(Lk 24,35-48) Trebalo je da Krist sve to pretrpi i treći dan uskrsne od mrtvih

U ono vrijeme: Učenici su Isusovi pripovijedali što se dogodilo na putu i kako ga prepoznaše u lomljenju kruha. Dok su oni o tom razgovarali, stane Isus posred njih i reče im: »Mir vama!« Oni, zbunjeni i prestrašeni, pomisliše da vide duha. Reče im Isus: »Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam! Opipajte me i vidite jer duh tijela ni kostiju nema kao što vidite da ja imam.«

 

Rekavši to, pokaza im ruke i noge. I dok oni od radosti još nisu vjerovali, nego se čudom čudili, on im reče: »Imate li ovdje što za jelo?« Oni mu pruže komad pečene ribe. On uzme i pred njima pojede.

 

Nato im reče: »To je ono što sam vam govorio dok sam još bio s vama: treba da se ispuni sve što je u Mojsijevu Zakonu, u Prorocima i Psalmima o meni napisano.« Tada im otvori pamet da razumiju Pisma te im reče: »Ovako je pisano: ’Krist će trpjeti i treći dan ustati od mrtvih, i u njegovo će se ime propovijedati obraćenje i otpuštenje grijeha po svim narodima počevši od Jeruzalema.’ Vi ste tomu svjedoci.«

Uskrsli omogućuje obraćenje i otpuštenje grijeha

Za evanđelje nedjelje imamo Lukin izvještaj o ukazanju uskrslog Krista Jedanaestorici te njegov uskrsni mandat. Isus pozdravlja apostole s “Mir vama” dajući im udio na svojoj pobjedi nad grijehom i smrću. Zatim se daje prepoznati pokazujući im ruke i noge s tragovima razapinjanja. 

Tumači im Mojsijev Zakon, Proroke i Psalme o Mesiji koji i po trpljenju ispunjava svoje poslanje te ih šalje da u njegovo ime propovijedaju obraćenje i otpuštenje grijeha svim narodima.Za prvo čitanje imamo dio Petrova govora mnoštvu u Jeruzalemu nakon ozdravljenja hromoga. Bolesnik je ozdravljen u ime Isusa kojega je Bog uskrisio te ga učinio Začetnikom života. Zato se ljudi trebaju kajati i obratiti da bi postigli oproštenje grijeha. 

Ovdje Petar misli na krštenje kao vanjski znak kajanja, obraćenja i oproštenja grijeha. Današnji tekstovi podsjećaju na Pavlov usklik: “Ako Krist nije uskrsnuo, uzaludna je vjera naša; još ste u grijesima”. Evanđelista Luka, više od ostalih, veže mogućnost obraćenja i oproštenja grijeha uz događaj Krista. On upotrebljava izraz “otpuštenje” koji je preuzet iz socijalnih i ekonomskih odnosa u starini, kad se radilo o otpisivanju dugova, dokidanju zatvorske kazne ili puštanju sužanja da se vrate u domovinu. Po svome što Isus jest i što je učinio, izbrisao je dug krivnje u koju ljudi

zapadaju svojim zlim postupcima. Luka također voli pojmove “obraćenja” i “kajanja” više od ostalih evanđelista. Tako imenicu “obraćenje” (metanoia) upotrebljava u svom evanđelju pet puta, a u Djelima apostolskim 6 puta, dok glagol “obratiti se” (metanoein) upotrebljava devet puta u evanđelju i pet puta u Djelima. 

On u svojim spisima upotrebljava i izraz “kajati se” (epistrefein) koji prvenstveno znači promijeniti pravac kretanja, obratiti se, pristati uz Krista. Kod njega je obraćenje sinonim za pristajanje uz Isusa, vjera u Krista raspetog i uskrslog. Takva obraćenička vjera moguća je zato što je Krist uskrsnuo. “Ono što je Krist donio svojom mukom, smrću i uskrsnućem i omogućio darom Duha, biva dostupno ljudskim bićima – po Lukinu uvjerenju – vjerom, kajanjem, obraćenjem i krštenjem”.

Obavijesti i najave

SVETA PRIČEST I SVETA KRIZMA

ČETVRTAK, 9. svibnja 2024.

DUHOVNA OBNOVA za roditelje, kumove i krizmanike

19:00 – sveta misa

19:40 – susret krizmatelja s krizmanicima, roditeljima i kumovima

20:30 – sveta ispovijed za krizmanike 21:00 – euharistijsko klanjanje

PETAK, 10. svibnja 2024.

16:30 – sveta ispovijed za djecu i roditelje prvopričesnika 17:30 – generalne probe i preuzimanje haljina.

SUBOTA, 11. svibnja 2024.

10:30 – sveta misa podjele svete krizme – don Mijo ŠURLIN

NEDJELJA, 12. svibnja 2024.

11:00 – slavlje prve svete pričesti

 

13 UTORAKA SVETOM ANTI
U idući utorak u 18:30 nastavljamo pobožnost 13 utoraka svetom Anti Padovanskome.

ČETVRTAK ZA DUŠU
Od veljače smo započeli sa programom „Četvrtak za dušu“. Svaki mjesec imamo jednog gosta sredinom mjeseca koji će nam pomoći svojim predavanjem ili svjedočanstvom rasti u vjeri. Program počinje u 19 sati svetom misom, nakon toga je predavanje ili svjedočanstvo te završavamo euharistijskim klanjanjem. Ovog mjeseca gost je fra Ante Vučković.

IGRAONICE
Subotama u 10 h u župnoj dvorani pozivamo djecu i roditelje. U iduću subotu organiziramo dječju radionicu.

LECTIO DIVINA

upoznajmo Riječ Božju Lectio Divina (Božansko čitanje) je molitva nad tekstom iz Svetog pisma. U našoj župi svakog četvrtka nakon večernje mise održava se Lectio Divina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *