Održan prvi susret temeljne formacije animatora

U subotu, 25. studenoga 2023. godine u Pastoralnom centru župe Presvetog Srca Isusova – Split (Visoka) započeo je, novi ciklus Temeljne formacije animatora „Mladi za mlade“ u Splitsko – makarskoj nadbiskupiji. U programu sudjeluju mladi iz sljedećih župa; Župa Svetog Spasa (Mejaši), Župa Sv. Karla Boromejskog (Okruk), Župa Navještenja BDM (Vrgorac), Župa Gospe od Otoka (Solin), Župa Sv. Nikole biskupa (Metković) i Župa Presvetog Srca Isusova (Visoka). 

Prvi od pet susreta pripremali su i održali animatori instruktori koji su za ovu prigodu došli iz Zagreba, Iva Vrabec, tajnica Ureda HBK za mlade i Ana Marija Horvat. Susret je započeo molitvom, a prigodni pozdrav i riječi ohrabrenja izrekao je povjerenik za mlade Splitsko – makarske nadbiskupije don Ivan Terze izrazivši mladim polaznicima formacije srdačnu dobrodošlicu. 

Don Ivan je podsjetio mlade na Papine riječi da su mladi novo lice Crkve koje nosi ljepotu i svježinu. Crkva je uvijek mlada i pozvana je pokazati svježinu koja nije naborana ljudskim slabostima i ogrebotinama. Potom su se predstavili animatori instruktori koji će sudjelovati u tijeku formacije. Voditelji formacije predstavili su mladima ciljeve i sadržaj formacije i uveli su mlade u program Temeljne formacije animatora. 

Cjelodnevni program sastojao se od vježbe očekivanja, igre, bansa, plesa, radionice „Animator: Tko? Što? Kako?“, rada u malim grupama i predstavljanja rada u malim grupama. Tijekom rada u malim grupama, mladi su se međusobno bolje upoznali, izrekli svoje osobne poticaje, motivacije i razloge sudjelovanja u školi za animatore, iznijeli su svoja očekivanja i prve dojmove. 

Pokazali su zainteresiranost da se uključe u život svojih župnih zajednica, otkrili želju za rastom u vjeri i potrebu da druge mlade približe Bogu. Na završetku susreta don Ivan izrekao je zaključak susreta i ohrabrio polaznike na putu koji su započeli. Podsjetio je da škola za animatore nema cilj zabaviti se, kao i naše poslanje animatora. Formacija nudi bogat i raznolik sadržaj koji pomaže učiti kako biti animator, tj. kako navijestiti Evanđelje i donijeti Isusa drugima – djeci i mladima. 

Pozvao je mlade da sebi i drugima daju vremena – jer smo svi na putu rasta – za što nam je potreban dar strpljivosti. Na kraju je izrazio zahvalnost što su mladi došli otvorena srca, brzo se povezali i sprijateljili. Voditeljica formacije Iva Vrabec izrekla je obavijesti i tehničke napomene, a susret je zaključen zajedničkom molitvom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *