Mk (1,1-8) Poravnite staze Gospodnje.

Početak Evanđelja Isusa Krista Sina Božjega. Pisano je u Izaiji proroku: »Evo šaljem glasnika svoga pred licem tvojim da ti pripravi put. Glas viče u pustinji: ’Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!’« Tako se pojavi Ivan: krstio je u pustinji i propovijedao krst obraćenja na otpuštenje grijeha. Grnula k njemu sva judejska zemlja i svi Jeruzalemci: primali su od njega krštenje u rijeci Jordanu ispovijedajući svoje grijehe. Ivan bijaše odjeven u devinu dlaku, s kožnatim pojasom oko bokova; hranio se skakavcima i divljim medom. I propovijedao je: »Nakon mene dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan sagnuti se i odriješiti mu remenje na obući. Ja vas krstim vodom, a on će vas krstiti Duhom Svetim.«

PUSTINJA KAO MJESTO I VRIJEME PRIHVAĆANJA
OVISNOSTI O BOGU

Za prvo čitanje ove nedjelje imamo ispovijest proroka u sužanjstvu o vlastitom zvanju. Boravio je među sunarodnjacima u Babiloniji koji su počeli gubiti vjeru u Božju sposobnost i spremnost da im pomogne. U vremenu očaja i bezvoljnosti on čuje glasove Božjih dvorjana koji za vrijeme nebeske sjednice urgiraju “Tješite, tješite moj narod, govori Bog vaš!” U našem čitanju nije iznesen dio prorokova odgovora: “Odgovorih: Što da vičem? Svako je tijelo ko trava,. Bio je to pokušaj izgovora: uzaludno je tješiti narod koji je sam sebe grijesima osudio na propast; nema smisla počinjati nešto novo među bezvoljnim očajnicima u sužanjstvu. Ipak, nije mogao odoljeti glasu nebeskih dvorjana: “Sahne trava, vene cvijet, ali riječ Boga našega ostaje dovijeka” (r. 8). Zatim slijedi prva prorokova propovijed u kojoj zove razoreni Jeruzalem na radost zato što Bog dolazi te na povratku s narodom kroz sirsku pustinju nosi u naručju jaganjce i brižljivo njeguje dojilice. Prorok u Božje ime treba babilonskim tiranima najavljivati vrijeme kad će morati praviti put kroz pustinju za povratak Izraelaca. Bila je to prava pustinja, jer se iz Babilonije preko sirske pustinje putovalo u Svetu zemlju.

Kad su Židovi prevodili ovu prorokovu propovijed u III. stoljeću prije Krista na grčki, mjesto izvornika: “Glas viče: U pustinji pripravite put Bogu”, preveli su: “Glas viče u pustinji: Pripravite put Bogu!” Time su se podsjetili da je prolaz kroz pustinju bio vrijeme najdublje religioznosti. Krstitelj nastupa u pustinji, ljudi dolaze, slušaju njegov poziv na obraćenje i najavu Jačega koji će krštavati Duhom Svetim. Na dolazak Mesijin mogli su se pripraviti oni koji su smatrali važnim Krstiteljev pokornički pokret, došli k njemu i s njime u pustinji iznova prihvatili svoju ovisnost o Bogu. Mi ne možemo bježati u geografsku pustinju iz svojih obitelji i ljudskih obaveza, ali možemo u vremenu došašća manje gledati televiziju i odlaziti na zabave, kako bismo se posvetili molitvi kao susretanju s Bogom i spremnosti na otvaranje za ljude.

Obavijesti

PREDSTAVLJANJE KRIZMANIKA

Danas pod svetom misom u 19 sati predstaviti ćemo župnoj zajednici naše ovogodišnje krizmanike.

BOŽIĆNI FILM

Pozivamo svu djecu na druženje i gledanje Božićnog filma u subotu 16. prosinca 2023. u 16 sati.

NOVI RAZGLAS I KLAVIJATURE

Krenuli smo u nabavu novog instrumenta i mini zvučnika s mikrofonima koji bi koristio dječjem i zboru mladih. U izradi je i pjevalište. Troškovi nabave instrumenta i zvučnika kao i pjevališta su oko 5000 eura. Svi koji mogu pomoći u nabavi dobro su došli. Do danas smo skupili 1620 eura.

ŽUPA PRESVETOG SRCA ISUSOVA NINSKA 1, VISOKA 21000 SPLIT

ŽUPA PRESVETOG SRCA ISUSOVA

Ninska 1, HR – 21 000 SPLIT IBAN HR1523900011100234226 za instrumente

Najava

BLAGOSLOV OBITELJI

Dragi župljani, sutra u ponedjeljak 4. prosinca 2023. poičinje blagoslov obitelji kako bi stigli sve posjetit do Božića. Raspored je na zadnjoj stranici župnog listića. Svećenici će svaki dan od 9:30 do 19 blagoslivljati obitelji.

ZORNICE

Svakim danom, osim nedjelje, zornice su u 6 sati. Pozivamo vas na kavu i čaj nakon zornice u našu dvoranu. Subotom ćemo zornicu slaviti pod svijećama, a taj dan naš zbor mladih Ivan Pavao II animira svetu misu. Petkom ćemo prikupljati milostinju za pomoć potrebnima i siromašnima naše župe.

HODOČAŠĆE MLADIH U RIM

Ured za Pastoral mladih organizira hodočašće mladih u Rim. Hodočašće će trajati od 18. veljače 2024. (večernji sati) do 24. veljače 2024. (jutarnji sati) za vrijeme zimskih školskih praznika. Prijave se primaju do 2. prosinca 2023. Tijekom hodočašća posjetit će se: S.G.ROTONDO (PADRE PIO) – MONTE SAN ANGELO (ŠPILJA SVETOG MIHOVILA ARKANĐELA), MONTECASSINO (SVETI BENEDIKT I SVETA SKOLASTIKA) – ASSISI (SVETI FRANJO I SVETA KLARA, BLAŽENI CARLO ACUTIS) i naravno RIM. Prijaviti se mogu mladi od 15 do 30 godina. Cijena hodočašća iznosi 540 €.

NEDJELJA CARITASA

U župnom listiću je koverta Nadbiskupijskog Caritasa jer je iduća treća nedjelja posvećena Caritasu, a skupljamo i namirnice za najpotrebnije. Kutija za odložiti namirnice i životne potrepštine će biti na dnu crkve te kroz sve dane možete donijeti svoj dar.

DUHOVNA OBNOVA

Bliži nam se blagdan rođenja našeg Spasitelja Gospodina Isusa Krista stoga ćemo se duhovnom obnovom pripremiti za njegov dolazak čisteći svoja srca. Ove godine u tome će nam pomoći fra Marin Karačić OFM. Duhovna obnova je u četvrtak, 14.12. s početkom u 19 sati kada slavimo svetu misu, nakon toga je nagovor i klanjanje. Svi su pozvani. Duhovnu obnovu će animirati VIS Vertias Aeterna.

Raspored blagoslova obitelji možete pronaći na OVOM LINKU

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *