(Iv 10,11-18) Pastir dobri život svoj polaže za ovce.

U ono vrijeme: Reče Isus:

 

»Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Najamnik – koji nije pastir i nije vlasnik ovaca – kad vidi vuka gdje dolazi, ostavlja ovce i bježi, a vuk ih grabi i razgoni: najamnik je i nije mu do ovaca. Ja sam pastir dobri i poznajem svoje i mene poznaju moje, kao što mene poznaje Otac i ja poznajem Oca i život svoj polažem za ovce. Imam i drugih ovaca, koje nisu iz ovog ovčinjaka. I njih treba da dovedem i glas će moj čuti i bit će jedno stado, jedan pastir. Zbog toga me i ljubi Otac što polažem život svoj da ga opet uzmem. Nitko mi ga ne oduzima, nego ja ga sam od sebe polažem. Vlast imam položiti ga, vlast imam opet uzeti ga. Tu zapovijed primih od Oca svoga.«

Novi pastiri i »druge ovce«

Na četvrtu uskrsnu nedjelju kroz sve tri liturgijske godine imamo odlomke iz Iv 10. To je Isusov govor u Jeruzalemu o blagdanu Sjenica, smješten neposredno nakon ozdravljenja slijepca od rođenja. Tom zgodom Isus je kritizirao ondašnje vjerske poglavare kao najamnike zato što su se morali najprije dodvoriti rimskoj poganskoj vlasti da bi bili potvrđeni u službi velikih svećenika. 

Kad se u tom povijesnom kontekstu predstavio kao pastir dobri ; koji daje život za ovce i za kojim ovce rado idu, Isus je najavio da uprisutnjuje Božju brigu za ljude te izrazio nadu da će se ljudi odazvati njegovu pokretu sveopćeg okupljanja raspršene djece Božje. U dijelu govora koji imamo za evanđelje današnje nedjelje Isus naglašava razliku između najamnika koji bježe kad vuk dođe i sebe kao dobrog pastira koji se osjeća ljubljenim od Oca i zato želi biti dobri pastir koji polaže život za ovce. 

On najavljuje da ima “i drugih ovaca koje nisu od ovog ovčinjaka”. Za četvrtog evanđelistu ovo je najava misionarskog djelovanja Crkve koja se ne smije zadovoljiti ostajanjem unutar Isusove povijesne domovine i pripadnicima koji bi bili samo Židovi kao sunarodnjaci Isusa i Dvanaestorice. Da bi se nastavio kroz povijest Isusov sveopći pokret okupljanja raspršene djece Božje (usp. Iv 11, 52), Isus treba suradnike.

Na to nas podsjećaju pape posljednjih decenija kad katolicima predlažu da četvrtu uskrsnu nedjelju slavimo kao Međunarodni dan duhovnih zvanja. To je prvenstveno dan molitve za one koji su to zvanje odabrali, koji se za nj spremaju i koje Bog zove. Svi su oni u Crkvi i svijetu nastavljači službe Isusa dobrog pastira. Svjedoci su proegzistentnog Krista, kako voli reći današnja kristologija. Krist je prije svoje smrti i uskrsnuća sav postojao za druge. U svom proslavljenom stanju on nastavlja egzistirati za druge. 

On treba muškarce i žene koji iz vjerskih razloga prihvaćaju celibat, poput njega neoženjenog radi kraljevstva nebeskog, da bi mogli izravnije živjeti za ljudsku braću i sestre. Ove nedjelje uskrslog Krista prepoznajemo i sa zahvalnošću ga prihvaćamo kao dobrog pastira.

Obavijesti i najave

SVETA PRIČEST I SVETA KRIZMA

ČETVRTAK, 9. svibnja 2024.

DUHOVNA OBNOVA za roditelje, kumove i krizmanike

19:00 – sveta misa

19:40 – susret krizmatelja s krizmanicima, roditeljima i kumovima

20:30 – sveta ispovijed za krizmanike 21:00 – euharistijsko klanjanje

PETAK, 10. svibnja 2024.

16:30 – sveta ispovijed za djecu i roditelje prvopričesnika 17:30 – generalne probe i preuzimanje haljina.

SUBOTA, 11. svibnja 2024.

10:30 – sveta misa podjele svete krizme – don Mijo ŠURLIN

NEDJELJA, 12. svibnja 2024.

11:00 – slavlje prve svete pričesti

13 UTORAKA SVETOM ANTI
U idući utorak u 18:30 nastavljamo pobožnost 13 utoraka svetom Anti Padovanskome.

KRUNICA U SVIBNJU
U srijedu 1. svibnja počinjemo svibanjsku pobožnost stoga Vas dragi vjernici potičemo na molitvu sv. Krunice. Izdvojite malo vremena ili u 18.30 ili na kraju dana u 20.15 sata na našem dvorištu ispred crkve. Molimo svaki dan osim nedjelje u ovaj sat. Ako nikako ne stignete na jedan od ponuđenih termina izmolite u svojim obiteljima barem deseticu na čast BDM.

IGRAONICE
Subotama u 10 h u župnoj dvorani pozivamo djecu i roditelje. U iduću subotu organiziramo dječju radionicu. Svi su dobrodošli.

PRVI PETAK
Prvi petak u svibnju rezerviran je za VELIKU DEVETNICU PRESVETOM SRCU ISUSOVU. Za tu prigodu organiziramo cjelodnevno euharistijsko klanjanje. Kako bi osigurali da uvijek netko bude prisutan u crkvi svatko tko želi može se prijaviti u određeni sat. Prijave su u sakristiji. Pobožnost je u 18 sati, a svetu misu u 19 sati.

NAŠA GOSPA OD PRESVETOGA SRCA
ovaj se blagdan slavi posljednju subotu mjeseca svibnja – o. Julijan Chevalier, osnivač družbe Misionara Presvetoga Srca udijelio je Mariji zaziv Naša Gospa od Presvetoga Srca(MSC). Želio je istaknuti jedinstvenu vezu koja postoji između Marije i njenog Sina – njene su karakteristike: velika prisnost koju održava sa svojim Sinom te duboko sjedinjenje s otajstvom Kristova Srca. – Zvati Mariju Naša Gospa od Presvetoga Srca najljepši je način kojim izražavamo sve poveznice koje ujedinjuju Mariju s Bogom koji je ljubav. U konačnici to znači biti vođen prema otkrivanju ove Božje ljubavi prema nama i njenom življenju poput one koja je uvijek bila službenica Gospodnja. Naša draga Gospa od Presvetog Srca Isusova kraljica je čistilišta. Ona u čistilištu posjećuje izabrane duše, određene da jednom okruže njezino prijestolje. I svaki put se pobjednički vraća s nekoliko siromašnih duša u nebo. Možemo, dakle, biti sigurni da razveseljujemo našu dobri Majku svaki put kad pridonosimo za oslobođenje siromašnih duša.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *