Prisjećanje, sveta misa i molitva za sve žrtve Domovinskog rata

U subotu, 18.11., u našoj župi smo na poseban način prisjetili se svim žrtava Domovinskog rata. Program smo započeli Svetom Misom koju je predvodio naš župnik don Ivan Terze, a glazbeno je animirao VIS Veritas Aeterna.

U svojoj propovijedi don Ivan se referira na pročitano Evanđelje koje završava riječima “Ja sam Put, Istina i Život” i može nam služiti kao svojevrsna vodilja kroz čitav život, djelovanje i ono čemu težimo.

Isus nas poziva na put ljubavi, vjere, nepokolebljivosti i ustrajnosti, bez lažnih idola i božanstava, potpunog predanja Bogu.

Kroz povijest, Lijepa naša bila je na udaru brojnih neprijatelja, agresora koji su željeli promijeniti granice naše države i uništiti suverenost drage nam domovine.

Don Ivan naglašava aktualnog i najvećeg neprijatelja hrvatskog naroda, a to je otac laži – Sotona. Laži, genocidi i razni zločini stavljaju se na teret hrvatskom narodu, zaboravljajući istinitost i podnešenu žrtvu.
Često se zanemaruju događaji koji su ranili našu domovinu, a za koje su brojni živote dale i žrtve podnijeli. Nažalost, jedan od takvih podnešenih žrtava je Bleiburška tragedija u kojoj su stradali mladi zagrebački studenti, koja se danas ne spominje.

Istina se ne smije zanemariti niti povrijediti, dapače. Naša svima tako draga i voljena Domovina stvorena je teško, uz krv i žrtvu te se trebamo prema njoj odnositi s velikim poštovanjem.

Danas, hrvatskoj suverenosti i samostalnosti suprostavljeni smo mi, uništavajući je brojnim pobačajima, bez afiniteta za očuvanje vrijednosti i stvaranje zdravog društva građeno na kršćanskim i demokratskim temeljima.

Nakon Mise uputili smo se procesijom ulicama našeg kvarta prema Vukovarskoj ulici, gdje smo zajedno uz molitvu zapalili svijeće u počast svim žrtvama i braniteljima Domovinskog rata.

Program smo završili uz film Jakova Sedlara “Poruke naših očeva” u velikoj župnoj dvorani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *