Don Hrvoje Relja predvodio treći dan Velike devetnice Presvetom Srcu Isusovu

U petak, 3. studenog, u našoj župi proslavljen je treći dan velike devetnice Presvetom srcu Isusovu. Misno slavlje predvodio je don Hrvoje Relja, a glazbeno nas je animirao župni mješoviti zbor.

Osvrćući se na evanđeoski tekst, don Hrvoje ponavlja kako su ljubav prema Bogu i prema bližnjemu najveće zapovijedi koje su pritom neodvojive. Može li se ljubiti majku ako ne ljubimo njeno dijete?!
Bog je za svakoga od nas umro. Srce Isusovo je za nas probodeno, to Srce koje s nama supati i suosjeća.

Nijedno srce ne suosjeća s nama kao Srce Isusovo. Bog se u Srcu Isusovom izjednačio s nama i zato je nemoguće ljubiti Boga, a da pritom ne ljubimo bližnjega.

Evanđelje govori o pogrešnoj slici koju su farizeji imali o Bogu. Pobožnost prema Bogu ne može ići protiv čovjeka. Mnogi misle da je kult prema Bogu dodvoravanje prema čovjeku, ali to nije istina.

Svaki kult prema Bogu, ukoliko je istinski, uključuje ljubav prema čovjeku, a prava ljubav nije popustljivost. To je ponekad i ukor.

Na kraju je zaključio da nam je Srce Isusovo primjer i izričaj koji uključuje ljubav prema čovjeku. Potaknuo je na molitvu i Blaženoj Djevici Mariji da nam učini srce nenavezano na zemaljsko, već na Srce Njezinog prečistog Sina i u njemu ljubiti Boga i čovjeka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *