(Iv 15,1-8) Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda.

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

 

»Ja sam istinski trs, a Otac moj – vinogradar. Svaku lozu na meni koja ne donosi roda on siječe, a svaku koja rod donosi čisti da više roda donese. Vi ste već očišćeni po riječi koju sam vam zborio. Ostanite u meni i ja u vama. Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe, ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni.

 

Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa. Ako tko ne ostane u meni, izbace ga kao lozu i usahne. Takve onda skupe i bace u oganj te gore. Ako ostanete u meni i riječi moje ako ostanu u vama, što god hoćete, ištite i bit će vam. Ovim se proslavlja Otac moj: da donosite mnogo roda i da budete moji učenici.«

Plodna povezanost s Kristom i međusobno

Za evanđelje imamo dio Isusova oproštajnog govora iz Iv 15 u kojem se Gospodin pred odlazak u nasilnu smrt predstavlja kao trs koji u sebi uosobljuje Božji vinograd – Izrael. Traži od učenika da kao loza budu povezani s njime trsom kako bi donosili rod: “Ja sam trs, vi ste loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda!” U ovoj razrađenoj alegoriji Isus pretpostavlja da povijesni slušatelji poznaju starozavjetnu metaforu o Izraelu kao Božjem vinogradu. 

Prorok Hošea nazvao je oko god. 740. pr. Kr. Izrael bujnom lozom koja nosi bogat rod (10, 1). Tridesetak godina kasnije Bog se žali preko Izaije da je Izrael vinograd koji se izrodio (5, 1-7), ali i obećava da će svoj vinograd sam čuvati i zalijevati (27, 2-6). Prema Ezekielu Božji vinograd bio je zasađen kraj obilnih voda, ali je grešnim postupcima svojih knezova bio i izložen nemilosrdnom čupanju i vrelom pustinjskom vjetru (17, 5-10; 19, 10-14). 

Psalmista priznaje da je Izrael trs koji je Bog presadio iz Egipta te moli da Bog s neba obi8e nasad desnice svoje (Ps 80, 15-16).Isus se samostalno služio metaforom o vinogradu, što vidimo iz parabole o vinogradarima ubojicama (Mt 21, 33-46 i paral u Mk i Lk), zatim iz parabole o radnicima posljednjeg sata koju donosi jedini Matej (20, 1-16). Radi povezanosti s Ocem Isus uprisutnjuje

tarozavjetni narod Božji i očituje se kao vinograd koji se ne može izroditi. Tko vjerom ostaje povezan s njime, donosi obilne plodove. Za prvo čitanje imamo izvještaj o Pavlovu dolasku u Jeruzalem nakon obraćenja i trogodišnjeg propovjedničkog djelovanja u Damasku. Jeruzalemski kršćani nemaju povjerenja u obraćenje progonitelja. 

Barnaba, koji je Zidov rođen u inozemstvu kao i Pavao, jamči za Pavla Dvanaestorici i jeruzalemskoj Crkvi. Kad jeruzalemski Židovi počinju spremati zavjeru protiv Pavla, Barnaba ga upućuje u rodni Tarz da bi ga kojih osam godina kasnije uključio u propovjednički rad u Antiohiji kao pripravu za misijsko djelovanje među poganima. Da Barnaba nije bio duboko povezan s uskrslim Kristom, ne bi mogao pridonijeti da se Pavao razvije u plodnog misionara pogana.

Obavijesti i najave

SVETA PRIČEST I SVETA KRIZMA

ČETVRTAK, 9. svibnja 2024.

DUHOVNA OBNOVA za roditelje, kumove i krizmanike

19:00 – sveta misa

19:40 – susret krizmatelja s krizmanicima, roditeljima i kumovima

20:30 – sveta ispovijed za krizmanike 21:00 – euharistijsko klanjanje

PETAK, 10. svibnja 2024.

16:30 – sveta ispovijed za djecu i roditelje prvopričesnika 17:30 – generalne probe i preuzimanje haljina.

SUBOTA, 11. svibnja 2024.

10:30 – sveta misa podjele svete krizme – don Mijo ŠURLIN

NEDJELJA, 12. svibnja 2024. 11:00 – slavlje prve svete pričesti

13 UTORAKA SVETOM ANTI
U idući utorak u 18:30 nastavljamo pobožnost 13 utoraka svetom Anti Padovanskome.

KRUNICA U SVIBNJU
U srijedu 1. svibnja počinjemo svibanjsku pobožnost stoga Vas dragi vjernici potičemo na molitvu sv. Krunice. Izdvojite malo vremena ili u 18.30 ili na kraju dana u 20.15 sata na našem dvorištu ispred crkve. Molimo svaki dan osim nedjelje u ovaj sat. Ako nikako ne stignete na jedan od ponuđenih termina izmolite u svojim obiteljima barem deseticu na čast BDM.

PRVI PETAK

Prvi petak u svibnju rezerviran je za VELIKU DEVETNICU PRESVETOM SRCU ISUSOVU. Za tu prigodu organiziramo cjelodnevno euharistijsko klanjanje. Kako bi osigurali da uvijek netko bude prisutan u crkvi svatko tko želi može se prijaviti u određeni sat. Prijave su u sakristiji. Pobožnost je u 18 sati, a svetu misu u 19 sati.

SHKM GOSPIĆ

Pripremni susret svih prijavljenih za Susret hrvatske katoličke mladeži bit će u četvrtak u 19 sati. Započeti će svetom misom, potom će uslijediti prigodna kateheza i praktične obavijesti te euharistijsko klanjanje.

SVETI JOSIP RADNIK – 1. svibnja

Papa Pio XII. uveo je u crkvenu godinu blagdan svetog Josipa Radnika 1955. godine i odredio da se taj blagdan slavi 1. svibnja, na Praznik rada. Papa Lav XIII., pak, izdao je svoju encikliku “Rerum novarum / O novim stvarima”, u kojoj je progovorio o važnosti i potrebi za poboljšanjem položaja radnika. Radnike i sve ljude skromnih životnih prilika uputio je na sv. Josipa. Josipovo tesarsko zanimanje spominje se samo u Matejevu evanđelju, gdje se opisuje Isusov povratak u Nazaret: ”Dođe u svoj zavičaj te je tako učio svijet u njihovoj sinagogi da su se divili i govorili: ‘Odakle ovom tolika mudrost i čudesna moć? Zar on nije tesarov sin?”’ (Mt 13,54). No, sveti Josip mnogo je govorio bez ijedne riječi te vrijedno radio. Bio je ponizan, skroman i šutljiv i nikada se nije uzdizao ili hvalio pred drugima. Svojom jednostavnošću blizak je svim radnicima, osobito očevima koji osjećaju težinu života i svakodnevnog zarađivanja i skrbi za obitelj. Uvođenjem blagdana svetog Josipa Radnika Crkva želi iskazati posebno poštovanje prema radu jer svojim radom kršćanin „pridonosi povijesnom ostvarenju Božje zamisli“. Josipov svakidašnji rad svjedoči naime o spremnosti služenja u vjernoj poslušnosti tajni utjelovljenja Sina Božjega i djela otkupljenja. To treba biti smisao rada i svakoga kršćanskoga djelatnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *