(Iv 20,1-9) Trebalo je da Isus ustane od mrtvih.

Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: »Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.«

 

Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne uđe. Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu.

 

Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova. Jer oni još ne upoznaše Pisma da Isus treba da ustane od mrtvih.

 

Naša vjera u Uskrsloga temelji se na doživljajima povijesnih svjedoka

U prvim stoljećima Crkve dnevne mise na Uskrs nije ni bilo. Svi su sudjelovali na bogoslužju uskrsnog bdjenja i nije bilo potrebno novo liturgijsko slavlje otajstva uskrsnuća. Kad je u srednjem vijeku uskrsna vigilija prebačena na Veliku subotu dopodne, a ponestalo odraslih kandidata na krštenje, uvedena je dnevna misa na Uskrs da bi većina vjernika, bez obzira da li je sudjelovala na obredima Velike subote, doživjela Uskrs. U sve tri liturgijske godine čitanja na dnevnoj misi Uskrsa su ista. 

Za prvo čitanje imamo dio Petrova govora u kući Rimljanina Kornelija u Cezareji koji se zanimao za Isusov pokret, jer je već bio povjerovao u Boga Biblije. Petar iznosi kratko Isusovo javno djelovanje, smrt u Jeruzalemu i na široko dokazuje da je On uskrsnuo, iako se ukazivao samo odabranim svjedocima (Dj 10, 34. 37- 43). Za drugo čitanje ponuđene su dvije mogućnosti: u prvom, uzetom iz Kol, Pavao podsjeća krštenike da su suuskrsli s Kristom; u drugom, uzetom iz 1 Kor, zove nas Apostol na dosljedno svetkovanje, jer je “žrtvovan naš Vazam Krist”.

Za evanđelje imamo Ivanov izvještaj o otkriću praznog groba Isusova. Na Magdaleninu vijest da je netko “uzeo Gospodina iz groba” Petar i voljeni učenik trče na uskrsno jutro, vide grob prazan i uredno složene plahte u koje je Raspeti bio umotan prilikom sprovoda. Dok se Petar čudi, voljeni učenik “vidje i povjerova”. Tako nas ova misa vodi na izvore naše vjere u Uskrsloga. 

Crkva ju je primila od povijesnih svjedoka Isusovih, ali je svjesna kako zbog okolnosti da nisu svi stanovnici Palestine onog vremena mogli vidjeti Uskrsloga, uvijek ostaje prostor za zdravu nesigurnost i osobnu odluku svakog vjernika. U misnim molitvama ispovijedamo vjeru da nas je Bog kao Crkvu obnovio vazmenim otajstvima i ističemo da radosno prinosimo žrtvu kojom se Crkva Božja nanovo rađa i hrani.

Obavijesti i najave

13 UTORAKA SVETOM ANTI

U idući utorak u 18:30 nastavljamo pobožnost 13 utoraka svetom Anti Padovanskome.


PRVI PETAK

Prvi petak u travnju rezerviran je za VELIKU DEVETNICU PRESVETOM SRCU ISUSOVU. Za tu prigodu organiziramo cjelodnevno euharistijsko klanjanje. Kako bi osigurali da uvijek netko bude prisutan u crkvi svatko tko želi može se prijaviti u određeni sat. Prijave su u sakristiji.

USKRSNI PONEDJELJAK Svete mise: 8, 9:30 i 19 sati.

DEVETNICA BOŽJEM MILOSRĐU

Počinje se moliti na Veliki petak i moli se do nedjelje Božjeg milosrđa. U našoj crkvi moliti će se svaki dan u 15:00 sati (osim na Uskrs kada se moli u 18:45 sati) U nedjelju Božjeg milosrđa sveta misa u 15 sati na oltaru u kapelici za sve dobrotvore naše župe. Subotama u 10 h u župnoj dvorani pozivamo djecu i roditelje. U iduću subotu organiziramo dječju radionicu. Svi su dobrodošli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *