(Lk 1, 26-38) Evo, začet ćeš i roditi sina.

U ono vrijeme: Posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret k djevici zaručenoj s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova; a djevica se zvala Marija. Anđeo uđe k njoj i reče: »Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!« Na tu se riječ ona smete i stade razmišljati kakav bi to bio pozdrav. No anđeo joj reče: »Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja.«

 
 

Nato će Marija anđelu: »Kako će to biti kad ja muža ne poznajem? Anđeo joj odgovori: »Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti. Zato će to čedo i biti sveto, Sin Božji. A evo tvoje rođakinje Elizabete: i ona u starosti svojoj zače sina. I njoj, nerotkinjom prozvanoj, ovo je već šesti mjesec. Ta Bogu ništa nije nemoguće!« Nato Marija reče: »Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!« I anđeo otiđe od nje.

Na Sinu Marijinu ostvarena obećanja o potomku iz roda davidova

U sve tri liturgijske godine misna čitanja ove nedjelje govore o potomku iz roda Davidova preko kojega će Bog biti posebno naklonjen svome narodu Izraelu i svim narodima svijeta. Evanđelje u sve tri godine govori o Isusovoj majci i Josipu iz plemena Davidova koji nije naravni otac Marijina sina. Za prvo čitanje imamo Natanovo proročanstvo Davidu o potomku iz njegova roda preko kojega će Davidova “kuća” u smislu kraljevske loze trajati dovijeka. Bog će tom Potomku biti Otac a on njemu jedincati Sin. To obećanje nosilo je židovski narod kroz povijest u radosnim i tragičnim trenucima. Mesijanska nada bila je vezana uz potomka iz Davidova roda. To posebno vidimo iz židovskih spisa stotinjak godina prije Isusa koji nisu ušli u kanon Starog zavjeta. U Isusovo vrijeme obavezno je bilo voditi rodoslovlje svećeničkih i levitskih obitelji, jer su samo pripadnici tih obitelji smjeli vršiti strogo liturgijske službe u hramu. Ipak su i ostale obitelji s ponosom čuvale tradiciju o pripadnosti pojedinome od dvanaest Izraelovih plemena. Tako sv. Pavao, braneći se od protivnika i lažne braće ističe: “Obrezan sam osmog dana, od roda sam Izraelova, plemena Benjaminova” (Fil 3, 5).

Datumski najraniji podatak o davidovskom porijeklu Isusa je Rim 1, 3-4 gdje Pavao god. 58. piše: “Evanđelje Bog unaprijed obećavaše po svojim prorocima u Pismima svetim o Sinu svome, potomku Davidovu po tijelu”. Matejevo evanđelje, više od ostalih, naglašava davidovsko porijeklo Isusa i spasenjski sadržaj naziva “Sin Davidov”. To osobito vidimo prilikom ozdravljenja kad bolesnici ili njihova rodbina vape: “Sine Davidov, smiluj nam se!”. Kod Židova onog vremena prihvaćanje muškarca da bude otac jednom djetetu, koje i nije moralo biti njegov naravni potomak, imalo je punu pravnu i religioznu vrijednost. Isus je preko Josipa pravi Sin Davidov, makar mu Josip nije naravni otac. To je za prvu Crkvu bio važan povijesni podatak pa mora biti važan i za današnje sudionike liturgije.

Obavijesti

DJEČJI ISPRAĆAJ STARE GODINE

Pozivamo svu djecu na igre i druženje u subotu 30. prosinca 2023. godine. Pripremili smo različite igre: skakanje u vrećama, potezanje konopa, prenošenje jaja i vode i još druge igre. Ispratimo godinu u smjehu i igri. Program počinje u 10 sati u župnoj dvorani.

KLANJANJE ZA MLADE I LECTIO DIVINA

Klanjanje za mlade kao i Lectio Divina četvrtkom u 19:30 i 21 sat nastavljamo 11. siječnja 2024. godine.

NOVI RAZGLAS I KLAVIJATURE

Krenuli smo u nabavu novog instrumenta i mini zvučnika s mikrofonima koji bi koristio dječjem i zboru mladih. U izradi je i pjevalište. Troškovi nabave instrumenta i zvučnika kao i pjevališta su oko 5000 eura. Svi koji mogu pomoći u nabavi dobro su došli.

ŽUPA PRESVETOG SRCA ISUSOVA NINSKA 1, VISOKA 21000 SPLIT

ŽUPA PRESVETOG SRCA ISUSOVA

Ninska 1, HR – 21 000 SPLIT IBAN HR1523900011100234226 za instrumente

OČIĆI

Danas su Očići, stari narodni i crkveni običaj vezan uz Četvrtu nedjelju došašća, Danas očevi časte ukućane, a na poseban način djecu. Njegujemo našu tradiciju živeći je.

MISE

SVETA OBITELJ ISUSA, MARIJE I JOSIPA 31. prosinca 2023. Svete mise 8:00, 9:30, 11:00 sati TE DEUM 19:00 sati 

SVETA MARIJA BOGORODICA 1.1.2024. Svete mise 8:00, 9:30 i 19 sati 

SVETI STJEPAN Svete mise 8:00, 9:30 i 19 sati.

Božićna osmina jest osmodnevno razdbolje Božićnoga kruga liturgijske godine, između svetkovina Božića i Svete Marije Bogorodice. Kroz Božićnu osminu svete mise su u 8 i 19 sati.

HODOČAŠĆE MLADIH U RIM

Ured za Pastoral mladih organizira hodočašće mladih u Rim. Hodočašće će trajati od 18. veljače 2024. (večernji sati) do 24. veljače 2024. (jutarnji sati) za vrijeme zimskih školskih praznika. Prijave se primaju do 2. prosinca 2023. Tijekom hodočašća posjetit će se: S.G.ROTONDO (PADRE PIO) – MONTE SAN ANGELO (ŠPILJA SVETOG MIHOVILA ARKANĐELA), MONTECASSINO (SVETI BENEDIKT I SVETA SKOLASTIKA) – ASSISI (SVETI FRANJO I SVETA KLARA, BLAŽENI CARLO ACUTIS) i naravno RIM. Prijaviti se mogu mladi od 15 do 30 godina. Cijena hodočašća iznosi 540 €.

Božićna poruka nadbiskupa mons. Zdenka Križića „On je došao da navijesti mir“ (Ef 2,17)

Draga braćo i sestre, dragi vjernici naše drevne Splitsko-makarske nadbiskupije! Slavlje svetkovine Gospodinova rođenja – Božića ove nas godine zatiče u vremenima koja i ne odišu baš spokojem i mirom. Dostupnost i brzina informacija s kojima se svakodnevno susrećemo, kao da i nas čine dionicima ratnog vihora koje pogađa ranjenu Ukrajinu i sukobima izmorenu Svetu zemlju. Zabrinutost za te događaje i nama samima stvara bol, ponekad nas i plaši kako se sukobi ne bi prenijeli i na naše ulice, ali i nameće nam se pitanje kako uz sve te nevolje i nedaće slaviti Kristov rođendan? Možemo li danas, kada živimo u ogromnom civilizacijskom napretku različitih tehnoloških postignuća, uistinu govoriti i o ljudskom napretku koji svjedoči o humanijem društvu gdje vlada mir, a ne rat i sukobi? S druge strane, svjedoci smo i sami kako nemir lako zahvati i naše svakodnevne odnose, poremeti naše živote i zarobljava naša srca čineći nas taocima sukoba koji se žive i u našim obiteljima, u radnom kolektivu ili u društvu. Sve nas to poziva razmišljati o slavlju Božića, ne kao društvenom događaju koje ispunja površnim veseljem, nego kao događaju spasenja koje unosi radost u naše odnose oplemenjujući ih mirom. Kristovo rođenje obilježeno je stvarnošću objave u kojem nam je očitovana Božja blizina. Bog po svojem tjelesnom ulasku u našu povijest donosi mir kao navještaj ljepote i blizine Božjega kraljevstva. Znamo kako je mrak betlehemskih poljana rastrgan svjetlošću s neba i porukom anđela: „Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim!“ (Lk 2,14) Ta poruka božićne noći postaje zadatak i nacrt našeg kršćanskog života. Slavlje Božića i ulazak u Novu godinu podsjeća nas kako smo i sami potrebni molitve za mir. Zasigurno bi nas i božićna slavlja i jubilejska godina trebali potaknuti da obnovimo molitvu u našim obiteljima. Čini se da za taj pothvat treba uistinu hrabrosti. S ovim mislima, svima vama, draga braćo i sestre u Kristu, želim radostan i blagoslovljen Božić te milošću Gospodnjom ispunjenu 2024. godinu!

✠ Zdenko Križić, nadbiskup splitsko-makarski

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *