Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar?

EVANĐELJE (Mt 20, 1-16a)

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima ovu prispodobu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad domaćin rano ujutro izađe najmiti radnike u svoj vinograd. Pogodi se s radnicima po denar na dan i pošalje ih u svoj vinograd. Izađe i o trećoj uri i vidje druge gdje stoje na trgu besposleni pa i njima reče: ’Idite i vi u moj vinograd pa što bude pravo, dat ću vam.’ I oni odoše. Izađe opet o šestoj i devetoj uri te učini isto tako. A kad izađe o jedanaestoj uri, nađe druge gdje stoje i reče im: ’Zašto ovdje stojite vazdan besposleni?’ Kažu mu: ’Jer nas nitko ne najmi.’ Reče im: ’Idite i vi u vinograd.’ Uvečer kaže gospodar vinograda svojemu upravitelju: ’Pozovi radnike i podaj im plaću počevši od posljednjih pa sve do prvih.’ Dođu tako oni od jedanaeste ure i prime po denar. Pa kada dođu oni prvi, pomisle da će primiti više, ali i oni prime po denar. A kad primiše, počeše mrmljati protiv domaćina: ’Ovi posljednji jednu su uru radili i izjednačio si ih s nama, koji smo podnosili svu tegobu dana i žegu.’ Nato on odgovori jednomu od njih: ’Prijatelju, ne činim ti krivo. Nisi li se pogodio sa mnom po denar? Uzmi svoje pa idi. A ja hoću i ovomu posljednjemu dati kao i tebi. Nije li mi slobodno činiti sa svojim što hoću? Ili zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar?’ Tako će posljednji biti prvi, a prvi posljednji.«

Bog je dobar prema posljednjima i pravedan prema prvima

PIŠE: prof. dr. Mato Zovkić , Župa Presvetog Srca Isusova Visoka  OBJAVLJENO: 25. rujna 2023.

Za evanđelje imamo prispodobu o radnicima jedanaestog sata koju donosi jedino Matej. Oni koji su radili punih dvanaest sati – od izlaska do zalaska sunca – bune se što gospodar vinograda isplaćuje najprije one koji su došli na posao tek sat prije zalaska sunca te im daje kao i prvima jedan denar. 

Gospodar se brani. “Prijatelju, ne činim ti krivo. Nisi li se pogodio sa mnom po denar? Uzmi svoje pa idi. A ja hoću i ovomu posljednjemu dati kao i tebi. Nije li mi slobodno činiti sa svojim što hoću? Ili, zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar?” Prije ove prispodobe stoji u Matejevu evanđelju Petrovo pitanje Isusu, koji je izrazio žaljenje što bogati mladić više voli materijalnu sigurnost posjeda od zdrave nesigurnosti što izlazi iz hoda za njim radi kraljevstva nebeskog. 

Petar je s ponosom istaknuo da su on i ostali članovi Dvanaestorice sve ostavili i pošli za Isusom pa pita što njih očekuje. Isus im obećava sudačke stolice ili udio na svojoj uskrsnoj proslavljenosti, ali opominje na potrebu zdrave poniznosti: “A mnogi prvi bit će posljednji, i posljednji prvi!”. Povijesno se to odnosilo na bogatog mladića koji se u društvu svoga vremena ubrajao među prvake. 

Odnosilo se međutim i na Dvanaestoricu: ne smiju od Boga očekivati privilegije za to što su se prvi odazvali, jer dokle god su u stanju zemaljskog proputovanja, mogu sagriješiti i otpasti. Zatim slijedi naša prispodoba o radnicima jedanaestog sata koja sadrži isti zaključak, ali obrnutim redom: “Tako će posljednji biti prvi, a prvi posljednji”.

Prispodoba se izvorno odnosila na farizeje koji su Isusu prigovarali što sjeda za stol s grešnicima i svojim postupcima očituje da Bog i njima nudi oproštenje. U vremenu Matejeve Crkve mogla se odnositi na krštene Židove koji su mislili da su važniji pripadnici zajednice krštenih od krštenih pogana. 

Matejev Isus opominje jedne i druge da svojim postupcima trebaju odražavati Božju dobrotu te ponizno biti svjesni mogućeg obrata. Ljutimo li se mi što je Bog dobar? Imamo li volje i snage raditi u Božjem vinogradu cijeli dan te se radovati što Bog prihvaća i one koji dolaze kasno?

Podijeli

Župni vjeronauk

Vjeronauk se održava u velikoj dvorani.
Prvi i drugi razred:
Utorkom u 12 i 17 sati
Treći razred: (Prvopričesnici)
Utorkom u 11 i 16.15 sati
Četvrti razred:
Utorkom u 10 i 15 sati
Peti i šesti razred:
Petkom u 11 i 15 sati
Sedmi i osmi razred:
Četvrtak u 12 i 17 sati.
Predkrizmanici: (Prvi razred srednje)

Utorkom u 12 i 17 sati
Nedjeljom u 17 sati
Krizmanici: (Drugi razred srednje)

Utorkom u 20:15
Nedjeljom u 17:45
VJERONAUK ZA MLADE
(treći i četvrti razred srednje/studenti

i radnička mladež)
NEDJELJOM u 20:15

Priprava za sakramente

Pozivamo sve zainteresirane koji žele primiti jedan ili više od
sakramenata kršćanske inicijacije: KRŠTENJA, ISPOVIJEDI, PRVE PRIČESTI, KRIZME da se jave u sakristiju ili župni ured. Ukoliko bude
zainteresiranih priprava će početi krajem listopada.

Lectio divina

Lectio Divina (Božansko čitanje) je molitva nad tekstom iz Svetog pisma. U ovoj metodi molitve nalaze se tri vrste kršćanske molitve: usmena (oratio), medi- tativna (meditatio) i kontemplativna (contemplatio). U našoj župi svakog četvrtka nakon večernje mise imat ćemo Lectio Divina.

Ministranti i dječji zbor

Subotom nastavljamo i s ministrantskim susretima u 9.30 sati,
a u 16 sati su probe dječjeg zbora. Pozivamo djecu da se priključe
ministrantima i zboru.

Euharistijsko klanjanje

Klanjanje za mlade je u četvrtak u 21 sat dok je u petak redovito župno Euharistijsko klanjanje odmah nakon večernje svete mise.

Susret hodočasnika u Poljsku

Susret hodočasnika koji putuju na župno hodočašće “Stopama Sv. Ivana Pavla II.” održat će se u utorak 26. rujna u 19:45 u crkvi.

Najavljujemo

Prijave za vjeronauke na gumbovima ispod.

Oni su lani započeli pripravu te se nije moguće prijaviti u trećem razredu. Za više informacija doći osobno u župni ured.

Sveci kroz tjedan

PON 25 Aurelija; Zlata; Rikarda
UTO 26 Sv. Kuzma i Damjan; Damir
SRI 27 Vinko Paulski; Vicencija
ČET 28 Vienceslav; Veteslav
PET 29 Sv. Mihael, Gabriel i Rafael arkandeli
SUB 30 Sv. Jeronim; Honorij; Jerko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *