(Iv 20,19-31) Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: »Mir vama!«

Uvečer toga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: »Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.« To rekavši, dahne u njih i kaže im: »Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.«

 

Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina!« On im odvrati: »Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.«

 

I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: »Mir vama!« Zatim će Tomi: »Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.« Odgovori mu Toma: »Gospodin moj i Bog moj!« Reče mu Isus: »Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!«

 

Isus je pred svojim učenicima učinio i mnoga druga znamenja koja nisu zapisana u ovoj knjizi. A ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu.

Uskrsli omogućuje zajedništvo vjere i dobara

Središte današnje liturgije je ukazanje Uskrslog apostolima bez Tome i s Tomom. Za razliku od ostala tri evanđelja u kojima uskrsli Krist šalje učenike da propovijedaju evanđelje svim narodima (Mk 16, 15), odnosno da propovijedaju obraćenje i oproštenje grijeha (Lk 24, 47) i čine njegovim učenicima (Mt 28, 19), Ivan je zabilježio kako je Krist dahnuo u apostole, darovao im obećani mir i Duha Svetoga te ih tako osposobio i zadužio da ljudima opraštaju grijehe. 

Time ih je učinio dionicima novoga života u koji je ušao uskrsnućem i poslao ih da propovijedanjem, krštenjem i slavljenjem ostalih sakramenata čine ljude dionicima tog istog života. Toma je tražio tragove rana na Isusovu tijelu da bi povjerovao u njegovo uskrsnuće. Kad ih je provjerio, uskliknuo je: “Gospodin moj i Bog moj!” (r. 28). Uskrsli hvali njega i buduće vjernike: “Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!” (r. 29). Ivan je ovaj izvještaj pisao za crkvenu zajednicu svojih povijesnih čitalaca. 

Oni su bili sabrani vjerom , u Kristovo uskrsnuće i osjećali da se njihova vjera ne razlikuje od vjere Apostola i prvih jeruzalemskih kršćana zato što ih i dalje sabire uskrsli Krist.

Za prvo čitanje imamo odlomak iz Djela apostolskih o prvim jeruzalemskim kršćanima koji su bili jednog srca i jedne duše te u znak zajedništva od materijalnih dobara dijelili svakome u zajednici koliko mu je trebalo. Oni su u tome nasljedovali Isusa koji se nije dao zarobiti od materijalnih dobara, prihvaćao materijalnu pomoć dobrih ljudi i tražio da njegovi sljedbenici stiču trajne prijatelje prolaznim blagom. 

Tako nas ova tri svetopisamska odlomka, od kojih je sastavljeno današnje bogoslužje riječi, potiču na zajedništvo vjere i materijalnih dobara. Krsna nakalamljenost na Krista ujedno je uključenost u Crkvu. Zato je i naša vjera zajedničarska, crkvena. Međusobno materijalno pomaganje vanjski je znak našeg zajedništva u vjeri.

Obavijesti i najave

KORIZMA SRCA U NAŠOJ ŽUPI

Kroz korizmu smo prikupljali sredstva za potrebite u našoj župi, ali i za kršćane u Svetoj zemlji. Ovo su rezultati prikupljenog: Milostinja Velikog petka i korizmeno prikupljanje: 4.035,00 eura Solidarnost s Crkvom u BiH: 1.189,83 eura Caritas (prodaja): 1.981,00 eura (uloženih u materijale 419,00 eura) Prikupljeno je oko 500 kg hrane, od kojih je pripremljeno 28 obiteljskih paketa. Podijeljeno je ukupno oko 212 obiteljskih paketa. Od srca zahvaljujemo svima koji su sudjelovali i pomogli u ovogodišnjoj korizmenoj akciji. Neka Vas Gospodin blagoslovi i čuva te vam uvijek bude bliz u svim Vašim potrebama.

13 UTORAKA SVETOM ANTI

U idući utorak u 18:30 nastavljamo pobožnost 13 utoraka svetom Anti Padovanskome.

DJEČJE RADIONICE

Subotama u 10 h u župnoj dvorani pozivamo djecu i roditelje. U iduću subotu organiziramo dječju radionicu.

NEDJELJA BOŽJEGA MILOSRĐA

Nakon što je papa Ivan Pavao II. proglasio 2. vazmenu nedjelju nedjeljom Božanskog milosrđa, Apostolska pokorničarna izdala je 29. lipnja 2002. dekret prema kojem se na spomenutu nedjelju može zadobiti potpuni, odnosno djelomični oprost. Za potpuni oprost, uz prethodnu sakramentalnu ispovijed, sv. Pričest te molitvu na nakanu Svetog Oca, potrebno je: u bilo kojoj crkvi ili oratoriju sudjelovati u pobožnosti u čast Božanskoga milosrđa pred Presvetim (izloženim ili u svetohraništu), kajući se iskreno za svoje grijehe, ili barem pred Presvetim izmoliti Vjerovanje i Očenaš, dodajući zaziv: Isuse milosrdni, uzdam se u te! Za djelomični oprost potrebno je da vjernik upravi milosrdnom Isusu neki od pobožnih zaziva koji su od Crkve odobreni za javnu pobožnost. U Nedjelju Božjega milosrđa sveta misa je u 15 sati u kapelici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *