Vodite svoju djecu u crkvu – nikada ih ne udaljavajte od crkve! 5 korisnih savjeta za roditelje

 

1. Sjedite u prednje redove

Da, iako tako ne biste pomislili, djeca se bolje ponašaju ako mogu dobro vidjeti što se događa.

2. Nemojte odmah otići u sakristiju ili neku drugu pokrajnju prostoriju

Budite tamo samo dok ne smirite dijete, a onda se vratite na svoje mjesto. I vi i dijete ćete tako imati ljepše iskustvo mise.

3. Procijenite kad ih trebate nositi

Ako morate udaljiti dijete van iz crkve, nosite ga cijelo vrijeme. Ako mu vani dopustite da se igra i trči, zapravo ga učite – kroz jednostavno Pavlovljevo uvjetovanje – da on MORA plakati i biti nemiran kako bi se mogao igrati. Neka vaše dijete ima malo slobode kretanja dok je u klupi, ali nikakvu slobodu ako ga trebate udaljiti. Je li dijete uistinu uznemireno? Znanost o mozgu dokazala je kako djecu treba maziti da bismo im pomogli da se smire. Ako vas tjeraju na odlazak, budite ljubazni, puni suosjećanja, milosrdni i nježni, ALI IH NIKAKO NE SPUŠTAJTE DOLJE. Kad se umire, vratite se u klupe.

4. Zabavite ih

Djeci ispod 4 godine možete ponijeti tihe, mekane igračke ili knjige, po mogućnosti vjerske tematike. Čuvajte ih u posebnoj torbi za sv. misu. To će učiniti te igračke posebnima. Ipak, prije same pretvorbe pokušajte maknuti igračke. Za vrijeme podizanja pokažite na hostiju i kalež i šapnite nešto u stilu: „Pogledaj čudo! Pogledaj Isusa!“ Reci: „Volim te, Isuse.“

5. Ne idite na misu odvojeno

Ako se bojite da nećete „imati koristi” od Mise ako povedete malu djecu u crkvu, promašili ste glavni smisao. Dobit ćete radost prenošenja vjere na njih. Na to ste pristali kad ste postali katolički roditelj. Da, može biti teško, i da, možete učiniti i neke druge stvari da upotpunite svoj duhovni život, ali nedjeljna misa je za vašu obitelj. Idite na nju kao obitelj. Obiteljski odlazak na sv. Misu može biti izazov, ali zapamtite, Bog će obilno blagosloviti one koji mu donesu najmanje među nama. „Jer takvih je kraljevstvo nebesko!“ (Mt 19,14)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *