Tko ne uzme križa, nije mene dostojan. Tko vas prima, mene prima.

EVANĐELJE (Mt 10,37-42)

U ono vrijeme: Reče Isus svojim apostolima: »Tko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan. Tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan. Tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom, nije mene dostojan. Tko nađe život svoj, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život poradi mene, naći će ga.

 

Tko vas prima, mene prima; a tko prima mene, prima onoga koji je mene poslao. Tko prima proroka jer je prorok, primit će plaću proročku; tko prima pravednika jer je pravednik, primit će plaću pravedničku. Tko napoji jednoga od ovih najmanjih samo čašom hladne vode zato što je moj učenik, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća.«

Doprinosi za materijalne potrebe naroda Božjega

PIŠE: prof. dr. Mato Zovkić , Župa Presvetog Srca Isusova Visoka  OBJAVLJENO: 1. srpnja 2023.

Za prvo čitanje imamo odlomak iz Druge knjige o kraljevima o Sunamki koja pruža gostoprimstvo proroku Elizeju. On je djelovao u Sjevernom Kraljevstvu od oko 840. pr. Kr. do oko 790. pr. Kr. Glavna mu je zadaća bila obnavljati vjeru u Boga jedinoga koju je bio zabranio izraelski kralj Ahab.

Pomogao je da se sruši bezbožna Omrijeva dinastija, iz koje je bio Ahab, te da zapovjednik vojske Jehu bude prihvaćen za kralja. U svom djelovanju trebao je ne samo duhovnu suradnju sunarodnjaka koji su se polagano vraćali vjeri u Boga jedinoga. Trebala mu je i materijalna pomoć jer zbog propovijedanja riječi Božje nije mogao voditi vlastito gospodarstvo.

Pobožnu Izraelku koja mu je materijalno pomagala sa svojim mužem on nagrađuje obećanjem da će dobiti dijete koje je dugo i uzalud očekivala. U evanđelju Isus govori o potrebi nošenja osobnog križa, odricanja od bolesne navezanosti uz obitelj, kad bi to ometalo učenički hod za Isusom. Zatim ističe da njegovi vjerovjesnici trebaju materijalnu pomoć ljudi u obavljanju svoga poslanja te svečano obećava da neće propasti plaća onima koji njegove učenike napoje čašom hladne vode.

Ova čitanja potiču nas na razmišljanje o materijalnom pomaganju naroda Božjega. Mi katolici iz svojih sredstava pomažemo misije, Svetu Stolicu, biskupiju kojoj pripadamo, vlastitu župu – osobito kad se u njoj podiže nova crkva, župna kuća, vjeronaučna dvorana. Danas slavimo euharistiju sa sviješću da vjernička zajednica ima materijalnih potreba koje se podmiruju ponajprije od darova vjernika. Kako dajemo za izgradnju i održavanje crkvenih zgrada?

Za misije, za Petrov novčić? Kako čuvamo materijalna dobra Crkve kojoj pripadamo? Za nas svećenike: kako trošimo ono što vjernici daju za zajedničke potrebe?

Podijeli

Prvi petak

Ovaj mjesec nema cjelodnevnog klanjanja. Pobožnost počinje u 18:15, sveta misa u 19 sati, a euharistijsko klanjanje nakon svete mise.

Krunica na dvorištu

Nastavljamo i molitvu krunice na dvorištu, svaki dan osim nedjelje i četvrtka kada je u crkvi klanjanje, molimo krunicu na dvorištu ispred crkve u 21 sat. Svi su dobrodošli da u smiraj dana našoj nebeskoj majci damo hvalu i zamolimo njezin zagovor.

Sveci kroz tjedan

PONEDJELJAK, 3. srpnja – Sveti Toma, apostol (blagdan)
SRIJEDA, 5. srpnja – Sveti Ćiril i Metod, slavenski apostoli i zaštitnici Europe
(blagdan)
ČETVRETAK, 6. srpnja – Sveta Marija Goretti, djevica i mučenica, zaštitnica mladih
(neobvezni spomendan)
PETAK, 7. srpnja – PRVI PETAK – Srce Isusovo
SUBOTA, 8. srpnja – PRVA SUBOTA – Srce Marijino

Klanjanje za mlade

Klanjanje za mlade je četvrtkom u 21 sat, dok je petkom redovno nakon svete mise za sve župljane. Ovaj raspored je i tijekom ljeta.

Postavljanje klimatizacijskog sustava u crkvu

Bliži se kraju postavljanje klimatizacije u našu crkvu. Radovi još nisu gotovi te ide završni dio. Ukupni troškovi su i će 19,971,25 eura. Mi smo do sada prikupili 13.375,42 eura. Zrno po zrno – pogača; kamen po kamen – palača. Svaki prilog je važan. Svoje priloge možete donijeti u župni ured ili uplatiti na račun. Hvala vam od
srca. Hvala vam na vašoj dobroti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *