanju video cijelog predavanja mogu pogledati ovdje.

2. Dan - Korizmena duhovna obnova za župljane

U petak, 31. ožujka, na drugi dan duhovne obnove za župljane, don David Leskovar u korizmenoj katehezi se osobito osvrnuo na veličanstvenu važnost sakramenta Ispovijedi. Kateheza je bila podijeljena na dva dijela: razmatranje o grijehu kao nepobitnoj stvarnosti svakoga čovjeka, s osobitim naglaskom na razumijevanje grijeha od prvoga grijeha naovamo kroz Knjigu postanka. U drugom dijelu, don David je naglasio važnost čestog ispovijedanja davši vrlo korisne i poučne savjete kako se dobro i kvalitetno pripremiti za plodonosnu svetu ispovijed.

Nakon kateheze uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je također predvodio don David. U homiliji se osvrnuo na evanđelje u kojemu židovi problematiziraju pitanje Isusovog identiteta. S jedne strane, prihvaćaju ga kao sjajnog proroka i poznavaoca Pisma; ali ne mogu prihvatiti da je Isus onaj za koga se predstavlja – Sin Božji. Don David povlači sjajnu paralelu s temom koju je produbio kroz katehezu – grijehom. Prvi grijeh rezultat je domišljate sotonske intervencije, laži koju je Sotona posadio u srca Adama i Eve kako bi ih udaljio od njihovog identiteta – od svijesti da su stvoreni na sliku Božju, da su ljubljena djeca Božja. Đavao ne podnosi identitet čovjeka kao ljubljenog Božjeg djeteta i svjestan je da narušavanjem tog našeg identiteta, postajemo plodno tlo za grijeh.

Don David poziva da svaki put u molitvi Oče naš obnovimo svoj identitet djece Božje, poziva nas da se zagledamo u Kristov križ, bez da Isusa promatramo kao još jednog nesretnika kojega je snašla okrutna i nepravedna životna situacija. Poziva da ne oplakujemo Krista, već nas prvenstveno potiče da se zagledamo u Kristov križ i potražimo gdje smo mi u toj Kristovoj muci. Gdje i koliko svatko od nas sudjeluje u razapinjanju Boga živoga te potiče svakoga od nas da osvijestimo koliko sudjelujemo u milosti otkupljenja grijeha koju smo po Kristovom križu dobili.

Nakon svete mise uslijedila je pobožnost križnog puta koju je predvodio naš župni vikar don Slavko Volarević.

3. Dan - Seminar "Upoznaj teologiju tijela"

Treći dan gostovanja don David je održao seminar na temu “Upoznaj teologiju tijela”. Program je započeo ujutro u 9:30, u 12:30 održana je sveta misa nakon čega je usljedio ručak i pauza. Nakon ručka nastavio se drugi dio predavanja. Za kraj je održano klanjanje pre Presvetim kako bi sudionici sabrali dojmove i razmišljali o prethodno stečenim spoznajama i darovima.

Podjeli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *