(Mt 25, 1-13) Evo zaručnika! Iziđite mu u susret!

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima ovu prispodobu: »Kraljevstvo će nebesko biti kao kad deset djevica uzeše svoje svjetiljke i iziđoše u susret zaručniku. Pet ih bijaše ludih, a pet mudrih. Lude uzeše svjetiljke, ali ne uzeše sa sobom ulja. Mudre pak zajedno sa svjetiljkama uzeše u posudama ulja. Budući da je zaručnik okasnio, sve one zadrijemaše i pozaspaše. O ponoći nasta vika: ’Evo zaručnika! Iziđite mu u susret!’ Tada ustadoše sve one djevice i urediše svoje svjetiljke. Lude tada rekoše mudrima: ’Dajte nam od svoga ulja, gase nam se svjetiljke!’ Mudre im odgovore: ’Nipošto! Ne bi doteklo nama i vama. Pođite radije k prodavačima i kupite!’ Dok one odoše kupiti, dođe zaručnik: koje bijahu pripravne, uđoše s njim na svadbu i zatvore se vrata. Poslije dođu i ostale djevice pa stanu dozivati: ’Gospodine! Gospodine! Otvori nam!’ A on im odgovori: ’Zaista kažem vam, ne poznam vas!’ Bdijte dakle jer ne znate dana ni

časa!«

Vjernički čekati

Ovom nedjeljom ulazimo u završni dio liturgijske godine koja će završiti svetkovinom Krista kralja svega stvorenja. Već od Svih svetih i Dušnog dana, liturgija ovog razdoblja podsjeća nas na cilj pojedinačnoga životnog putovanja i smisao ljudske povijesti. Za evanđelje ove nedjelje imamo prispodobu o ludim i mudrim djevicama. 

Za razliku od drugih Isusovih prispodoba koje počinju: “Kraljevstvo je nebesko kao…”, ova ima buduće vrijeme: “Kraljevstvo će nebesko biti kao kad deset djevica …” Kraljevstvo nebesko osnovna je vrijednost Isusova djelovanja i propovijedanja. Ono je kao sijač koji sije i sjeme, kao domaćica koja u tijesto stavlja malo kvasca… i Nastupa s Isusom i počinje u povijesnoj zajednici ljudi. Međutim, ne iscrpljuje se u zemaljskom i povijesnom djelovanju. Ima i buduću, eshatonsku fazu. 

Počinje svjesnim i slobodnim otvaranjem Bogu uz oslanjanje na Krista, koji je prvi bio Bogu zbiljski poslušan. Završit će osobnom i zajedničarskom budućnošću koju Bog sprema.Prispodoba je povijesno ukorijenjena u svatovskim običajima Palestine. Zaručnik je s pratnjom išao po djevojku i nikada se nije znalo kad će se vratiti u svoj dom, jer je veselje u djevojčinoj kući trajalo neplanski, dulje ili kraće vrijeme. 

Zatim je povratak svatova išao zaobilaznim cestama, kako bi mještani sudjelovali u radosti zaručnika koji stupanjem u brak prihvaćaju pred zajednicom građana i vjernika novu obvezu i imaju pravo na novu pažnju.

Sve djevojke zaspu od umora čekajući zaručnikov dolazak. Lude nisu predvidjele vrijeme čekanja i zato bivaju isključene iz radosti. Te su djevojke slika kršćanske zajednice koja živi u razdoblju između Isusova uzašašća i ponovnog dolaska. Crkva treba znati čekati: “Čekanje je čimbenik vremena. 

Mi stalno u životu moramo nešto čekati. Postoji prolazno i bitno čekanje. Bitno čekanje ispunja smisao čovjekova života. Takvo je bilo čekanje majki koje su se nadale nakon rata nestalim sinovima. Pametne djevice čekaju s osjećajem za bitno. To ne znači da je zemaljski život čekaonica za budući život, nego da ga trebamo živjeti odgovorno, imajući na umu Boga koji dolazi. 

Čekanje na Boga pretpostavlja vjeru… Nihilist i ateist smatraju takvo čekanje besmislenim i rugaju mu se” Danas se pitamo znademo li čekati u životu? Znademo li vjernički čekati Boga koji dolazi?

Obavijesti

UPIS MISNIH NAKANA

Upis misnih nakana za 2024. godine započeti će u ponedjeljak 20. studenog 2023. u 16 sati u župnom uredu i vršiti će se u uredovno vrijeme župnog ureda.

OBNOVA ZVONIKA

Završena je obnova zvonika. Zbog otpadanja žubuke i urušavanja fasade bili smo primorani krenuti u obnovu. Troškovi obnove su 7000 eura. Svi koji mogu pomoći svojim prilogom dobro su došli.

ŽUPA PRESVETOG SRCA ISUSOVA NINSKA 1, VISOKA 21000 SPLIT ŽUPA PRESVETOG SRCA ISUSOVA

Ninska 1, HR – 21 000 SPLIT IBAN HR1523900011100234226 za obnovu zvonika

MINISTRANTI I DJEČIJI ZBOR

Subotom nastavljamo i s ministrantskim susretima u 17.00 sati, a u 16 sati su probe dječjeg zbora. Pozivamo djecu da se priključe ministrantima i zboru.

DRUŽENJE ZA MAME

Subotom posljepodne od 16 sati u župnoj dvorani druženje za mame i djecu (Kava, čaj, sok i kolači). Svi su dobrodošli.

ČIŠĆENJE CRKVE

Kako bi naša crkva blistala i bila uredna i čista trebamo vašu pomoć. Pozivamo sve župljanke koje mogu pomoći oko čišćenja crkve, a koje bude, za vašu grupu jednom mjesečno, da se priključe. Od srca Vam zahvaljujemo!

Najavljujemo

BLAGOSLOV OBITELJI

Dragi župljani, bliži nam se početak Došašća. I ove godine to je razdoblje u kojem ćemo posjećivati i blagoslivljati obitelji naše župe. Stoga ćemo blagoslov započeti u ponedjeljak 4. prosinca 2023. kako bi stigli sve posjetit do Božića. Raspored ćemo naknadno objaviti. Svi koji su se prošle godine prijavili upisani su u župni kartoteku te nije potreban ponovni upis. Poziamo sve novo doseljene ili koje lani nismo posjetili da se prijave A to možete učiniti na više načina. Mailom ,telefonom ili u župnom uredu. Obavijestite i svoje susjede. Prijaviti se možete do prve nedjelje došašća 3. prosinca 2023. Obrazac za prijavu možete preuzeti na ovom linku.

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE

U subotu 18. studenoga 2023. slaviti ćemo svetu misu za žrtve Vukovara i Škabrnje. Po završetku svete mise održati će se kratki meditativno – domoljubni program “Zapamtite Vukovar”. Sveta misa je u 19 sati. Nakon večernje svete mise izmolit ćemo krunicu hodeći prema Vukovarskoj ulici i to u smjeru zapada Ulicom Vrh Visoke prema zgradi Belvedere, po završetku molitve zapalit ćemo svijeće za sve stradale. Po povratku u župnoj dvorani ćemo premijerno prikazati film Jakova Sedlara „Poruke naših očeva“. Film govori o stradanjima u srpskim logorima.

SVETI NIKOLA

Ove godine u našu župu doći će sveti Nikola i donijeti poklone za djecu. Pozivamo sve roditelje da upišu svoju djecu u župnom uredu. Preporučen je prilog od 8 eura kako bi smo omogućili darove za svu djecu, uključujući i djecu koja dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. Prijave se primaju do 1. prosinca. Preporučena dob djece je do 8. razreda. Želja nam je da niti jedno dijete ne bude radi financijskih poteškoća zakinuto za dar svetog Nikole. Iz tog razloga pokušavamo solidarno rasporediti troškove. Sveti Nikola će doći u iduću nedjelju 3. prosinca u 16:30 sati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *