(Mt 25, 31-46) Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih.

 

U ono vrijeme reče Isus svojim učenicima:

 

»Kad Sin Čovječji dođe u slavi i svi anđeli njegovi s njime, sjest će na prijestolje slave svoje. I sabrat će se pred njim svi narodi, a on će ih jedne od drugih razlučiti kao što pastir razlučuje ovce od jaraca. Postavit će ovce sebi zdesna, a jarce slijeva. Tada će kralj reći onima sebi zdesna: ’Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta! Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni.’ Tada će mu pravednici odgovoriti: ’Gospodine, kada te to vidjesmo gladna i nahranismo te; ili žedna i napojismo te? Kada te vidjesmo kao stranca i primismo; ili gola i zaogrnusmo te? Kada te vidjesmo bolesna ili u tamnici i dođosmo k tebi?’ A kralj će im odgovoriti: ’Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!’ Zatim će reći i onima slijeva: ’Odlazite od mene, prokleti, u oganj vječni, pripravljen đavlu i anđelima njegovim! Jer ogladnjeh i ne dadoste mi jesti; ožednjeh i ne dadoste mi piti; stranac bijah i ne primiste me; gol i ne zaogrnuste me; bolestan i u tamnici i ne pohodiste me!’ Tada će mu i oni odgovoriti: ’Gospodine, a kada te to vidjesmo gladna, ili žedna, ili stranca, ili gola, ili bolesna, ili u tamnici, i ne poslužismo te?’ Tada će im on odgovoriti: ’Zaista, kažem vam, što god ne učiniste jednomu od ovih najmanjih, ni meni ne učiniste.’ I otići će ovi u muku vječnu, a pravednici u život vječni.«

 

Kralj koji traži da ga prepoznajemo u “ovoj najmanjoj
braći

Ovaj odlomak ima povijesni korijen u babilonskom sužanjstvu, za vrijeme kojeg je prorok tješio raspršene sunarodnjake. U psalamskim molitvama i proročkim propovijedima Bog je često predstavljen kao Pastir Izraelov koji pase svoje stado. U Ivanovu evanđelju Isus se predstavlja kao pastir dobri koji ovce poznaje te se za njih izlaže opasnosti (usp. Iv 10). On time uprisutnjuje pastirsku brigu Božju, a naučio je to iz Pisma. 

U vrijeme kad su vidljivi pastiri zanemarili svoju službu, Bog poručuje preko proroka da će sam pasti ovce svoje. Osnovna je dužnost pastira pribavljati ovcama hranu i štititi ih od nasilnih zvijeri ili ljudi. “Kad se nađe uza stado raspršeno…”, pastir se “brine za ovce” (r. 12). Tako i Bog obećava pobrinuti se za raspršene Izraelce, a onda i za sve ljude. 

“Dan oblaka i mraka” u koji su se raspršili povijesni slušatelji ove Ezekielove propovijedi jest 16. ožujka 587. pr. Kr., kad je babilonski kralj Nabukodonozor osvojio opsjednuti Jeruzalem, skinuo kralja Jojakina, postavio Sidkiju, a Jojakina, dvorjane i izabrane Jeruzalemce, među kojima je bio i Ezekiel, odveo u Babiloniju kao sužnje. Bog obećava da će osobno “pasti ovce svoje i sam im dati počinka”.

Što je nevolja veća, Božja je briga intenzivnija. Bog se ne zadovoljava da bude jednako milosrdan prema svim sužnjima. On zna da nevolje nisu jednake pa obećava dovesti natrag zalutale, poviti rane izranjenima, okrijepiti nemoćne, bdjeti nad onima kojima je i u tuđini dobro. Bog također najavljuje da će “suditi između ovce i ovce, između ovnova i jaraca”. Sužnji su mogli jedni drugima zagorčavati tuđinu tražeći povlastice na račun ostalih, lažno optužujući jedni druge novim gospodarima. 

Bog najavljuje da će svakomu suditi pravedno. On je pravedni sudac koji dostiže sve što su pobjegli zemaljskoj pravdi ili nepravedno osuđivali nezaštićene. Ovo čitanje u današnjoj liturgiji potiče nas na ponizno podlaganje Bogu kao vrhovnom sucu. Bog je sudac koji vidi svačije nevolje, ali nije pristran.

 

 

Obavijesti

OBNOVA ZVONIKA

Završena je obnova zvonika. Zbog otpadanja žubuke i urušavanja fasade bili smo primorani krenuti u obnovu. Troškovi obnove su 7000 eura. Svi koji mogu pomoći svojim prilogom dobro su došli.

ŽUPA PRESVETOG SRCA ISUSOVA NINSKA 1, VISOKA 21000 SPLIT ŽUPA PRESVETOG SRCA ISUSOVA

Ninska 1, HR – 21 000 SPLIT IBAN HR1523900011100234226 za obnovu zvonika

CARITAS

Župni Caritas organizira brojne akcije kroz vrijeme došašća. Danas i iduću nedjelju ispred crkve možete nabaviti adventske vijence, a od sutra skupljamo namirnice za najpotrebnije. Kutija za odložiti namirnice i životne potrepštine će biti na dnu crkve te kroz sve dane možete donijeti svoj dar.

UKRAŠAVANJE BORA

Pozivamo sve na ukrašavanje bora i dvorane u u subotu 9. prosinca 2023. u 16 sati.

Najavljujemo

BLAGOSLOV OBITELJI

Dragi župljani, bliži nam se početak Došašća. I ove godine to je razdoblje u kojem ćemo posjećivati i blagoslivljati obitelji naše župe. Stoga ćemo blagoslov započeti u ponedjeljak 4. prosinca 2023. kako bi stigli sve posjetit do Božića. Raspored ćemo naknadno objaviti. Svi koji su se prošle godine prijavili upisani su u župni kartoteku te nije potreban ponovni upis. Poziamo sve novo doseljene ili koje lani nismo posjetili da se prijave A to možete učiniti na više načina. Mailom ,teledonom ili u župnom uredu. Obavijestite i svoje susjede. Prijaviti se možete do prve nedjelje došašća 3. prosinca 2023.

HODOČAŠĆE MLADIH U RIM

Ured za Pastoral mladih organizira hodočašće mladih u Rim. Hodočašće će trajati od 18. veljače 2024. (večernji sati) do 24. veljače 2024. (jutarnji sati) za vrijeme zimskih školskih praznika. Prijave se primaju do

2. prosinca 2023.

Tijekom hodočašća posjetit će se: S.G.ROTONDO (PADRE PIO) – MONTE SAN ANGELO (ŠPILJA SVETOG MIHOVILA ARKANĐELA), MONTECASSINO (SVETI BENEDIKT I SVETA SKOLASTIKA) – ASSISI (SVETI FRANJO I SVETA KLARA, BLAŽENI CARLO ACUTIS) i naravno RIM.

Prijaviti se mogu mladi od 15 do 30 godina. Cijena hodočašća iznosi 540 €.

SVETI NIKOLA

Ove godine u našu župu doći će sveti Nikola i donijeti poklone za djecu. Pozivamo sve roditelje da upišu svoju djecu u župnom uredu. Preporučen je prilog od 8 eura kako bi smo omogućili darove za svu djecu, uključujući i djecu koja dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. Prijave se primaju do 1. prosinca. Preporučena dob djece je do 8. razreda. Želja nam je da niti jedno dijete ne bude radi financijskih poteškoća zakinuto za dar svetog Nikole. Iz tog razloga pokušavamo solidarno rasporediti troškove. Sveti Nikola će doći u iduću nedjelju 3. prosinca u 16:30 sati.

RASPORED BLAGOSLOVA OBITELJI 2023.

PONEDJELJAK 4.12.
Marina Getaldića

UTORAK 5.12.
Jeretova
Viktora Vide
Ozaljska

SRIJEDA 6.12.
Sv. Nikole Tavelića
Cesta mira
Poljička

ČETVRTAK 7.12.
Visoka
Kroz Smrdečac
Janjevska

PETAK 8.12.
Vrh Visoke
Vukovarska

SUBOTA 9.12.
Vrazova
Ninska

PONEDJELJAK 11.12.
Ivana Paštrića
Vinodolska
Velebitska

UTORAK 5.12.
Pazinska
Krbavska

SRIJEDA 6.12.
Matice Hrvatske
Šopova
Barešičeva

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *