(Mk 1,12-15) Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu.

U ono vrijeme: Duh nagna Isusa u pustinju. I bijaše u pustinji četrdeset dana, gdje ga je iskušavao Sotona; bijaše sa zvijerima, a anđeli mu služahu.

 

A pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: »Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!«

 

Kušan u pustinji, Isus vraća sklad u ljude i prirodu​

Korizma je četrdeset dnevna priprava za Uskrs kao središnji blagdan liturgijske godine. U crkvenim zajednicama gdje ima odraslih kandidata za krštenje korizma je razdoblje neposredne priprave za prvi sakrament kojim se oni koji već vjeruju i dovoljno su poučeni pridružuju Kristu i Crkvi. 

Za nas koji smo kršteni u djetinjstvu korizma je vrijeme priprave na obnovu krsnih obećanja u liturgiji uskrsne noći. Već vjekovima na prvu korizmenu nedjelju imamo za evanđelje izvještaj o Isusovoj kušnji za vrijeme četrdesetdnevnog posta u pustinji. Prije saborske reforme imali smo uvijek Matejev izvještaj. 

Ove godine čitamo nedjeljom iz Markova evanđelja pa za ovu nedjelju imamo Markov izvještaj o Isusovoj kušnji. Marku vlastiti elementi u ovom izvještaju: – Duh Božji Isusa “otjera” u pustinju; – Isus boravi sa zvijerima kao nekoć Adam u raju; – anđeli dvore Isusa isposnika nebeskim jelom. Za prvo čitanje imamo izvještaj o savezu Božjem s Noom i svim ljudima poslije općeg potopa: “Evo, ja sklapam svoj savez s vama i s vašim potomstvom poslije vas, i sa svim živim stvorovima što su s vama: s pticama, sa stokom, sa svim zvijerima” (r. 9-10).

Isus u prirodi kušan opire se Zlome i postaje novi Adam koji vraća sklad u ljude i u prirodu. Budući da je poslušan Bogu, zvijeri mu ne ude nego s njime prijateljuju. Grijeh je unio nesklad u pojedince, u ljudsku zajednicu i u prirodu. Povratkom Bogu čovjek se vraća samome sebi, ljudskoj zajednici i prirodi koju je Bog za njega stvorio. 

Čuva sebe, bližnje i prirodu. Današnje prvo čitanje i evanđelje su svojevrsni biblijski temelj pokreta zelenih ili ekologije. Nije moguće pravo se zalagati za ljudsku okolinu, ako grijehom trujemo sebe i svoje bližnje. U zbornoj molitvi prosimo da i ove korizme uznapredujemo u poznavanju Krista. Upoznajmo ga kao poslušna Bogu i onoga koji unosi sklad u ljude i prirodu. Učimo od njega biti poslušni Bogu i suprotstavljati se zlu.

Obavijesti i najave

KRIŽNI PUT  petkom u 19:30 sati nedjeljom u 18 sati

EUHARISTIJSKO KLANJANJE četvrtkom u 21 sati petkom u 18:00 sati (tiho)

LECTIO DIVINA četvrtkom u 19:30 sati

ISPOVIJED jutrom od 7:45 popodne od 18:30

DUHOVNA OBNOVA 14. ožujka 2024. p. Stjepan Horvat

 

DOBRO JE ČINITI DOBRO

Župni Caritas organizira akcije kroz vrijeme korizme. Idućih nedjelja ispred crkve moći ćete nabaviti prigodne uskršnje ukrase, a od prošlog petka prikupljamo namirnice za najpotrebnije. Kutija za odložiti namirnice i životne potrepštine nalazi se na dnu crkve te kroz sve dane možete donijeti svoj dar.

KRIŽNI PUT PETKOM I NEDJELJOM

I ove godine moliti ćemo postaje Križnog puta petkom nakon sv. mise i nedjeljom u 18 sati. Petkom tijekom sv. Mise prikupljamo milostinju za Katoličku Crkvu u BIH. Svaki petak od 18 sati biti će izložen Presveti Sakrament za tiho klanjanje.

KORIZMENI SUSRETI ZA DJECU SUBOTOM

Subotama u 10h u župnoj dvorani pozivamo djcu i roditelje. Na drugom susretu pripremili smo igre za male i velike. Dođite i tako otkrijte blago korizmenog vremena, Boga i njegovu ljubav.

SVETA KRIZMA I PRVA PRIČEST

Slavlje svete krizme u našoj župi bit će u subotu 11. svibnja 2024., dok će prva sveta pričest biti u nedjelju 12. svibnja 2024. Molimo za naše mlade i njihove obitelji.

KORIZMA

Korizma je vrijeme povratka milosrdnom Ocu stoga smo se mi svećenici stavili na raspolaganje svima kojima je to potrebno, svaki četvrtak, od 17:30 do 18:30 za duhovni razgovor, ispovijed ili bilo koju drugu duhovnu potrebu. Crkva je otvorena u tome vremenu i svi su dobrodošli.

DEVET SRIJEDA SVETOM JOSIPU

Kroz ovih devet srijeda velikim žarom i odanošću molimo sv. Josipa da budemo ljudi žive vjere.U srijedu 21. veljače 2024. molimo po nakani za sve župljane osobito one u poteškoćama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *