(Iv 1, 6-8.19-28) Među vama stoji koga vi ne poznate.

Bî čovjek poslan od Boga, ime mu Ivan. On dođe kao svjedok da posvjedoči za svjetlo da svi vjeruju po njemu. Ne bijaše on svjetlo, nego – da posvjedoči za svjetlo. A evo svjedočanstva Ivanova. Kad su Židovi iz Jeruzalema poslali k njemu svećenike i levite da ga upitaju: »Tko si ti?«, on prizna; ne zanijeka, nego prizna: »Ja nisam Krist.« Upitaše ga nato: »Što dakle? ­Jesi li Ilija?« Odgovori: »Nisam.« »Jesi li prorok?« Odgovori: »Ne.« Tada mu rekoše: »Pa tko si da dadnemo odgovor onima koji su nas poslali? Što kažeš sam o sebi?« On odgovori: »Ja sam glas koji viče u pustinji: ’Poravnite put Gospodnji!’ – kako reče prorok Izaija.« A neki izaslanici bijahu farizeji. Oni prihvatiše riječ i upitaše ga: »Zašto onda krstiš kad nisi Krist, ni Ilija, ni prorok?« Ivan im odgovori: »Ja krstim vodom. Među vama stoji koga vi ne poznate – onaj koji za mnom dolazi, komu ja nisam dostojan odriješiti remenje na obući.« To se dogodilo u Betaniji, s onu stranu Jordana, gdje je Ivan krstio.

Radosni svjedoci došašća gospodnjeg

Za ulaznu pjesmu imamo Pavlov poziv na vjerničku radost: “Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: Radujte se! Gospodin je blizu!”. U vremenu dok je svećenik misu slavio na latinskom po prvoj riječi ovog poziva “Gaudete – radujte se” zvala se ova nedjelja. Može se upotrijebiti misno ruho ružičaste boje, gdje ono postoji. Ovo je radosni predah u pokorničkom razdoblju došašća. Za prvo čitanje imamo ispovijest proroka iz vremena obnove oko god. 515. pr. Kr. koji se osjećao pomazanim od Duha Božjega i poslanim da siromasima Božjim naviješta radost spasenja. U današnjem čitanju je i radosna pjesma Jeruzalema koji se odaziva proroku: “Radujem se u Gospodinu, radujem, duša moja kliče u Bogu mojemu jer me odjenu haljinom spasenja.” U drugom čitanju Pavao potiče na stalnu radost, zahvalnost i otvorenost prema Duhu Svetome koji u zajednici krštenika budi različite karizme: “Uvijek se radujte!” Krstitelj u evanđelju biva predstavljen kao hrabri i radosni svjedok Svjetla koje je utjelovljena Riječ Božja, Krist Gospodin. Na saslušanju, koje mu nameću svećenici i leviti iz Jeruzalema, Krstitelj odlučno svjedoči da on nije ni Mesija, ni novi Ilija ni Očekivani prorok kojeg je navijestio Mojsije

On je jednostavni i skromni djelitelj pokorničkog krsta koji najavljuje: “Među vama stoji koga vi ne poznate – onaj koji za mnom dolazi!” Prorok iz Jeruzalema, sva starozavjetna vjernička zajednica, Krstitelj na Jordanu su radosni svjedoci došašća Gospodnjeg ili spasenja koje je na dohvatu. Pitanje po stavljeno Krstitelju tiče se svakog od nas na današnjoj misi: “Tko si ti… Što kažeš sam o sebi?” (r. 19 i 22). U zbornoj molitvi prosimo preko svoga predsjedatelja da budemo radosni svjedoci dolaska Gospodnjeg: Bože, ti vidiš: mi s vjerom očekujemo blagdan rođenja Gospodnjega. Molimo te da nam bude događaj spasenja te ga radosno proslavimo službom pohvale. Božić je događaj spasenja, a ne samo spomen na povijesni događaj rođenja osnivača kršćanstva. Zato mu se smijemo i trebamo radovati.

Obavijesti

BLAGOSLOV FIGURICA MALOG ISUSA
Pozivamo svu djecu i obitelji da u nedljeju 24. prosinca donesu figuricu malog Isusa iz jaslica u crkvu na blagoslov. Nakon mise u 11 sati župnik će blagosloviti djecu i figurice.

JUTRO VELIKE BOJANKE
Pozivamo svu djecu na druženje u subotu 23. prosinca 2023. u 10 sati.

NOVI RAZGLAS I KLAVIJATURE

Krenuli smo u nabavu novog instrumenta i mini zvučnika s mikrofonima koji bi koristio dječjem i zboru mladih. U izradi je i pjevalište. Troškovi nabave instrumenta i zvučnika kao i pjevališta su oko 5000 eura. Svi koji mogu pomoći u nabavi dobro su došli.

ŽUPA PRESVETOG SRCA ISUSOVA NINSKA 1, VISOKA 21000 SPLIT

ŽUPA PRESVETOG SRCA ISUSOVA

Ninska 1, HR – 21 000 SPLIT IBAN HR1523900011100234226 za instrumente

Najava

BLAGOSLOV OBITELJI

Završio je blagoslov obitelji u našoj župi. Posjetili smo više 1500 obitelji. Zahvaljujemo svima na uistinu lijepo prijemu. Na prsotoru za tisak nalaze se kalendari i sličice koje slobodno uzmite i odnesite onima koje nismo našli prilikom blagoslova.

ZORNICE

Svakim danom, osim nedjelje, zornice su u 6 sati. Pozivamo vas na kavu i čaj nakon zornice u našu dvoranu. Subotom ćemo zornicu slaviti pod svijećama, a taj dan naš zbor mladih Ivan Pavao II animira svetu misu. Petkom ćemo prikupljati milostinju za pomoć potrebnima i siromašnima naše župe.

HODOČAŠĆE MLADIH U RIM

Ured za Pastoral mladih organizira hodočašće mladih u Rim. Hodočašće će trajati od 18. veljače 2024. (večernji sati) do 24. veljače 2024. (jutarnji sati) za vrijeme zimskih školskih praznika. Prijave se primaju do 2. prosinca 2023. Tijekom hodočašća posjetit će se: S.G.ROTONDO (PADRE PIO) – MONTE SAN ANGELO (ŠPILJA SVETOG MIHOVILA ARKANĐELA), MONTECASSINO (SVETI BENEDIKT I SVETA SKOLASTIKA) – ASSISI (SVETI FRANJO I SVETA KLARA, BLAŽENI CARLO ACUTIS) i naravno RIM. Prijaviti se mogu mladi od 15 do 30 godina. Cijena hodočašća iznosi 540 €.

MATERICE

Danas su MATERICE, stari narodni i crkveni običaj koji se razlikuje od podneblja do podneblja, a pokazuje ljepotu nekadašnje povezanosti i prisnosti, ne samo među članovima obitelji, nego i među rodbinom, susjedima i znancima. To je, kako mu i sam naziv kazuje, “ženski dan” u godini. Danas se djevojke i žene daruju i časte. Njegujemo našu tradiciju živeći je. Svim našim djevojkama i ženama čestitamo Materice.

SVETE MISE NA BADNJAK I BOŽIĆ

BADNJAK: Svete mise 8:00, 9:30, 11:00 sati (nema mise u 19 sati) prigodni program prije dječje ponoćke je u 19:15, dječja ponoćka u 20, a ponoćka u 24 sata.

BOŽIĆ: Svete mise 8:00, 9:30, 11 i 19 sati

RASPORED ISPOVIJEDI U NAŠOJ ŽUPI

PONEDJELJAK 18. prosinca 2023.: 11 – 12 sati 17 – 19 sati
UTORAK 19. prosinca 2023.: 11 – 12 sati 17 – 19 sati
ČETVRTAK 21. prosinca 2023.: (VELIKA ISPOVIJED) više svećenika na raspolaganju 11 – 12 sati 17 – 21 sati
PETAK 22. prosinca 2023.: 11 – 12 sati 17 – 19 sati

SUBOTA 23.12., BADNJAK 24.12. i BOŽIĆ 25.12. NEMA ISPOVIJEDI

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *