(Lk 2,22-40) Dijete je raslo, puno mudrosti.

Kad se po Mojsijevu zakonu navršiše dani njihova čišćenja, poniješe Isusa u Jeruzalem da ga prikažu Gospodinu – kao što piše u Zakonu Gospodnjem.

Kad obaviše sve po Zakonu Gospodnjem, vratiše se u Galileju, u svoj grad Nazaret. A dijete je raslo, jačalo i napunjalo se mudrosti i milost je Božja bila na njemu.
 

Imati vremena za roditelje i djecu

Ovaj blagdan uveden je u opću Crkvu na poticaj katolika iz Kanade među kojima se u prošlom stoljeću počela širiti plodna pobožnost prema svetoj obitelji Isusa, Marije i Josipa. U svijetu gdje i majke moraju zarađivati izvan kuće, sveta obitelj je uzor obiteljskih vrlina. Blagdan je prvi puta uveden u sveopću Crkvu god.1893. i postavljen na 3. nedjelju iza Bogojavljenja. God. 1921. sastavljena je nova misa za ovaj blagdan koji je premješten na 1. nedjelju iza Bogojavljenja. Liturgijska reforma II. vatikanskog sabora uvela je za prvo čitanje odlomak iz Knjige Sirahove o brizi odrasle djece za nemoćne roditelje, dva nova odlomka ponudila za evanđelje: u liturgijskoj godini C i dalje ostaje evanđelje o dvanaestgodišnjem Isusu u hramu, a u liturgijskoj godini B za evanđelje imamo susret dječaka Isusa sa Šimunom u hramu koji ga proglašava slavom Izraela i svjetlom poganskih naroda. U liturgijskoj godini A evanđelje je Matejev izvještaj o bijegu svete obitelji u Egipat. Ujedno je posljednja liturgijska reforma pomaknula ovaj blagdan na nedjelju iza Božića. Po odredbi hrvatskih biskupa ova nedjelja slavi se ujedno kao Iseljenički dan i tom zgodom hrvatski biskupi preko Vijeća za hrvatsku migraciju upućuju našim

vjernicima izvan domovine pastirsku poslanicu pozivajući ih da čuvaju hrvatski nacionalni identitet, obiteljsku vjernost i ljubav u tuđini. Povijesni povod za uvođenje ovog blagdana utjecao je na izbor misnih čitanja i sadržaj misnih molitava. U zbornoj predsjedatelj slavlja ističe da nam u svetoj obitelji Bog daje divan uzor obiteljskih kreposti i uzajamne ljubavi te moli da je nasljedujemo. U darovnoj ističemo da prinosimo Bogu žrtvu pomirenja te molimo da on po zagovoru Marije i Josipa učvrsti naše obitelji u svojoj ljubavi i miru. U popričesnoj molimo da se trajno ugledamo u svetu obitelj te da joj se poslije nevolja ovoga života pridružimo u vječnoj slavi. Uslijed potrebe da otac i majka rade izvan obitelji, mnoga djeca ostaju željna razgovora i igre s roditeljima. Moleći za obitelji, pitajmo se imamo li vremena jedni za druge?

Obavijesti

DJEČJI TJEDAN U ŽUPI

Utorak 2.1. 10h Bingo 

Druženje s djecom u siječnju započinjemo u utorak 2.1. Dječjim bingom. Bingo je zabavna i jednostavna igra za velike i male. Nije važno da li djeca znaju pravila ili ne, mi smo tu da pomognemo! Pobjednik osvaja slatki paket. 

Srijeda 3.1. 10h Božićni kviz 

U srijedu organiziramo Božićni kviz za djecu. Igrajući kviz djeca usvajaju nova znanja i vježbaju slušanje i praćenje što je vrlo važno za razvoj koncentracije. Uz smijeh, učenje i zabavu, najuspješniji kvizaš osvaja slatki paket! 

Četvrtak 4.1. 10h Društvene igre 

Naš Dječji tjedan nastavljamo s uvijek zabavnim društvenim igrama. Djeca će moći birati igre koje žele igrati i tako ispuniti svoje jutro uz puno smjeha i zabave sa svojim prijateljima i poznanicima. Uz pomoć ovakvih igara djeca uče, razvijaju koncentraciju i povezuju se. 

Petak 5.1. 10h Animirani crtić 

Za kraj ovog super zabavnog tjedna pripremili smo i jedan crtić. U petak će djeca gledati Niku u Božićnoj potrazi. Mali sob Niko živi u krdu sobova sa svojom mamom i letećom vjevericom. Tatu nikada nije upoznao i zato ga je odlučio, zajedno sa svojim prijateljom Đurom, pronaći.

Najava

KLANJANJE ZA MLADE LECTIO DIVINA Klanjanje za mlade kao i Lectio Divina četvrtkom u 19:30 i 21 sat nastavljamo 11. siječnja 2024. godine.

BOGOJAVLJENJE SVETA TRI KRALJA 6. siječnja 2024. Svete mise 8:00, 9:30, 11:00 sati 19:00 sati

VODOKRŠĆE Blagoslov vode 5.1.2024. Sveta misa 19 sati

Prema katoličkom obredu u predvečerje Bogojavljenje obavlja se obred blagoslova vode, u vjernika nazvano Vodokršće. Toga dana svaka obitelj ponese blagoslovljenu vodu kojom domaćin poškropiti stan ili kuću, gospodarske zgrade, na selu polje, voćnjake, vinograde i blago. Ostatak vode čuvao bi se u slučaju neke nevolje ili smrti. Čuvanjem svete vode vjernici se stavljanju pod Božju zaštitu i obvezuju da će njegovati kršćanska načela.

BLAGOSLOV U NOVOJ GODINI
“Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva!
Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv
neka ti bude! Neka pogled svoj Gospodin svrati
na te i mir ti donese!” (Br 6,24-26)

Navještaj datuma Uskrsa u 2024. godini

Predraga braćo i sestre, slava se Gospodnja očitovala i uvijek će se očitovati među nama sve do njegovog ponovnog dolaska. U neprestanom tijeku vremena slavimo i proživljavamo otajstva našega spasenja. Središte čitave liturgijske godine je Sveto trodnevlje našega Gospodina raspetoga, pokopanog i uskrsloga. Vrhunac Svetog trodnevlja je nedjelja Uskrsnuća koja će biti 31. ožujka. Svake nedjelje koja je “tjedni Uskrs” sveta Crkva uprisutnjuje ovaj veliki događaj po kojem je Krist pobijedio grijeh i smrt. Iz Uskrsa proizlaze svi ostali sveti dani: Čista srijeda – Pepelnica, koja je početak korizme, ove je godine 14. veljače. Uzašašće ili Spasovo je 9. svibnja. Nedjelja Pedesetnica – Duhovi su 19. svibnja. Presveto Srce Isusovo je 7. lipnja. Prva nedjelja došašća je 1. prosinca. Također na blagdane Blažene Djevice Marije, apostola i svetaca i na blagdane svih vjernih mrtvih, hodočasnička Crkva ovdje na zemlji proglašava Vazam – Uskrs Gospodnji. Kristu koji je bio, koji dolazi, Gospodaru vremena i povijesti, svaka čast i slava u sve vijeke vjekova. Amen.

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *