(Mt 28, 16-20) Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

U ono vrijeme:

 

Jedanaestorica pođoše u Galileju na goru kamo im je naredio Isus. Kad ga ugledaše, padoše ničice preda nj. A neki posumnjaše. Isus im pristupi i prozbori:

 

»Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio!

 

I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.«

Kršteni na ime Oca i Sina i Duha Svetoga

Ova svetkovina ne slavi konkretni događaj iz povijesti spasenja kao većina drugih u toku liturgijske godine. Slavi vjersku istinu koja se u Crkvi iskristalizirala nakon općih sabora u Niceji god. 325. i Carigradu god. 381. Pod navalama arijanizma koji je u ime jednote Boga Biblije zanijekao božansku jednakost Krista i Duha Svetog s Ocem. Oko god. 800. nastala je prigodna misa u čast Presvetog Trojstva koja se posebno slavila u Španjolskoj i Francuskoj. Polagano je prihvaćen posebni blagdan u benediktinskim samostanima u čast Presvetog Trojstva, a tek god. 1334. uveden je u sveopću Crkvu. Slavimo ga u nedjelju iza Duhova kao zahvalu za dovršeno djelo spasenja koje je Otac izveo u Sinu raspetom i uskrišenom po Duhu Svetomu. U ovoj liturgijskoj godini imamo za evanđelje Isusov uskrsni nalog prema Mateju. Iz njega izlazi da Isusovi sljedbenici trebaju učiniti Kristovim učenicima sve narode krsteći ih na ime Oca, Sina i Duha Svetoga i učeći ih obdržavati sve što je Isus zadao. U vrijeme kad je Matej zapisivao ovu odredbu uskrslog Krista baptisthenai eis to onoma – dati se oprati na ime nekog božanstva ili na ime Boga jedincatog značilo je vjernički pristati da bude pojedinac posvećen Bogu da mu se posveti, da bude unesen u saveznički odnos s Bogom.

Izraz “krstiti se na ime” zato je jedva pevodiv na hrvatski u punom značenju izvornika. Tko je tako opran i očišćen, doživotno prihvaća Božje vrhovništvo. Za Sveto pismo čovjek je kruna Božjih stvorova i smije se služiti stvorenim dobrima, ali nikome na zemlji ne smije služiti kao svom vrhovnom gospodaru. Slobodni i na sliku Božju stvoreni čovjek smije se predati potpuno samo svome Bogu. A Gospodin Isus nas je naučio da njega šalje Otac, da su on i Otac jedno, da Duh Očev uvodi u svu istinu. Do istine o Trojstvu ne možemo doći ljudskim razmišljanjem nego povjerenjem u Krista kao Očeva objavitelja. Novija liturgija i dokumenti učiteljstva povezuju nauku o Trojstvu sa životom vjernika u Bogu i po Bogu.

Srce Isusovo - BLAGDAN

TRODNEVNICA
UTORAK, 4.6.2024.
18:00 POBOŽNOST PRESVETOM SRCU ISUSOVU
19:00 SVETA MISA – PREDVODI DON NIKOLA ŠAKIĆ
20:15 PREDSTAVA: „BIO SAM TAMO“ – PERE ERANOVIĆ

SRIJEDA, 5.6.2024.
18:00 POBOŽNOST PRESVETOM SRCU ISUSOVU
19:00 SVETA MISA – PREDVODI DON NIKOLA ŠAKIĆ
20:15 TRIBINA O MENTALNOM I DUHOVNOM ZDRAVLJU: „DUHOVNI NORMABEL“
ANIMIRA: DON JOSIP ULIĆ I GOSTI


ČETVRTAK, 6.6.2024.
18:00 POBOŽNOST PRESVETOM SRCU ISUSOVU
19:00 SVETA MISA – PREDVODI DON NIKOLA ŠAKIĆ
20:15 BDIJENJE ZA DUHOVNA ZVANJA: ZAR SI POZVAO MENE? – SVJEDOČANSTVA POZIVA
21:00 EUHARISTIJSKO KLANJANJE


BLAGDAN – PRESVETO SRCE ISUSOVO

PETAK, 7.6.2024.

SVETE MISE SU U 8, 9:30 I 17:00 (BLAGOSLOV DJECE)

19:00 SVEČANA SVETA MISA – PREDVODI DON DARKO MATIJEVIĆ
NAKON SVETE MISE ZAJEDNIČKO SLAVLJE UZ HRANU, PIĆE, KOLAČE I GLAZBU UŽIVO.

Obavijesti i najave

13 UTORAKA SVETOM ANTI
U idući utorak u 18:30 nastavljamo pobožnost 13 utoraka svetom Anti Padovanskome.

NAŠA GOSPA OD PRESVETOGA SRCA ISUSOVA
Zvati Mariju Naša Gospa od Presvetoga Srca Isusova najljepši je način kojim izražavamo sve poveznice koje ujedinjuju Mariju s Bogom koji je ljubav. U konačnici to znači biti vođen prema otkrivanju ove Božje ljubavi prema nama i njenom življenju poput one koja je uvijek bila službenica Gospodnja. Sveta misa i proslava blagdana je u petak 31. svibnja 2024. Pod misom u 19 sati blagosloviti ćemo novoobnovljeni kip Naše Gospe od Presvetog Srca Isusova.

ZAJEDNIČKA FEŠTA NAKON SVETE MISE SRCE ISUSOVO
Kao što smo učinili prošle godine pripremamo zajedničko slavlje po završetku svete mise na blagdan Presvetog Srca Isusova. Pozivamo sve koji mogu da pridonesu zajedničkom slavlju. Osobito vas pozivamo da donesete kolače. Svi koji to mogu, kolače primamo u četvrtak i petak u župnom uredu. Od srca zahvaljujemo svima. Nadamo se da ćemo zajedno, uz hranu i piće te kolače naših domaćica uz pjesmu moći radosna srca proslaviti župni blagdan. DJE TIJELOVO Svete mise su u 8, 9:30 i 19 sati. Nakon večernje mise slijedi procesija uz svijeće po ulicama naše župe.

TIJELOVO I TIJELOVSKA PROCESIJA
Na ovogodišnju svetkovinu Tijelova, u četvrtak, 30. svibnja 2024. svete mise su u 8, 9:30 i 19 sati. Procesija će krenuti nakon mise oko 20 sati iz crkve, a kretat će se sljedećim ulicama: Ninska, potom Krbavska prema istoku dok kraja ulice, spuštajući se niz stepenice doći ćemo do Vrazove te krećući se prema istoku ući u Ozaljsku, potom u Vidinu te ponovno u Vrazovu prema zapadu do stepenica koje povezuju Vrazovu i Šopovu. Iz Šopove ćemo ući u ulicu Vrh Visoke te krećući se prema zapadu doći di crkve. Prvopričesnici mogu obući prvopričesničke haljine u dvorani od 18:30. Vas koji stanujete ili imate radnje, poslovne prostore u ulicama kuda će proći procesija s Presvetim, molimo da ovog dana zelenilom, cvijećem, upaljenim svijećama, marama, svetim slikama okitite prozore, izloge, ulaze, prolaze. Uvjereni smo da će Božji blagoslov za koji se moli u procesiji biti na dobro svim ljudima dobre volje bez obzira na njihova vjerska uvjerenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *