(Iv 12,20-33) Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod.

U ono vrijeme: Među onima koji su se došli klanjati na blagdan bijahu i neki Grci. Oni pristupe Filipu iz Betsaide galilejske pa ga zamole: »Gospodine, htjeli bismo vidjeti Isusa.« Filip ode i kaže to Andriji pa Andrija i Filip odu i kažu Isusu. Isus im odgovori: »Došao je čas da se proslavi Sin Čovječji. Zaista, zaista, kažem vam: ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod. Tko ljubi svoj život, izgubit će ga. A tko mrzi svoj život na ovome svijetu, sačuvat će ga za život vječni. Ako mi tko hoće služiti, neka ide za mnom. I gdje sam ja, ondje će biti i moj služitelj. Ako mi tko hoće služiti, počastit će ga moj Otac. Duša mi je sada potresena i što da kažem? Oče, izbavi me iz ovoga časa? No, zato dođoh u ovaj čas! Oče, proslavi ime svoje!« Uto dođe glas s neba: »Proslavio sam i opet ću proslaviti!«

 

Mnoštvo koje je ondje stajalo i slušalo govoraše: »Zagrmjelo je!« Drugi govorahu: »Anđeo mu je zborio.« Isus na to reče: »Ovaj glas nije bio poradi mene, nego poradi vas. Sada je sud ovomu svijetu, sada će knez ovoga svijeta biti izbačen. A ja kad budem uzdignut sa zemlje, sve ću privući k sebi.«

 

To reče da označi kakvom će smrću umrijeti.

 

Učitelj koji unatoč strahu pristaje na nasilnu smrt

Za evanđelje imamo dio Isusova završnog govora u Jeruzalemu, pri kraju ministerija, kako ga je zabilježio četvrti evanđelista. On se događa nakon Isusova svečanog ulaska u Jeruzalem prilikom kojega su hodočasnici i Jeruzalemci pozdravili Isusa kao onoga “Koji dolazi u ime Gospodnje, Kralj Izraelov” (Iv 12, 13). Ivan naglašava da je Isusu u susret izašlo mnoštvo koje je čulo kako je oživio mrtvog Lazara, a farizeji su se ljutili što “svijet ode za njim”. 

Među brojnim hodočasnicima koji su za Pashu došli u Jeruzalem iz vjerskih razloga bili su i neki Grci. Oni su zaželjeli uspostaviti kontakt s Isusom pa su se javili Filipu, a Filip i Andrija predstavili su ih Isusu. Njima i svima koji imaju prizemljene pojmove o Mesiji Isus odgovara da je kao pšenično zrno koje ima istrunuti da donese obilan rod. Zatim primjenjuje na sebe načelo: “Tko ljubi svoj život, izgubit će ga. A tko mrzi svoj život na ovome svijetu, sačuvat će ga za život vječni!” (r. 25). 

Izražava svoj strah pred nasilnom smrću upotrijebivši izraz da mu je duša potresena. Priznaje kako stoji pred napašću da moli od Oca izbavljenje od ovog časa, ali ostaje na raspolaganju Ocu i najavljuje da će sve privući k sebi kad bude uzdignut sa zemlje. Time daje do znanja da će umrijeti rimskom

smrtnom kaznom, pribijanjem na križ. U toj nasilnoj smrti on vidi Božje pripuštenje i put u proslavu. Bog će svoje kraljevstvo uspostavljati ne samo po njegovim čudesima i propovijedima nego i po njegovoj smrti koja je potvrda svega što je do tada činio i govorio. Za prvo čitanje imamo Jeremijinu najavu novog saveza s domom Judinim i domom Izraelovim (cijeli narod Božji SZ). 

U vrijeme tog saveza ljudi će “poznavati Boga”, prihvaćat će njegovo vrhovništvo i zapovijedi. Za drugo čitanje imamo odlomak iz Poslanice Hebrejima , koji prerađuje sinoptičku gradu o Isusovoj molitvi u Getsemanskom vrtu. U današnjoj liturgiji s Isusom pristajemo na gubitke i žrtve zemaljskog života da bismo stekli život vječni.

Obavijesti i najave

KORIZMA SRCA DOBRO JE ČINITI DOBRO

Ispred crkve danas i na Cvjetnicu možete nabaviti ukrase koje su izradile članice našeg župnog Caritasa. Sav prilog ide za potrebite.

BLAGDAN SVETOG JOSIPA

Blagdan svetog Josipa proslavit ćemo u utorak 19. ožujka 2024. svetim misama u 8 i 19 sati. Pod večernjom svetom misom blagoslovit ćemo očeve te podijeliti medaljice s likom svetog Josipa.

PRIKUPLJANJE POMOĆI ZA KRŠĆANE U SVETOJ ZEMLJI

Naš Nadbiskup mons. Zdenko Križić potaknuo nas je da u razdoblju od Prve korizmene nedjelje do Uskrsa darujemo svoje novčane priloge za kršćane u Svetoj Zemlji. Za tu prigodu postavili smo škrabicu na dnu Crkve gdje to možemo i učiniti.

KORIZMENI SUSRETI ZA DJECU SUBOTOM

U iduću subotu s početkom u deset sati bit će dječji križni put, a nakon toga uskršnja radionica. Svi du dobrodošli, i roditelji i djeca.

CVIJEĆE ZA VELIK TJEDAN

Cvijeće kojim ćemo urediti oltar Presvetog Sakramenta, kao i Isusov grob možete donijeti u crkvu od velikog ponedjeljka do velikog četvrtka. Hvala svima.

GOSPIN PLAČ – VELIKI PETAK

«Gospin plač» je od davnina poznata pjesma u kršćanskom svijetu. Prije se uvijek molio u korizmi, danas taj običaj izumire. Trebamo ga obnoviti i početi moliti! Svi koji se žele priključiti obnovi ove tradicije koju smo lani ponovno pokrenuli mogu doći u utorak makon večernje svete mise.

13 UTORAKA SVETOM ANTI
U idući utorak u 18:30 započinjemo pobožnost 13 utoraka svetom Anti Padovanskome.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *