(Iv 15,9-17) Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za prijatelje.

»Kao što je Otac ljubio mene, tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi. Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi; kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga te ostajem u ljubavi njegovoj. To sam vam govorio da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna.

 

Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam. Više vas ne zovem slugama jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; vas sam nazvao prijateljima jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga. Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane te vam Otac dadne što ga god zaištete u moje ime. Ovo vam zapovijedam: da ljubite jedni druge.«

Božja inicijativa

Za evanđelje imamo nastavak Isusove alegorije o njemu kao trsu i vjernicima kao lozama. U odlomku koji smo slušali prošle nedjelje Isus traži da ostanemo s njime povezani i da donosimo duhovni rod kao njegovi učenici. U današnjem ističe da pred odlazak u nasilnu smrt ostaje u ljubavi Očevoj, učenike zove prijateljima za koje polaže život i traži da mi ostanemo u ljubavi njegovoj. Osjećajući se ljubljenim od Oca, Isus može poći u smrt iz ljubavi za druge i ima pravo zvati da ljubimo kao što on ljubi. Za prvo čitanje imamo sažeti izvještaj o Petrovu nastupu u Kornelijevoj kući. 

Kornelije je bio Rimljanin, “bogobojazni” stranac koji je čitao židovske svete knjige na grčkom, povjerovao u Boga jedinoga, ali nije mogao prihvatiti obrezanje i disciplinske propise židovstva. Čuo je za Isusov pokret i pozvao Petra da mu rastumači što je to. Njegovi poslanici morali su tako uvjerljivo nastupiti pred Petrom da je ovaj odmah krenuo iz Jope u Cezareju, na put dug tri dana pješačenja. 

Dok je Petar propovijedao u Kornelijevoj kući o Isusu, na slušatelje je sišao Duh Sveti u obliku jezika (kao na Dvanaestoricu na Duhove) i to je Petru bio znak da ih treba krstiti bez prethodnog obrezanja. Bog je Petra “preduhitrio”. Započeo je nešto o čemu Apostol ne bi zadugo ni razmišljao.

Ubacio ga u vatru i Petar je reagirao onako kako je razumio da Bog traži. U drugom čitanju imamo odlomak iz Prve Ivanove u kojem sveti pisac predstavlja Boga kao ljubav zato što nas je zavolio u Sinu, bez naših prethodnih zasluga. Tako nam današnja misna čitanja iznose temu Božje inicijative. Isus vidi Božju ljubav i na nju odgovara spremnošću da pode u smrt te učenike diže na rang prijatelja. Petar u Kornelijevim izaslanicima prepoznaje Božju inicijativu i odmah polazi na put u nepoznato. 

Ivan ističe: “Tko ne ljubi, ne upozna Boga jer Bog je ljubav” (r. 8). Danas nas uskrsli Krist zove da prepoznamo Božju inicijativu u Crkvi, u svijetu i u osobnom životu. Kad tako Boga “upoznamo” ili kroz iskustvo doživimo, moći ćemo odgovoriti na njihovu inicijativu.

Obavijesti i najave

SVETA PRIČEST I SVETA KRIZMA

ČETVRTAK, 9. svibnja 2024.

DUHOVNA OBNOVA za roditelje, kumove i krizmanike

19:00 – sveta misa

19:40 – susret krizmatelja s krizmanicima, roditeljima i kumovima

20:30 – sveta ispovijed za krizmanike 21:00 – euharistijsko klanjanje

PETAK, 10. svibnja 2024.

16:30 – sveta ispovijed za djecu i roditelje prvopričesnika 17:30 – generalne probe i preuzimanje haljina.

SUBOTA, 11. svibnja 2024.

10:30 – sveta misa podjele svete krizme – don Mijo ŠURLIN

NEDJELJA, 12. svibnja 2024. 11:00 – slavlje prve svete pričesti

13 UTORAKA SVETOM ANTI

U idući utorak u 18:30 nastavljamo pobožnost 13 utoraka svetom Anti Padovanskome.

KRUNICA U SVIBNJU

U srijedu 1. svibnja započeli smo svibanjsku pobožnost stoga Vas dragi vjernici potičemo na molitvu sv. Krunice. Izdvojite malo vremena ili u 18.30 ili na kraju dana u 20.15 sata na našem dvorištu ispred crkve. Molimo svaki dan osim nedjelje u ovaj sat. Ako nikako ne stignete na jedan od ponuđenih termina izmolite u svojim obiteljima barem deseticu na čast BDM.

UZAŠAŠĆE

Blagdan Spasova, Uzašašća Gospodinova slavimo ovaj četvrtak. Svete mise su u 8, 9:30 i 19 sati.

SVETI DUJAM

7. svibnja Crkva liturgijski časti svetog Dujma, splitskog biskupa iz 3./4. st., jednog od najčašćenijih svetaca Crkve u Hrvata, koji je podnio mučeničku smrt u vrijeme progona cara Dioklecijana, a njegovi se zemni ostaci čuvaju na mjestu groba njegova progonitelja. Štovanje sv. Dujma pokazuje vrlo snažnu i dugotrajnu tradiciju Crkve u Hrvata, a dobro je istaknuti kako je 7. svibnja dan kada se to vidi ne samo u vjerničkom, nego i u društvenom životu grada Splita i cijele Splitsko- makarske nadbiskupije. Svečana sveta misa i procesija je 10 sati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *