Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta, nego do sadamdeset puta sedam!

EVANĐELJE (Mt 18, 21-35)

»Gospodine, koliko puta da oprostim bratu svomu ako se ogriješi o mene? Do sedam puta?« Kaže mu Isus: »Ne kažem ti do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam.« »Stoga je kraljevstvo nebesko kao kad kralj odluči urediti račune sa slugama. Kad započe obračunavati, dovedoše mu jednoga koji mu dugovaše deset tisuća talenata. Kako nije imao odakle vratiti, zapovjedi gospodar da se proda on, žena mu i djeca i sve što ima te se podmiri dug. Nato sluga padne ničice preda nj govoreći: ’Strpljenja imaj sa mnom, i sve ću ti vratiti.’ Gospodar se smilova tomu sluzi, otpusti ga i dug mu oprosti. A kad taj isti sluga izađe, naiđe na jednoga svoga druga koji mu dugovaše sto denara. Uhvati ga i stane ga daviti govoreći: ’Vrati što si dužan!’ Drug padne preda nj i stane ga aklinjati: ’Strpljenja imaj sa mnom i vratit ću ti.’ Ali on ne htjede, nego ode i baci ga u tamnicu dok mu ne vrati duga. Kad njegovi drugovi vidješe što se dogodilo, silno ražalošćeni odoše i sve to dojaviše gospodaru. Tada ga gospodar dozva i reče mu: ’Slugo opaki, sav sam ti onaj dug oprostio
jer si me zamolio. Nije li trebalo da se i ti smiluješ svome drugu, kao što sam se i ja tebi smilovao?’ I gospodar ga, rasrđen, preda mučiteljima dok mu ne vrati svega duga. Tako će i Otac moj nebeski učiniti s vama ako svatko od srca ne oprosti svomu bratu.«

Opraštati ljudima jer Božje opraštanje trebamo

PIŠE: prof. dr. Mato Zovkić , Župa Presvetog Srca Isusova Visoka  OBJAVLJENO: 18. rujna 2023.

Za evanđelje imamo prispodobu o okrutnom dužniku. Sluga koji je molio i dobio od gospodara oprost goleme svote novaca, baca svoga kolegu u tamnicu zato što mu ne može vratiti dug od sto dnevnica. Ovu prispodobu donosi jedini Matej, iz čega proizlazi da je bila posebno važna za njegove povijesne čitatelje. 

Prošle smo nedjelje imali odlomak u kojem se zajednica trebala suočavati s pojavom zla u vlastitim redovima: Isus zabranjuje raskidati zajedništvo s posrnulim pojedincima prije nego ih iskreno pokušamo inspirirati na obraćenje. Danas je slična tema: tko iskreno priznaje da treba Božje oproštenje, mora opraštati ljudima koji mu nanose uvrede i zlo. 

Za starozavjetnu podlogu toj Isusovoj pouci imamo Sirahovo učenje o potrebi opraštanja: “Oprosti nepravdu svojemu bližnjemu, pa kad budeš molio, grijesi će ti se oprostiti. Ako čovjek goji mržnju na drugoga, kako može od Gospodina tražiti ozdravljenje?” U hebrejskom načinu razmišljanja “mržnja” ili “ljubav” nisu teoretski stavovi u nečijem srcu i mislima, nego konkretne akcije kojim ljudi jedni drugima škode ili pomažu. 

Zato ovdje prestati s mržnjom ili oprostiti znači obustaviti zlobne akcije protiv bližnjega, okončati s radnjama kojima drugima nanosimo zlo. Za pripjev imamo razmišljanje starozavjetnoga nadahnutog pjesnika o Božjoj spremnosti na opraštanje: “Milosrdan je i milostiv Gospodin, spor na srdžbu i vrlo dobrostiv!” Cijeli je psalam zahvala za ozdravljenje koje je ozdravljeni pjesnik sebi protumačio i kao milostivo oproštenje grijeha. 

Bog oprašta i ozdravlja, nije razjaren za sva vremena. “Dobrota je njegova s onima koji ga se boje!” U ovoj misi ispitajmo svoju spremnost na opraštanje kao odricanje od djela i riječi kojima bližnjega podcjenjujemo, vrijeđamo, potkopavamo. Svjesni da Božje odobrenje trebamo, tražimo snagu da opraštamo ljudskoj braći i sestrama.

Podijeli

Župna Knjižnica Bl. Ivan Mertz

Naša župna knjižnica otvorena je svake nedjelje nakon svetih misa. Dođite i posudite neko duhovno ili bilo koje drugo književno štivo. Prije nekoliko tjedana dobili smo donaciju novih naslova duhovnog sadržaja. Knjižni fond raspolaže s oko 1000 naslova, a najveći broj primjeraka pripada području religije, teologije i
duhovnosti.

Časoslov za laike

Hrvatski institut za liturgijski pastoral pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji objavio je novo, prošireno izdanje Božanskoga časoslova za Božji puk. Riječ je o izdanju Časoslova prilagođenoga za vjernike laike. Nabavili smo 10 primjera za župu koje možete koristit dok ste u crkvi za osobnu molitvu.

Lectio divina

Lectio Divina (Božansko čitanje) je molitva nad tekstom iz Svetog pisma. U ovoj metodi molitve nalaze se tri vrste kršćanske molitve: usmena (oratio), medi- tativna (meditatio) i kontemplativna (contemplatio). U našoj župi svakog četvrtka nakon večernje mise imat ćemo Lectio Divina.

Sveci kroz tjedan

PON 18 Josip Kupertinski; Sonja; kv.
UTO 19 Januarije;Teodor; Željko
SRI 20 Andrija Kim; Svjetlana; kv.
ČET 21 Sv. Matej ap, i ev.; Matko
PET 22 Toma Vilan.; Bl. Ivan Mendez
SUB 23 Otac Pio; Lino; Tekla; Sofija
NED 24 25. KROZ GOD. Gospa od Otkup.; Rupert

Ministranti i dječji zbor

Subotom nastavljamo i s ministrantskim susretima u 9.30 sati,
a u 16 sati su probe dječjeg zbora. Pozivamo djecu da se priključe
ministrantima i zboru.

Euharistijsko klanjanje

Klanjanje za mlade je u četvrtak u 21 sat dok je u petak redovito župno Euharistijsko klanjanje odmah nakon večernje svete mise.

Sveti otac Pio 23.9.2023.

Svetom misom u 19 sati proslavit ćemo blagdan velikog sveca
naših dana. Uz sličice sa svečevim likom blagoslovit ćemo i
medaljice koje će se moći uzeti časteći kip svetog Oca Pija u
našoj kapelici.

Najavljujemo

Prijave za vjeronauke na gumbovima ispod.

Oni su lani započeli pripravu te se nije moguće prijaviti u trećem razredu. Za više informacija doći osobno u župni ured.

Oni su lani započeli pripravu te se nije moguće prijaviti u trećem razredu. Za više informacija doći osobno u župni ured.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *