(Mk 1,14-20) Približilo se kraljevstvo Božje; obratite se i vjerujte evanđelju!

Pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: »Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!«

 

I prolazeći uz Galilejsko more, ugleda Šimuna i Andriju, brata Šimunova, gdje ribare na moru; bijahu ribari. I reče im Isus: »Hajdete za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi!« Oni odmah ostaviše mreže i pođoše za njim.

 

Pošavši malo naprijed, ugleda Jakova Zebedejeva i njegova brata Ivana: u lađi su krpali mreže. Odmah pozva i njih. Oni ostave oca Zebedeja u lađi s nadničarima i otiđu za njim.

Približilo se kraljevstvo Božje

Za evanđelje imamo Isusovu nastupnu propovijed u Galileji, kako ju je zabilježio drugi evanđelista. Marko je počeo svoju knjigu o Isusu najavom: “Evanđelje Isusa Krista Sina Božjega”. Tako formulirana, rečenica u grčkom izvorniku sadrži dvije nijanse značenja: evanđelje o Isusu, ali i evanđelje koje od Isusa potječe. Očito da je za drugog evanđelistu sadržaj evanđelja iza Uskrsa dopunjen. 

Do Uskrsa evanđelje je ono što Isus propovijeda, a iza Uskrsa evanđelje su djela i riječi Isusove. Nakon što je Krstitelj bio silom ušutkan, Isus dolazi u Galileju i propovijeda “evanđelje Božje”. Marko zatim u produžetku pokazuje u čemu se sastojalo evanđelje kao srž Isusova propovijedanja: Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje, obratite se i vjerujte evanđelju! 

Isus pretpostavlja kod povijesnih slušalaca kao poznat pojam kraljevstva Božjega. Hebrejska riječ malkut i grčka basileia znači kraljevstvo i vladavinu, državu i čin kraljevanja. U starozavjetnim tekstovima Bog je predstavljen kao vladar sve zemlje, posebno vladar svoga savezničkog naroda Izraela. 

Proroci su naglašavali Božje kraljevanje Izraelom i poganskim narodima a u razdoblju oko Isusova povijesnog nastupa postojalo je uvjerenje o skorom novom Božjem zahvatu u povijest Izraela i poganskih naroda, uvjerenje o kraljevstvu Božjem koje će se vidljivo očitovati.

Na tu vjeru svojih sunarodnjaka Isus se naslanja i kaže da se približilo kraljevstvo Božje. Po njemu koji se u svemu podlaže Bogu i zato postaje znak i sredstvo Božjeg milosnog vladanja svijetom. Odmah iza ove propovijedi Isus zove prve učenike i oni se odazivaju. Zove one koji će poput njega biti poslušni Bogu i omogućavati da Bog znakovito bude prisutan u svijetu. 

Kraljevstvo je u svojoj biti veličanstveno, kako pokazuje parabola, ali unatoč tome ono nije zemlja priča. Poziv na nasljedovanje Isusa (1, 17) koji Marko donosi odmah iza ove Isusove propovijedi, pokazuje ljudima put. Izreka o hodu za Isusom noseći vlastiti križ (8, 34) sadrži potrebnu dopunu” Crkva je znak i područje Božje milosne naklonosti, Božjeg kraljevstva u svijetu i za svijet. 

Vjerujemo li to? Postupamo li tako kao živi članovi Crkve?

Obavijesti i najave

SVJETSKI DAN BRAKA

Druga nedjelja u veljači obilježava se i kao Svjetski dan braka, a posvećen je bračnom paru – mužu i ženi kao stupu obitelji. Cilj je podsjetiti bračne partnere na vrijednosti koje bi trebali njegovati, potrebu međusobnog poštivanja i vjernosti koju su obećali. Pozivamo sve parove u našoj župi koji u ovoj 2024. slave 25 ili 50 godina braka da se jave kako bi dostojanstveno i prigodno obilježili ovu obljetnicu.

DEVET SRIJEDA SVETOM JOSIPU

Kroz ovih devet srijeda velikim žarom i odanošću molimo sv. Josipa da budemo ljudi žive vjere. U srijedu 24. siječnja 2024. molimo po nakani za ljubav i mir u Domovini i svijetu.

NEDJELJA BOŽJE RIJEČI

Papa Franjo odredio je da Treća nedjelja kroz godinu bude posvećena slavljenju, razmišljanju i širenju Božje riječi. Neka nam ova nedjelja bude poticaj da u svojim domovima potražimo Sveto Pismo ili nabavimo ako ga još nemamo.

VOLIM CRKVU

Ove subote ćemo imati likovnu radionicu. VOLIMO CRKVU jer nas primjerom Majke Tereze, i mnogih drugih svetih ljudi, podsjeća da su empatija i zajedništvo, suradnja i uključivost, dobrota i pomaganje plemenite osobine. Djeca će izraditi radove nadahnute dobrim djelima svetaca. Dobro nam došli!

ČETVRTAK ZA DUŠU

Od veljače počinjemo sa programom „Četvrtak za dušu“. Svaki mjesec imati ćemo jednog gosta sredinom mjeseca koji će nam pomoći svojim predavanjem ili svjedočanstvom rasti u vjeri. Program počinje u 19 sati svetom misom, nakon toga je predavanje ili svjedočanstvo te završavamo euharistijskim klanjanjem. Prvi gost, Robert Tomić iz Posušja dolazi 15. veljače, a svjedočiti će nam kako se oslobodio zla kockanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *