Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga.

EVANĐELJE (Iv 20, 19-23)

Uvečer onoga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: »Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.« To rekavši, dahne u njih i kaže im: »Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.«

Hineni - odgovor raspoloživog srca!

PIŠE: Anita Plazibat , Župa Presvetog Srca Isusova Visoka  OBJAVLJENO: 26. svibnja 2023.

Današnji kratak, ali snažan evanđeoski ulomak dalo bi se razmatrati iz toliko različitih pozicija, ali je najintimnije zagrliti ga kroz prizmu raspoloživosti svog srca. Isus dvaput u iznimno kratkom odlomku kaže “Mir vama!”. Ponavljanjem potvrđuje da je došao dati taj obećani Mir. Isus ide ravno prema srcima svojih učenika; stavlja se u ulogu posrednika – onoga koji je dobio od Oca poslanje, a onda to poslanje povjerava njima.

Možemo li zamisliti gestu dubljeg i snažnijeg povjerenja od ove – kada živi, utjelovljeni Bog najuzvišenije poslanje dijeli s nama. Postoji jedna za mene posebna hebrejska riječ – “hineni”, a znači “evo me”. Nije taj “evo me” oznaka naše fizičke prisutnosti, to je odgovor raspoloživog srca na Božji poziv. Uvijek je živa i sveprisutna priča o našem pozivu i poslanju.

Ponekad se i mi kršćani pogubimo u moru opcija i ponuda i jednostavno ne uspijevamo razlučiti što Gospodin od nas želi i kamo nas šalje. Kako Bogu dati svoj “hineni”, kako mu se odazvati s “evo me, Gospodine” kad smo zaglušeni bukama ovoga svijeta i ne umijemo razaznati koji je od glasova Njegov glas.

Ta moćna i snažna riječ “hineni” u Svetom pismu pojavljuje se kod Abrahama koji spremno Gospodinu odgovara “evo me, uzimam svog sina i idem tamo kamo me Ti šalješ”. Taj “hineni” skriven je i u Marijinom odgovoru “Evo službenice Gospodnje!”. Kad bolje pogledamo, svi mi od Adama, preko Abrahama, Marije i drugih učenika dijelimo jedan te isti iskonski, prvotni poziv – poziv na svetost.

Unutar tog inicijalnog poziva svatko od nas dobiva specifično, osobno poslanje. Poziv unutar poziva. Netko je pozvan posvetiti se kroz svećeništvo, netko kroz obiteljski život. Naposlijetku, svi mi u sebi nosimo onu najdublju čežnju – da se odazovemo Gospodinovom pozivu. Nemirno je naše srce dok Gospodinu ne damo svoj “hineni”, dok mu ne kažemo “evo me, Tvoj sam, idem za Tobom!”. Sestro, brate, ako se mučiš razmišljanjima kamo te Isus šalje, ne budi očajan. Nisi sam u toj izgubljenosti. Ako si jedan od onih koji je zatečen veličinom poziva i sumnjaš u svoje snage, nisi jedini.

S razlogom sumnjaš.Tvoje su snage premalo. U ovom kratkom evanđeoskom govoru, Isus daje odgovor na sve tvoje strahove, na sve bojazni. On je Taj koji te pozvao i koji te želi osposobiti za tvoje poslanje. Udahnuo nam je Duha svetoga i kroz tu duhovnu armaturu osnažio nas za djelovanje. Primajući Duha svetoga, mi primamo božansku vezu Oca i Sina, taj čudesni “fugamol” Božje Ljubavi koji nas drži u neraskidivoj vezi s Bogom.

Sve je savršeno pripravio da bi se svatko od nas mogao ostvariti u punini. Potreban je samo naš pristanak. Sestro, brate! Sakrij se danas u najskrivenije odaje svoga bića, uglazbi svoje tišine Njegovim glasom i dopusti Mu da ti priđe bliže. Osluhni njegov poziv i odazovi se. Sve je spremno. Duh sveti je spreman voditi te.

Potreban Mu je samo tvoj “hineni”. Tvoj “evo me!”. Sjeti se – On ne računa na tvoje snage, već na raspoloživost tvog srca. Sve je spremno. Samo tebe čeka.

Podijeli

Postavljanje klimatizacijskog sustava u crkvu

Župa Presvetog Srca Isusova
Ninska 1, HR – 21000 Split
HR1523900011100234226
(za klime)
HRVATSKA POŠTANSKA BANKA D.D

PIŠE: Don Ivan Terze, župnik

Poštovani župljani, osluškujući vaše prijedloge i savijete, primijetio sam kako vas velika većina spominje ljetno razdoblje kao vrijeme u kojem je teško boraviti u crkvi zbog velike vrućine i zagušljivosti.

Stoga sam, nakon što sam se posavjetovao s Župnim pastoralnim i ekonomskim vijeće te sa župnim vikarima don Slavkom i don Antunom Matom odlučio da krenemo u postavljenje klimatizacijskog sustava u našu crkvu i to prije ljetnog vremena. Troškovi postavljanja šest uređaja marke GREE kao i montaža istih koštati će 19,971,25 eura.

Ulaganje u crkvu nije ulaganje u zgradu već u župnu zajednicu i vjernike koji tu dolaze, a kojih je svakim danom sve više i koji u našoj crkvi na „vrhu grada“ nalaze svoje utočište i zaklon od vreve svijeta.

Vaš prilog je dar u plodnu priču o našoj župi koja je davno počela i koja će još dugo vremena trajati na Visokoj. Svjesni teškog vremena kojeg živimo, znamo da samo zajedno možemo prikupiti potrebna sredstva te vas pozivamo da se svi uključimo. Zrno po zrno – pogača; kamen po kamen – palača. Svaki prilog je važan. Svoje priloge možete donijeti u župni ured ili uplatiti na račun.

Tijelovo i tijelovska procesija

Na svetkovinu Tijelova sve od 14. stoljeća održavaju se diljem kršćanskog svijeta svete mise i euharistijske procesije. U procesiji se nosi Presveti Sakrament da mu iskažemo javno štovanje i javno ispovjedi vjera u prisutnost Tijela Kristova pod prilikama kruha,
te da se zazove Božji blagoslov kako bi nas Bog obdario svakim dobrom i očuvao od svakoga zla. Na ovogodišnju Svetkovinu Tijelova, u četvrtak, 8. lipnja 2023. svečano euharistijsko slavlje s početkom u 19,00 sati predvodit će župnik don Ivan u zajedništvu s don Slavkom i don Antunom Matom. Nakon misnog slavlja bit će svečana procesija uz četiri postaje. Rutu ćemo objaviti krajem svibnja. Vas koji stanujete ili imate radnje, restorane, kafiće u ulicama kuda će proći procesija s Presvetim, molimo da ovog
dana zelenilom, cvijećem, upaljenim svijećama, marama okite prozore, izloge, ulaze. Uvjereni smo da će Božji blagoslov za koji se moli u procesiji biti na dobro svim ljudima dobre volje bez obzira na njihova vjerska uvjerenja.

Župno hodočašće u Poljsku

Najavljujemo i župno hodočašće „Stopama sv. Ivana Pavla II“. Ove
godine je 25 godina blagoslova kamena temeljca naše crkve koji je Sveti Papa blagoslovio za svoga posjeta Splitu. Zahvalno hodočašće počinje 2. do 7. listopada. Program možete naći na ovom linku.

Sveci kroz tjedan

PON 29 Maksim; Ervin
UTO 30 Ivana Arška; Ferdinand; Srečko
SRI 31 Pohod BDM; M.B. Kam. Vrata; Krunoslava;
ČET 1 Justin; Mladen; Teofil; Slobodan
PET 2 Marcelin i Petar; Eugen
SUB 3 Karto Lwanga i drugovi; Olivija

Cvijeće za uređenje oltara Srca Isusova

Bliži se naš župni blagdan, svetkovina Presvetog Srca Isusova. Kako bi naša crkva zasjala u najljepšem sjaju želimo posebno urediti postolje i kip Presvetog srca Isusova. Svoj prilog za cvijeće kojim će biti urešen kip možete predati u župni ured.

Najavljujemo

KLANJANJE ZA MLADE

Četvrtkom u 21 sat uz mogućnost svete ispovijedi.

ŽUPNO KLANJANJE

Petkom u 19.30.

Prvi petak

Prvi petak u lipnju rezerviran je za VELIKU DEVETNICU PRESVETOM SRCU ISUSOVU. Za tu prigodu organiziramo cjelodnevno euharistijsko klanjanje. Kako bi osigurali da uvijek netko bude
prisutan u crkvi svatko tko želi može se prijaviti u određeni sat. Prijave su u sakristiji. Pobožnost je u 18 sati, a svetu misu prevodit će fra Ante BEŠLIĆ.

Krunica u svibnju

U ponedjeljak 1. svibnja započeli smo svibanjsku pobožnost stoga Vas dragi vjernici potičemo na molitvu sv. Krunice. Izdvojite malo vremena ili u 18.30 ili na kraju dana u 21.00 sata na našem dvorištu. Ponedjeljkom, srijedom i petkom molimo u 21 sat, a
utorkom i četvrtkom i subotom u 20 sati. Ako nikako ne stignete izmolite u svojim obiteljima barem deseticu na čast BDM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *