(Iv 1,35-42) Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega.

U ono vrijeme: Stajaše Ivan s dvojicom svojih učenika. Ugleda Isusa koji je onuda prolazio i reče: »Evo Jaganjca Božjega!« Te njegove riječi čula ona dva njegova učenika pa pođoše za Isusom. Isus se obazre i vidjevši da idu za njim, upita ih: »Što tražite?« Oni mu rekoše: »Rabbi« – što znači: »Učitelju – gdje stanuješ?« Reče im: »Dođite i vidjet ćete.« Pođoše dakle i vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega onaj dan. Bila je otprilike deseta ura.

 

Jedan od one dvojice koji su čuvši Ivana pošli za Isusom bijaše Andrija, brat Šimuna Petra. On najprije nađe svoga brata Šimuna te će mu: »Našli smo Mesiju!« – što znači »Krist – Pomazanik«. Dovede ga Isusu, a Isus ga pogleda i reče: »Ti si Šimun, sin Ivanov! Zvat ćeš se Kefa!« – što znači »Petar – Stijena«.

 

Ohrabrivati one koje Bog zove

Za evanđelje imamo Ivanov izvještaj o pozivu prvih trojice učenika. Jedan je bezimen, što bi mogao biti ljubljeni učenik koji stoji iza grade unošene u četvrto evanđelje a drugi su braća Andrija i Petar. Krstitelj stoji s dvojicom svojih učenika, vidi Isusa kako prolazi i ponovno ga predstavlja: “Evo Jaganjca Božjega!” (r. 36, usp. r. 29). 

Dva učenika odlaze za Isusom na učiteljevo velikodušno predstavljanje Isusa kao većega. Ostaju kod Isusa cijeli dan, a u četvrtom evanđelju “ostati kod” znači pristupiti među nečije učenike, postati njegov sljedbenik. Andrija pronalazi svoga brata Šimuna, oduševljeno ga dovodi Isusu a on mu mijenja ime u Petar nagoviještajući time njegovu ulogu u zajednici učenika. Starozavjetna podloga ovom evanđeoskom odlomku je poziv dječaka Samuela kojemu stari svećenik Eli pomaže raspoznati Božji govor. 

Samuelova majka Ana nije dugo mogla dobiti dijete. U hramu se uz suze zavjetovala da će dijete pokloniti Bogu na službu, ako joj ga Bog daruje. Ostavila ga još nejaka uz Elija s nadom da će dječak zavoljeti dom Božji i prihvatiti sveti poziv. Bog se u današnjoj zgodi prvi puta objavljuje dječaku Samuelu. Eli mu pomaže prepoznati Božji govor i dječak prihvaća poziv.

Samuela su na proročko zvanje potaknuli roditelji i svećenik Eli koji je imao iskustvo “poznavanja Boga” u biblijskom smislu riječi. Mogao je Samuelu prenijeti to iskustvo objaviteljskog susretanja s Bogom i ohrabriti ga na prvim koracima. Dva Krstiteljeva učenika čula su po drugi puta gdje njihov učitelj predstavlja Isusa kao Jaganjca Božjeg, što je u ondašnjem aramejskom značilo također Slugu Božjega koji liječi izvornu grešnost svijeta. 

Prešli su stoga među Isusove učenike, zahvalni Krstitelju što ih je upozorio na Isusa. Andrija je radost otkrića Mesije podijelio sa svojim bratom Šimunom. Šimun ga je brzo pretekao u zboru učenika, ali Andrija je bio “muževan” – to upravo znači grčko ime Andreas – pa nije zavidio bratu.Tako nas današnja čitanja potiču da ohrabrujemo one koje Bog zove.

Obavijesti

SVJETSKI DAN BRAKA

Druga nedjelja u veljači obilježava se i kao Svjetski dan braka, a posvećen je bračnom paru – mužu i ženi kao stupu obitelji. Cilj je podsjetiti bračne partnere na vrijednosti koje bi trebali njegovati, potrebu međusobnog poštivanja i vjernosti koju su obećali. Pozivamo sve parove u našoj župi koji u ovoj 2024. slave 25 ili 50 godina braka da se jave kako bi dostojanstveno i prigodno obilježili ovu obljetnicu.

 

Najava

NEDJELJA BOŽJE RIJEČI

Papa Franjo odredio je da Treća nedjelja kroz godinu bude posvećena slavljenju, razmišljanju i širenju Božje riječi. Neka nam iduća nedjelja bude poticaj da u svojim domovima potražimo Sveto Pismo ili nabavimo ako ga nemamo.

NOVI RAZGLAS I KLAVIJATURE ZA DJEČIJI I ZBOR MLADIH

Poštovani župljani, već nekoliko mjeseci prikupljamo za nove klavijature, razglas i pjevalište koje će koristiti djeca i mladi naše župe. Do sada smo nabavili klavijature (2000e) i razglas sa mikrofonima (3000e). Potrošli smo oko 5000 e, a od vaših priloga smo skupili oko 2547 eura. Hvala svima koji su i koji će pomoći ovoj akciji.

ŽUPNI VJERONAUK

Ovaj tjedan nastavljamo sa župnim vjeronaukom prema ustaljenom rasporedu kojeg imate i na oglasnim pločama.

VOLIM CRKVU
Na redu je druga subota u ciklusu subota VOLIM CRKVU. Volimo Crkvu jer nam daje priliku za sklapanje velikih prijateljstava i stvaranje divnih uspomena. Bl. Carlo Acutis je često molio za svoje prijatelje i prikazivao malene žrtve. Djeca će se natjecati u raznim zabavnim igrama, a na kraju ce i sami napisati osobnu molitvu ili zahvalu na temu prijateljstva. Svi ste dobrodošli !
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *