Završena velika devetnica Presvetom Srccu Isusovom kroz devet prvih petaka na Visokoj

PIŠE: don Ivan Terze , Župa Presvetog Srca Isusova Visoka  OBJAVLJENO: 19. svibnja 2023.

Prvi dan

Prvi dan devetnice predvodio je don Stipan Šurlin. Sveta misa je počela u 19:00 sati dok je crkva bila otvorena cijeli dan.

Drugi dan

U petak, 4. studenog, održan je drugi dan Velike devetnice Srcu Isusovom na Visokoj. Već drugi mjesec za redom, prvog petka u mjesecu organiziran je cjelodnevni program koji započinje jutarnjom Svetom misom. Nakon svete mise crkva ostaje otvorena te omogućuje vjernicima molitvu u tišini i razgovor s Gospodinom.

Večernji program započinje u 18:00 Euharistijskim klanjanjem te Svetom misom u 19:00. Ovog petka misu je predvodio don Darko Matijević, župnik na Brdima. U homiliji don Darko se osvrnuo na Evanđelje pozivajući nas na autentičnost življenja te naglasio da samo istinski i beskompromisni kršćanski život je put prema Gospodinu i služi kao dokaz žive vjere svakog kršćana.

Treći dan

U petak, 2. prosinca, u našoj je župi održan treći dan Velike devetnice Srcu Isusovom koju je predvodio don Milan Ivančević, župnik Župe Marije Pomoćnice na Kmanu. Don Milan je u svojoj homiliji pozvao da postanemo slušači.

Nerijetko vjernici stavljaju fokus na molbe, molitve i upite, pri tom zaboravljajući da se trebamo osvrnuti na Njegove riječi upućene nama. Propovjednik potencira važnost uspostavljanja pravog odnosa i dijaloga s Bogom koji je jedini pravi put prema postizanju punine vjere i shvaćanja da je Bog jedini svemogući.

Postizanje punine i ljepote susreta s Bogom vrši se uspostavljanjem dijaloga s onim potrebitima u našoj okolini koji su često puta zanemareni. Također opominje da se u ovom svečanom razdoblju treba prisjetiti Isusovih riječi: ”Što učinite jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!” (Mt 25,45)

Četvrti dan

Na datum 6. siječnja padala je svetkovina Bogojavljenja pa se uz tu svetkovinu slavila i devetnica presvetom Srcu Isusovu.

Peti dan

U petak, 3. veljače, u našoj župi održan je peti dan Velike devetnice Srcu Isusovom koju je predvodio fra Josip Ivanović, OFM Conv.
U homiliji fra Josip Ivanović istaknuo je važnost mučenika koji su živjeli po uzoru na Isusa Krista. Mučenike koji su svojim životom posvjedočili ustrajnost u vjeri i nepokolebljivost prema istini Crkve.
 
Fra Josip se također osvrnuo na život biskupa svetog Blaža/Vlaha, ali i Ivana Krstitelja te blaženog Alojzija Stepinca kojima je poslanje bilo zaštiti istinu o Bogu i Crkvi, čovjeku i narodu te kao takvi, snažni i otporni, ustrajali su do kraja i postali primjer koji treba slijediti. Teško je slijediti preuzvišeni primjer života mučenika, ali to je jedini pravi put prema Gospodinu i vječnom spasenju.
 
Nakon Mise vjernici su imali priliku sudjelovati u obredu grličanja. Cijeli program je animirao župni mješoviti zbor te tako još više uveličao ovaj dan Velike devetnice.

Šesti dan

U petak, 3. ožujka, u našoj župi održan je šesti dan Velike devetnice Srcu Isusovom koju je predvodio pater Hrvoje Mravak. Evanđelje nam toga dana govori kako Isus svojim učenicima govori neka naša pravednost bude veća od pravednosti farizeja i pismoznanaca, te se prigodno propovijednik osvrće pitanjem kakva je to pravednost farizeja? To je izvanjska pravednost u kojoj se izvana poštuju zakoni, a u srcu su nakane potpuno drugačije. To je licemjerje koje Isus osuđuje.
 
Na kraju homilije, pater Hrvoje je potaknuo okupljene da ostanu u odnosu s Gospodinom kroz koji će se očitovati istina koju On u tom odnosu otkriva. Euharistijsko slavlje je uveličala pjesma pune crkve predvođeni članovima župnog mješovitog zbora.

Sedmi dan

7. travnja su u našoj župi služeni obredi Velikoga petka. Nakon službe riječi, don Ivan Terze je održao prigodnu homiliju. Kroz homiliju se don Ivan osvrnuo i na nastavak obreda Velikog petka – ljubljenje Kristovog križa. Pozvao je vjernike da u tišini srca i strpljivosti pristupe ljubljenju Križa.

Nakon obreda ljubljenja Križa, uslijedila je procesija s Križem i Presvetim oltarskim sakramentom ulicama Visoke. Cijeli obred vokalno su nas pratili zbor mladih i mjesoviti zbor.

 

Osmi dan

U petak, 5. svibnja, u našoj je župi don Hrvoje Dragun, nekadašnji župni vikar, predvodio Misno slavlje kao dio Velike devetnice Srcu Isusovom. Naglasio je važnost Srca Isusovog kao centar kršćanstva i izvora svake milosti, ljubavi i svih dobročinstava što primamo kao dio Crkve.
 
Potrebno je otvoriti svoje srce, nahraniti ga istinom, razmatrati Sveti pismo i moliti kako bi zajedno sa Isusom došli pred Oca i ostvarili život vječni. Isus je taj koji uvijek čeka, prepun ljubavi i otvoren za sve nas. Euharistiju je animirao župni mješoviti zbor. Hvala našem don Hrvoju na dolasku, nadamo se skorom druženju.

Deveti dan

U petak, 2. lipnja, održan je zadnji dan Velike devetnice Presvetom Srcu Isusovu. Nakon cjelodnevnoh klanjanja Presvetom oltarskom sakramentu, Svetu Misu u 19 sati predslavio je fra Ante Bešlić, župnik župe sv. Jeronima (Šibenik – Meterize).

Cijelo Euharistijsko slavlje animirao je župni mješoviti zbor. Na kraju slavlja, župnik don Ivan zahvalio je fra Anti na dolasku te pozvao sve na veliku proslavu župnog blagdana koja će se održati 16. lipnja.

Podijeli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *