(Mt 25, 14-30) U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga!

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima ovu prispodobu: »Čovjek, polazeći na put, dozva sluge i dade im svoj imetak. Jednomu dade pet talenata, drugomu dva, a trećemu jedan – svakomu po njegovoj sposobnosti. I otputova. Onaj koji je primio pet talenata odmah ode, upotrijebi ih i stekne drugih pet. Isto tako i onaj sa dva stekne druga dva. Onaj naprotiv koji je primio jedan ode, otkopa zemlju i sakri novac gospodarov. Nakon dugo vre- mena dođe gospodar tih slugu i zatraži od njih račun. Pristupi mu onaj što je primio pet talenata i donese drugih pet govoreći: ‘Gospodaru! Pet si mi talenata predao. Evo, drugih sam pet talenata stekao!’ Reče mu gospodar: ‘Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga!’ Pristupi i onaj sa dva talenta te reče: ‘Gospodaru! Dva si mi talenta predao. Evo, druga sam dva talenta stekao!’ Reče mu gospodar: ‘Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga.’A pristupi i onaj koji je primio jedan talenat te reče: ‘Gospodaru! Znadoh te: čovjek si strog, žanješ gdje nisi sijao i kupiš gdje nisi vijao. Pobojah se stoga, odoh i sakrih talenat tvoj u zemlju. Evo ti tvoje!’ A gospodar mu reče: ‘Slugo zli i lijeni! Znao si da žanjem gdje nisam sijao i kupim gdje nisam vijao! Trebalo je dakle da uložiš moj novac kod novčara i ja bih po povratku izvadio svoje s dobitkom.’‘Uzmite stoga od njega talenat i podajte onomu koji ih ima deset. Doista, onomu koji ima još će se dati, neka ima u izobilju, a od onoga koji nema oduzet će se i ono što ima. A beskorisnoga slugu izbacite van u tamu. Ondje će biti plač i škrgut zubi.’«

 

Marljivost u vjeničkom radu

Za evanđelje imamo prispodobu o talentima. Starozavjetna joj je podloga u današnjoj liturgiji pjesma o vrijednoj i urednoj domaćici iz Knjige izreka. Većinu slušatelja prispodobe o talentima smeta Isusova popratna izreka: “Onomu koji ima još će se dati, neka ima u izobilju, a od onoga koji nema oduzet će se i ono što ima”. 

Mateju je ona bila tako važna da je donosi i u govoru prispodoba, prilikom prispodobe o sijaču. Bit će da su mnogi kršćani povijesne zajednice kojoj je prvotno pisao svoje evanđelje bili duhovno lijeni. Imali su iskrivljen pojam Boga, poput trećeg sluge iz današnje prispodobe koji je unaprijed strahovao od stroga gospodara pa odlučio ništa ne poduzeti u vezi s povjerenim novcem. Mislio je: kako god postupim, bit ću kriv; zato je najbolje ništa ne poduzimati. 

Gospodara je doživljavao kao stroga gospodara koji “žanje gdje nije sijao i kupi gdje nije vijao”. Ta Isusova izreka upotrebljavala se među Židovima i Grcima onog vremena za mudro poslovanje i sportsko natjecanje: osoba s određenim sportskim sposobnostima ili naslijeđenim kapitalom treba vježbati, mudro poslovati da bi bila još sposobnija i uspješnija. 

Tko se uljulja u svoje sposobnosti i zaspi na već stečenom kapitalu, brzo gubi sportsku kondiciju ili gubi stečeno imanje. Danas bi se reklo: to je neumoljivi i nepodmitljivi zakon tržišne privrede. Isus se poslužio tim načelom sportskog i trgovačkog života svoga vremena da učenike potakne na mudro i marljivo zalaganje za Božju stvar u svijetu.

Gospodar iz prispodobe hvali prvu dvojicu slugu što su se zalagali, a kori trećega što je bio lijen. Prvom i drugom daje bitno istu nagradu: “Uđi u radost gospodara svoga!”. Pripušta ih u svoje intimno zajedništvo. Na Istoku onog vremena sluge su bile beskrajno niže na socijalnoj ljestvici od svojih gospodara. Biti uzdignut na razinu intimnog zajedništva kod stola i time pravog prijatelja veliko je promaknuće. To Isus obećava onima koji ljudski i vjernički marljivo rade. 

Odlomak pohvale marljivoj domaćici poticaj nam je danas da se pitamo: Opažamo li i cijenimo li rad domaćica? Oba čitanja prilika su da odgovorimo samima sebi na sljedeća pitanja: Kako radimo svoje ljudske i vjerničke poslove? Zalažemo li se kao pojedinci i kao zajednica za zbiljski napredak ljudske zajednice po odgovornom radu, ali i za napredak Božje stvari u svijetu? Znademo li otkriti talente koje nam je Bog dao?

 

Obavijesti

UPIS MISNIH NAKANA

Upis misnih nakana za 2024. godine započeti će u ponedjeljak 20. studenog 2023. u 16 sati u župnom uredu i vršiti će se u uredovno vrijeme župnog ureda.

OBNOVA ZVONIKA

Završena je obnova zvonika. Zbog otpadanja žubuke i urušavanja fasade bili smo primorani krenuti u obnovu. Troškovi obnove su 7000 eura. Svi koji mogu pomoći svojim prilogom dobro su došli.

ŽUPA PRESVETOG SRCA ISUSOVA NINSKA 1, VISOKA 21000 SPLIT ŽUPA PRESVETOG SRCA ISUSOVA

Ninska 1, HR – 21 000 SPLIT IBAN HR1523900011100234226 za obnovu zvonika

BOŽIĆNA RADIONICA

Pozivamo svu djecu na izradu Božićnih ukrasa. Radionica će se održati u subotu

 

Najavljujemo

BLAGOSLOV OBITELJI

Dragi župljani, bliži nam se početak Došašća. I ove godine to je razdoblje u kojem ćemo posjećivati i blagoslivljati obitelji naše župe. Stoga ćemo blagoslov započeti u ponedjeljak 4. prosinca 2023. kako bi stigli sve posjetit do Božića. Raspored ćemo naknadno objaviti. Svi koji su se prošle godine prijavili upisani su u župni kartoteku te nije potreban ponovni upis. Poziamo sve novo doseljene ili koje lani nismo posjetili da se prijave A to možete učiniti na više načina. Mailom ,teledonom ili u župnom uredu. Obavijestite i svoje susjede. Prijaviti se možete do prve nedjelje došašća 3. prosinca 2023.

HODOČAŠĆE MLADIH U RIM

Ured za Pastoral mladih organizira hodočašće mladih u Rim. Hodočašće će trajati od 18. veljače 2024. (večernji sati) do 24. veljače 2024. (jutarnji sati) za vrijeme zimskih školskih praznika. Prijave se primaju do 2. prosinca 2023. Tijekom hodočašća posjetit će se: S.G.ROTONDO (PADRE PIO) – MONTE SAN ANGELO (ŠPILJA SVETOG MIHOVILA ARKANĐELA), MONTECASSINO (SVETI BENEDIKT I SVETA SKOLASTIKA) – ASSISI (SVETI FRANJO I SVETA KLARA, BLAŽENI CARLO ACUTIS) i naravno RIM. Prijaviti se mogu mladi od 15 do 30 godina. Cijena hodočašća iznosi 540 €.

SVETI NIKOLA

Ove godine u našu župu doći će sveti Nikola i donijeti poklone za djecu. Pozivamo sve roditelje da upišu svoju djecu u župnom uredu. Preporučen je prilog od 8 eura kako bi smo omogućili darove za svu djecu, uključujući i djecu koja dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. Prijave se primaju do 1. prosinca. Preporučena dob djece je do 8. razreda. Želja nam je da niti jedno dijete ne bude radi financijskih poteškoća zakinuto za dar svetog Nikole. Iz tog razloga pokušavamo solidarno rasporediti troškove. Sveti Nikola će doći u iduću nedjelju 3. prosinca u 16:30 sati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *