(Mk 13, 33-37) Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti.

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put ostavi svoju kuću, upravu povjeri slugama, svakomu svoj posao, a vrataru zapovjedi da bdije. Bdijte, dakle, jer ne znate kad će se domaćin vratiti – da li uvečer ili o ponoći, da li za prvih pijetlova ili ujutro – da vas ne bi našao pozaspale ako iznenada dođe. Što vama kažem, svima kažem: Bdijte!«

 

Vrijeme predanog i radosnog iščekivanja

Ulazeći u novu liturgijsku godinu podsjetimo se najprije što nam liturgija pruža tokom crkvene godine. Sabor govori o “svetom spominjanju – sacra recordatio” spasenjskih događaja iz Kristova života tokom jedne godine. Od sredine šestog stoljeća Crkva Zapada slavi četiri nedjelje pred Božić kao pripravu za utjelovljenje Sina Božjeg, na rođenje i tjelesno očitovanje Isusa Krista. 

Učovječenje Božje je događaj važan za vjerničku zajednicu i cijelu ljudsku obitelj. Događaj koji ostaje trajno prisutan po plodovima što ih donosi među ljude i za ljude. Došašće je i obnova vjere u Isusov novi dolazak na koncu povijesti. U “Općim napomenama o liturgijskoj godini i kalendaru” obnovljeni Misal kaže: “Vrijeme došašća je dvojakog značaja: vrijeme priprave na svečanosti Božića, u kojem se slavi prvi dolazak Sina Božjega k ljudima, a ujedno i vrijeme u koje se preko ovoga spominjanja misli upravljaju na iščekivanje drugog Kristova dolaska na svršetku vremena. Iz dva ova razloga predstavlja se vrijeme došašća kao vrijeme predanog i radosnog iščekivanja”. Vrijeme predanog i radosnog iščekivanja – to je došašće kao četverotjedno razdoblje na početku liturgijske godine.

Boja misnog ruha je pokornička, ljubičasta. Molitve i čitanja govorit će i o pokori. Ali taj post i pokora imaju obilježje radosne priprave. Pod predanim vremenom iščekivanja misli se radno, puno duhovnih plodova. Ne iščekivanje praznih ruku. Za evanđelje imamo Markov završetak eshatološkog govora. Isus se uspoređuje s domaćinom koji je pred polazak povjerio slugama “svakomu svoj posao, a vrataru zapovjedio da bdije”. “Bdjeti” u tom kontekstu znači za svakog pojedinca i svu zajednicu Isusovih učenika obavljati kršćansku zadaću u svijetu, prožimati svijet kristovskim vrijednostima. “Spavati” bi značilo propustiti povjerenu zadaću, ne kristijanizirati svijet. To je razlog zašto naše čekanje u došašću treba biti “predano”. Pitajmo se, znademo li čekati? Znademo li radno, uposleno čekati Gospodina?

 

Obavijesti

PREDSTAVLJANJE KRIZMANIKA

Iduću nedjelju pod svetom misom u 19 sati predstaviti ćemo župnoj zajednici naše ovogodišnje krizmanike.

UKRAŠAVANJE BORA

Pozivamo sve na ukrašavanje bora i župne dvorane u u subotu 9. prosinca 2023. u 16 sati.

NOVI RAZGLAS I KLAVIJATURE

Krenuli smo u nabavu novog instrumenta i mini zvučnika s mikrofonima koji bi koristio dječjem i zboru mladih. U izradi je i pjevalište. Troškovi nabave instrumenta i zvučnika kao i pjevališta su oko 5000 eura. Svi koji mogu pomoći u nabavi dobro su došli.

ŽUPA PRESVETOG SRCA ISUSOVA NINSKA 1, VISOKA 21000 SPLIT

ŽUPA PRESVETOG SRCA ISUSOVA

Ninska 1, HR – 21 000 SPLIT IBAN HR1523900011100234226 za instrumente

 

 

Najava

BLAGOSLOV OBITELJI

Dragi župljani, sutra u ponedjeljak 4. prosinca 2023. poičinje blagoslov obitelji kako bi stigli sve posjetit do Božića. Raspored je na zadnjoj stranici župnog listića. Svećenici će svaki dan od 9:30 do 19 blagoslivljati obitelji.

ZORNICE

Svakim danom, osim nedjelje, zornice su u 6 sati. Pozivamo vas na kavu i čaj nakon zornice u našu dvoranu. Subotom ćemo zornicu slaviti pod svijećama, a taj dan naš zbor mladih Ivan Pavao II animira svetu misu. Petkom ćemo prikupljati milostinju za pomoć potrebnima i siromašnima naše župe.

HODOČAŠĆE MLADIH U RIM

Ured za Pastoral mladih organizira hodočašće mladih u Rim. Hodočašće će trajati od 18. veljače 2024. (večernji sati) do 24. veljače 2024. (jutarnji sati) za vrijeme zimskih školskih praznika. Prijave se primaju do 2. prosinca 2023. Tijekom hodočašća posjetit će se: S.G.ROTONDO (PADRE PIO) – MONTE SAN ANGELO (ŠPILJA SVETOG MIHOVILA ARKANĐELA), MONTECASSINO (SVETI BENEDIKT I SVETA SKOLASTIKA) – ASSISI (SVETI FRANJO I SVETA KLARA, BLAŽENI CARLO ACUTIS) i naravno RIM. Prijaviti se mogu mladi od 15 do 30 godina. Cijena hodočašća iznosi 540 €.

CARITAS

Župni Caritas organizira brojne akcije kroz vrijeme došašća. Danas ispred crkve možete nabaviti adventske vijence, a skupljamo i namirnice za najpotrebnije. Kutija za odložiti namirnice i životne potrepštine će biti na dnu crkve te kroz sve dane možete donijeti

Raspored blagoslova obitelji možete pronaći na OVOM LINKU

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *