Koga god nađete, pozovite na svadbu.

EVANĐELJE (Mt 22, 1-14)

U ono vrijeme: Isus ponovno prozbori svećeničkim glavarima i starješinama naroda u prispodobama: »Kraljevstvo je nebesko kao kad neki kralj pripravi svadbu sinu svomu. Posla sluge da pozovu uzvanike na svadbu. No oni ne htjedoše doći. Opet posla druge sluge govoreći: ‘Recite uzvanicima: Evo, objed sam ugotovio. Junci su moji i tovljenici poklani i sve pripravljeno. Dođite na svadbu!’ Ali oni ne mareći odoše – jedan na svoju njivu, drugi za svojom trgovinom. Ostali uhvate njegove sluge, zlostave ih i ubiju. Nato se kralj razgnjevi, posla svoju vojsku i pogubi one ubojice, a grad im spali. Tada kaže slugama: ‘Svadba je, evo, pripravljena, ali uzvanici ne bijahu dostojni. Pođite stoga na raskršća i koga god nađete, pozovite na svadbu!’ Sluge iziđoše na putove i sabraše sve koje nađoše – i zle i dobre. I svadbena se dvorana napuni gostiju.« Kad kralj uđe pogledati goste, spazi ondje čovjeka koji ne bijaše odjeven u svadbeno ruho. Kaže mu: ‘Prijatelju,
kako si ovamo ušao bez svadbenoga ruha?’ A on zanijemi. Tada kralj reče poslužiteljima: ‘Svežite mu ruke i noge i bacite ga van u tamu, gdje će biti plač i škrgut zubi.’ Doista, mnogo je zvanih, malo izabranih.«

Očev poziv na gozbu u čast Sinu

PIŠE: Župa Presvetog Srca Isusova Visoka  OBJAVLJENO: 14. listopada 2023.

Za prvo čitanje imamo pjesmu o gozbi koju Bog sprema na svetoj gori Sionu svim narodima. Poganima će Bog otvoriti oči da pristupe njegovoj svetoj gori. Oni će uživati prisutnost Božju i klicati Bogu Spasitelju, a Bog će obrisati svaku suzu s očiju, uništiti smrt zasvagda. U ovoj pjesmi prorok je pružio utjehu svojim suvremenicima koji su se osjećali nemoćni pred moćnim narodima sa sjevera i s juga. 

Gledao je dalje od zemaljskog mira i blagostanja, jer je znao da na zemlji nikada neće nastati vrijeme bez svake suze. Zemaljska gozba slika je nebeskog smiraja u Bogu. Izaijina radost na gozbi koju Bog sprema Židovima i poganskim narodima slika je gospodara iz Isusove prispodobe o svadbenoj gozbi. 

Izvorno ju je Isus uputio svećeničkim glavarima i starješinama naroda predstavivši se kao Očev Sin. Otac priređuje gozbu u čast sinu i zove goste. Tri puta šalje sluge da pozovu goste, “ali oni ne mareći odoše jedan na svoju njivu, drugi za svojom trgovinom” (r. 5). Na to gospodar naređuje slugama da s gradskih vrata pozovu sve koje nađu – “dobre i zle”. 

Gospodar prilikom obilaska gostiju nalazi jednoga bez svadbenog ruha te naređuje da ga izbace van “u tamu, gdje će biti plač i škrgut zuba” (r. 13). Isus završava prispodobu opomenom onima koji su se odazvali: “Doista, mnogo je pozvanih, ali malo odabranih!” Povijesno se to odnosilo na one kojima je prispodoba bila izvorno upućena: vjerski poglavari i službeni teolozi nisu prepoznali ni prihvatili u Isusu Očeva Sina s kojim nastupa kraljevstvo Božje. 

Isus ih je opominjao i poticao na odaziv. Onima pak koji uz njega jesu pristali Isus poručuje da trebaju činiti djela dostojna obraćenja. Svaka je misa gozba na kojoj nas Bog hrani svojom riječju i svojim posvećenim kruhom. Na nju se odazivamo s vjerom da po Isusu nastupa kraljevstvo Božje. Na misi prikupljamo duhovnu snagu da živimo svoju ljudsku i vjerničku svagdašnjicu svjesni svoje povezanosti.

Podijeli

Blagdan sv. Ivana Pavla II

ČETVRTAK, 19. listopada 2023.

18:15 Pobožnost

19:00 Sveta misa (don Ivan Šesto)

20:00 KONCERT ORGULJSKE GLAZBE: Mario Perestegi, orgulje

21:15 Klanjanje za mlade


PETAK, 20. listopada 2023.
18:15 Pobožnost

19:00 Sveta misa (don Ivan Šesto)

20:00 KONCERT ZBORSKE GLAZBE: Gradski zbor Brodosplit,

Vlado Sunko, dirigent


SUBOTA, 21. listopada 2023.
16:00 Susret starijih i bolesnih

18:15 Pobožnost

19:00 Sveta misa (don Ivan Šesto)

20:00 KONCERT ORGULJSKE GLAZBE: Ursa Ljuban, orgulje

NEDJELJA, 22. listopada 2023. BLAGDAN
Svete mise u 8, 9:30, 11 sati

Svečana sveta u 19 sati: predvodi mons. Marin Barišić,

nadbiskup Splitsko – makarski u miru

Sveci kroz tjedan

PON 16 Hedviga; Marija Margareta A.
UTO 17 Ignacije Antiohijski; Vatroslav
SRI 18 Sv. Luka, evanđelist; Lukša
ČET 19 Pavao od Križa; lvan Breb
PET 20 Vendelin; Irena; Miroslava
SUB 21 Uršula; Zvjezdan; Hilarija
NED 22 29. KROZ GOD. BI. Ivan Pavao II. papa

Misijska nedjelja

Iduće nedjelje slavimo Misijsku nedjelju. Pozivamo djecu da
donesu svoje misijske kutijice koje su dobili, a ispred oltara bit
će kutija u koje ćemo moći ubaciti pomoć za misije.

Obnova zvonika

Završena je obnova zvonika. Zbog otpadanja žubuke i urušavanja fasade bili smo primorani krenuti u obnovu. Troškovi obnove su 7000 eura. Svi koji mogu pomoći svojim prilogom dobro su došli.
ŽUPA PRESVETOG SRCA ISUSOVA
Ninska 1, HR – 21 000 SPLIT
IBAN HR1523900011100234226
za obnovu zvonika

Druženje za mame

Subotom posljepodne od 16 sati u župnoj dvorani druženje za mame i djecu (Kava, čaj, sok i kolači). Svi su dobrodošli.

Susret starijih i bolesnih

Potičemo Vas da dopratite svoje bolesne ukućane i susjede na susret starijih i bolesnih naše župe u subotu 21. listopada kada ćemo slaviti sv. Misu s početkom u 16:00 sati. Bolesnicima ćemo dodijeliti bolesničko pomazanje, a nakon toga je druženje u župnoj
dvorani.

Svete mise

Radnim danom: 8 i u 19 sati Nedjeljom i blagdanom: 8, 9:30, 11 i 19 sati.

Sveta ispovijed

Svaki danom: od 7.45 i 18.30 Nedjeljom: pola sata prije i za vrijeme svetih misa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *