Carinici i bludnice pretekoše vas u Kraljevstvo Božje.

EVANĐELJE (Mt 21, 28-32)

U ono vrijeme: Reče Isus glavarima svećeničkim i starješinama narodnim: »Što vam se čini? Čovjek neki imao dva sina. Priđe prvomu i
reče: ‘Sinko, hajde danas na posao u vinograd!’ On odgovori: ‘Neću!’ No poslije se predomisli i ode. Priđe i drugomu pa mu reče isto tako. A on odgovori: ‘Evo me, gospodaru!’ i ne ode. Koji od te dvojice izvrši volju očevu?« Kažu: »Onaj prvi.« Nato će im Isus: »Zaista, kažem vam, carinici i bludnice pretekoše vas u kraljevstvo Božje! Doista, Ivan dođe k vama putem pravednosti i vi mu ne povjerovaste, a carinici mu i bludnice povjerovaše. Vi pak, makar to vidjeste, ni kasnije se ne predomisliste da mu povjerujete.«

Mogućnost obraćenja i otpada

PIŠE: Župa Presvetog Srca Isusova Visoka  OBJAVLJENO: 2. listopada 2023.

Za razliku od ljudi koji su sebe skloni ubrajati među zauvijek dobre, a neke svoje bližnje otpisivati među zauvijek zlobne, Bog dopušta mogućnost obraćenja ali i upozorava na opasnost od otpada. Na to nas danas podsjeća prorok Ezekiel u okviru svojega proročkog izlaganja o osobnoj odgovornosti. Prema njemu, “pravednik” nije nesagrješiv i odgovarat će Bogu “ako stane činiti nepravdu”. 

Grešnik nije već u zemaljskom životu nepovratno osuđen “Ako se odvrati od svojih nedjela što ih bijaše počinio, živjet će i neće umrijeti!” Taj prorokov nauk starozavjetna je podloga za Isusovu prispodobu o dva različita sina. Prvi od njih iz početka odbija očevu odredbu o radu u vinogradu, ali se kasnije predomisli i ode na posao. 

Drugi obeća raditi, ali ne ode na posao. Isus pomoću te prispodobe optužuje “glavare svećeničke i starješine naroda” da su ih “carinici i bludnice pretekli u kraljevstvo Božje”. Otac se obojici sinova obraća nazivom punim ljubavi: “Teknon – Sinko” (r. 28,30). Obojicu ljubi te od njih očekuje djela, a ne riječi. 

Isus je u njima prikazao dva tipa Židova svoga vremena: jedni ne vrše volju Božju izraženu u Zakonu, a drugi je vrše i smatraju se pobožnima. Svoje djelovanje proglašava novom Božjom ponudom. Bog po njemu potiče jedne i druge na novo vršenje svoje volje. “Otpisani” prepoznaju u Isusu Božjeg Poslanika i prihvaćaju kraljevstvo Božje koje Isus uprisutnjuje. Službeno pobožni zatvaraju se Bogu koji im govori po Isusu. 

U prispodobi ključna je riječ “danas” s početka prispodobe (r. 28). To “danas” traje u vremenu Crkve po kojoj u svijetu djeluje uskrsli Krist. Nitko ne može unaprijed biti siguran u svoju ustrajnost niti druge odbacivati kao unaprijed osuđene. U zemaljskom proputovanju uvijek ostaje otvorena mogućnost obraćenja i otpada. 

Danas se pitamo nismo li grešno sigurni u svoju ispravnost. Nismo li skloni druge prebrzo otpisivati? Neka nam Isus udijeli vjerničku skromnost koja druge ljude nadahnjuje na obraćenje.

Podijeli

Listopadska pobožnost

Od 1. 10. počinjemo listopadsku pobožnost stoga Vas potičemo dragi vjernici već sada na pobožnost sv. Krunice. Izdvojite malo vremena ili u 18.20 u crkvi ili na kraju dana u 20.00 sata na našem dvorištu. Ako nikako ne stignete izmolite u svojim obiteljima barem deseticu na čast Blažene Djevice Marije.

Druženje za mame

Subotom posljepodne od 16 sati u župnoj dvorani druženje za mame i djecu (Kava, čaj, sok i kolači). Svi su dobrodošli. Prvi susret u subotu 7.10.

Lectio divina

Lectio Divina (Božansko čitanje) je molitva nad tekstom iz Svetog pisma. U ovoj metodi molitve nalaze se tri vrste kršćanske molitve: usmena (oratio), medi- tativna (meditatio) i kontemplativna (contemplatio). U našoj župi svakog četvrtka nakon večernje mise imat ćemo Lectio Divina.

Sveci kroz tjedan

PON 2 Anđeli čuvari; Anđelko
UTO 3 Kandid; Gerhard; Svjetlana
SRI 4 Franjo Asiški; Franka; Kajo
ČET 5 Sv. Faustina K.; Flavijan
PET 6 Bruno; Fides; Verica
SUB 7 BDM od Krunice (Ružarija)
NED 8 27. KROZ GOD. Demetrije i dr.; Hugo; Šimun

Ministranti i dječji zbor

Subotom nastavljamo i s ministrantskim susretima u 9.30 sati,
a u 16 sati su probe dječjeg zbora. Pozivamo djecu da se priključe
ministrantima i zboru.

Euharistijsko klanjanje

Klanjanje za mlade je u četvrtak u 21 sat dok je u petak redovito župno Euharistijsko klanjanje odmah nakon večernje svete mise.

Priprava za sakramente

Pozivamo sve zainteresirane koji žele primiti jedan ili više od
sakramenata kršćanske inicijacije: KRŠTENJA, ISPOVIJEDI, PRVE PRIČESTI, KRIZME da se jave u sakristiju ili župni ured. Ukoliko bude
zainteresiranih priprava će početi krajem listopada.

Najavljujemo

Prijave za vjeronauke na gumbovima ispod.

Oni su lani započeli pripravu te se nije moguće prijaviti u trećem razredu. Za više informacija doći osobno u župni ured.

Oni su lani započeli pripravu te se nije moguće prijaviti u trećem razredu. Za više informacija doći osobno u župni ured.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *