Oče, proslavi Sina svoga!

EVANĐELJE (Iv 17, 1-11a)

U ono vrijeme: Isus podiže oči k nebu i progovori: »Oče, došao je čas: proslavi Sina svoga da Sin proslavi tebe i da vlašću koju si mu dao nad svakim tijelom dade život vječni svima koje si mu dao. A ovo je život vječni: da upoznaju tebe, jedinoga istinskog Boga, i koga si poslao – Isusa Krista. Ja tebe proslavih na zemlji dovršivši djelo koje si mi dao izvršiti. A sada ti, Oče, proslavi mene kod sebe onom slavom koju imadoh kod tebe prije negoli je svijeta bilo. Objavio sam ime tvoje ljudima koje si mi dao od svijeta. Tvoji bijahu, a ti ih meni dade i riječ su tvoju sačuvali. Sad upoznaše da je od tebe sve što si mi dao jer riječi koje si mi dao njima predadoh i oni ih primiše i uistinu spoznaše da sam od tebe izišao te povjerovaše da si me ti poslao. Ja za njih molim; ne molim za svijet, nego za one koje si mi dao jer su tvoji. I sve moje tvoje je, i tvoje moje, i ja se proslavih u njima. Ja više nisam u svijetu, no oni su u svijetu, a ja idem k tebi.«

U svijetu, ne od svijeta

PIŠE: prof. dr. Mato Zovkić , Župa Presvetog Srca Isusova Visoka  OBJAVLJENO: 19. svibnja 2023.

Misne molitve i čitanja posljednje nedjelje vazmenog vremena spominju otajstvo Kristova uzašašća i dolaska Duha Svetoga. Kao što je već i u prikazu uzašašća prisutna misao o djelovanju Isusovih učenika u svijetu, tako je prisutna i u današnjim misnim tekstovima. Za evanđelje imamo prvi dio Isusove velikosvećeničke molitve.

U njoj nam Ivan daje uvid ne samo u činjenicu da je Isus molio (kao sinoptici) nego i u sadržaj Isusove molitve. Ovo je zaključna molitva Isusova mesijanskog djelovanja u kojoj Isus moli Oca da ga “proslavi”. U toku ministerija vršio je vjerno volju Očevu, a sada vidi da ga čeka nasilna smrt.

Moli da Otac po takvoj smrti svoga Sina izvede djelo spasenja. Kao što je Otac djelovao među ljudima po Isusovim “znamenjima” ili čudesima te po Isusovu propovijedanju, neka djeluje i po Isusovoj smrti i proslavi. Za nas kršćane može čudno zvučati Isusova molitva: “Ne molim za svijet, nego za one koje si mi dao jer su tvoji… Ja više nisam u svijetu, no oni su u svijetu a ja idem k tebi” (r. 9 i 11).

Očito da riječ “svijet” u Ivanovu evanđelju ima više značenja. Tako Isus u razgovoru s Nikodemom ističe da Bog ljubi svijet te mu šalje svoga jedinorodenog Sina da nitko ne propadne tko vjeruje u Isusa (usp. Iv 3, 16). Isus prihvaća da ga Samarijanci s poštovanjem nazovu “Spasiteljem svijeta” (Iv 4, 42).

Sam ističe da je svjetlo svijeta te da nije došao svijet osuditi, nego spasiti (8, 12; 9, 5; 12, 46). U velikosvećeničkoj molitvi “svijet” za koji on ne moli jesu ljudi koji su se s njime mogli susresti te ga upoznati ili osobno ili preko njegovih izaslanika. Kao što je za sebe rekao da jest u svijetu, ali ne od svijeta (8, 23) tako traži i od svojih sljedbenika. Nije se dodvoravao moćnicima svijeta u vršenju svoga vjerskog poslanja i najavio je da će i u najdobronamjernijoj državi ostati određena napetost između njegova pokreta i “svijeta”.

Isus želi spasenje svijeta, ali zna da ostaje nepetost između “svijeta” ako ide za čisto materijalnim napretkom i Božjeg plana o svijetu ukoliko Bog sve ljude zove k sebi. Isus jest u svijetu i za svijet, ali ne od svijeta. Takvi trebaju biti i njegovi sljedbenici.

Podijeli

Tijelovo i tijelovska procesija

Na svetkovinu Tijelova sve od 14. stoljeća održavaju se diljem kršćanskog svijeta svete mise i euharistijske procesije. U procesiji se nosi Presveti Sakrament da mu iskažemo javno štovanje i javno ispovjedi vjera u prisutnost Tijela Kristova pod prilikama kruha,
te da se zazove Božji blagoslov kako bi nas Bog obdario svakim dobrom i očuvao od svakoga zla. Na ovogodišnju Svetkovinu Tijelova, u četvrtak, 8. lipnja 2023. svečano euharistijsko slavlje s početkom u 19,00 sati predvodit će župnik don Ivan u zajedništvu s don Slavkom i don Antunom Matom. Nakon misnog slavlja bit će svečana procesija uz četiri postaje. Rutu ćemo objaviti krajem svibnja. Vas koji stanujete ili imate radnje, restorane, kafiće u ulicama kuda će proći procesija s Presvetim, molimo da ovog
dana zelenilom, cvijećem, upaljenim svijećama, marama okite prozore, izloge, ulaze. Uvjereni smo da će Božji blagoslov za koji se moli u procesiji biti na dobro svim ljudima dobre volje bez obzira na njihova vjerska uvjerenja.

Duhovsko bdijenje

Bdijenje, latinski vigilija, znači budan. To je dan, odnosno noć uoči neke svetkovine kada vjernici, pripravljajući se za svetkovinu, bdiju i pritom čitaju ulomke iz Svetog Pisma, psalme i u tišini mole. Najznačajnija vigilija, bdijenje, u čitavoj povijesti Crkve jest Uskrsno bdijenje. Crkva također nastoji bdjeti i uz svetkovinu Božića i Duhova. Tako će i naša župna zajednica u subotu, 27. svibnja 2023. u 20,00 sati slaviti Duhovsko bdijenje. Na slavlje pozivamo sve vjernike. Dođimo i molimo za darove Duha Svetoga. Duhovsko bdijenje održati i u crkvi od 20 do 24 sata.

Župno hodočašće u Poljsku

Najavljujemo i župno hodočašće „Stopama sv. Ivana Pavla II“. Ove
godine je 25 godina blagoslova kamena temeljca naše crkve koji je Sveti Papa blagoslovio za svoga posjeta Splitu. Zahvalno hodočašće počinje 2. do 7. listopada. Program možete naći na ovom linku.

Sveci kroz tjedan

PON 22 – Rita; Jagoda; Renata; kv.
UTO 23 – Deziderije; Željko; Željana
SRI 24 – Marija Pomoćnica; Vinko; kv.
ČET 25 – Marija Majka Crkve; Beda časni; Grgur VIL
PET 26 – Filip Nen; Zdenko
SUB 27 – Augustin Kenterberijski

Cvijeće za uređenje oltara Srca Isusova

Bliži se naš župni blagdan, svetkovina Presvetog Srca Isusova. Kako bi naša crkva zasjala u najljepšem sjaju želimo posebno urediti postolje i kip Presvetog srca Isusova. Svoj prilog za cvijeće kojim će biti urešen kip možete predati u župni ured.

Molitva Mariji od Propetoga Isusa Petković

Vjerni Oče, u svojem neizmjernom milosrđu htio si, da Krist za nas trpi sramotu križa, da nas njegovom sinovskom poslušnošću oslobodiš od vlasti Zloga.

Udijeli nam da iskusimo žarku ljubav prema Kristu i Crkvi, koja je obilježila život i djela tvoje Službenice Mariji od Propetog Isusa.

Dopusti nam, da se radujemo plodovima milosti koji izviru iz drveta Spasiteljeva slavnog križa, da mognemo zajedno sudjelovati u tvojoj vječnoj slavi.

Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Najavljujemo

KLANJANJE ZA MLADE

Četvrtkom u 21 sat uz mogućnost svete ispovijedi.

ŽUPNO KLANJANJE

Petkom u 19.30.

Vjeronauk za mlade

Ovaj utorak dolazi nam don Boris Vidović,koji će nam govoriti o
temi “strahovima koji nas koče”. Utorak u 20.30 sati.

Krunica u svibnju

U ponedjeljak 1. svibnja započeli smo svibanjsku pobožnost stoga Vas dragi vjernici potičemo na molitvu sv. Krunice. Izdvojite malo vremena ili u 18.30 ili na kraju dana u 21.00 sata na našem dvorištu. Ponedjeljkom, srijedom i petkom molimo u 21 sat, a
utorkom i četvrtkom i subotom u 20 sati. Ako nikako ne stignete izmolite u svojim obiteljima barem deseticu na čast BDM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *