(Mk 2, 23 – 3, 6) Sin Čovječji gospodar je i subote.

Jedne je subote prolazio kroz usjeve. Njegovi učenici počeše putem trgati klasje. A farizeji mu rekoše: »Gle! Zašto čine što subotom nije dopušteno?«

 

Isus im odgovori: »Zar nikad niste čitali što učini David kad ogladnje te se nađe u potrebi on i njegovi pratioci? Kako za velikog svećenika Ebjatara uđe u dom Božji i pojede prinesene kruhove kojih ne smije jesti nitko osim svećenika; a on dade i svojim pratiocima?«

 

I govoraše im: »Subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote. Tako, Sin Čovječji gospodar je subote!«

 

Uđe ponovno u sinagogu. Bio je ondje čovjek usahle ruke. A oni vrebahu hoće li ga Isus u subotu izliječiti, da ga optuže. On kaže čovjeku usahle ruke: »Stani na sredinu!« A njima će: »Je li subotom dopušteno činiti dobro ili činiti zlo, život spasiti ili pogubiti?« No oni su šutjeli.

 

A on, ražalošćen okorjelošću srca njihova, srdito ih ošinu pogledom pa reče tom čovjeku: »Ispruži ruku!« On ispruži – i ruka mu zdrava!

 

Farizeji iziđu i dadnu se odmah s herodovcima na vijećanje protiv njega kako da ga pogube.

Trostruki smisao dana Gospodnjeg

Za evanđelje imamo događaj kad apostoli krše subotnji počinak na dva načina: hodaju više nego što su farizeji smatrali dopustivim i pripravljaju jelo trljajući zrelo klasje rukama, što također po farizejskoj teologiji predstavlja previše rada u dan obaveznog počinka. Isus odgovara da je “subota stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote” i proglašava se gospodarom subote kao dana Gospodnjeg. Za prvo čitanje imamo odlomak iz Ponovljenog zakona o šabatu, subotnjem počinku. 

Tako nas ova čitanja vode u temu o smislu dana Gospodnjeg u vjerničkoj zajednici, obitelji i životu pojedinca. U događaju iz evanđelja, koji donose također Matej i Luka, Markovu je prikazu vlastito dvoje: 1) prema grčkom izvorniku apostoli subotom putuju (dok Matej i Luka spominju da su ogladnjeli) i putem trgaju klasje. 2) Isus jedino kod Marka govori: “Subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote”. 

Iz konteksta se pretpostavlja da su apostoli s Isusom morali putovati subotom dulje od “subotnjeg dana hoda” (Dj 1, 12) što bi iznosilo oko kilometar. Prema ovim elementima vlastitim Marku Isus je na strani čovjeka u potrebi. Dopušta iznimku od obaveznog subotnog počinka ako se

Iradi o zbiljskoj potrebi čovjeka. Isus je, što više, na strani pojedinca, ne naroda, grupe, zajednice! Potrebe su različite. Tjedni dan počinka od redovnih poljskih i kućnih poslova uveden je u biblijsku religiju da bi vjernici kao pojedinačne osobe izvršavali tri ljudske potrebe: 1) Boga štovati u blagdanskom bogoslužju; 2) radovati se Bogu koji spašava, koji je naklonjen; 3) više pažnje posvećivati ukućanima i bližnjima koji mogu biti bolesni, žalosni, potrebni. Isus ima na umu ovakav smisao dana Gospodnjeg koji je čovjeku u prilog, a ne zarobljava pojedinca punog potreba i nevolja. 

Humani Isus time očituje da se Bog raduje čovjeku te da mu daje svoje zapovijedi kao pomoć u humanijem životu, da bi više bio čovjek u odnosu na svoga Boga, na samoga sebe i na ljudsku braću i sestre.

Obavijesti i najave

ZAHVALA ZA TIJELOVSKU PROCESIJU
Dirljivo i lijepo je bilo proći ulicama naše župe na blagdan Tijelova. Brojne zastave, svijeće i cvijeće pratile su nas duž same rute. Od srca zahvaljujemo svima koji su uredili svoje okućnice, postavili malene oltare ispred svojih vrata i kapija te na koljenima dočekali Euharistijskog Isusa. Hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji. Pobožni narode Božji, neka te Gospodin blagoslovi i čuva!

ZAJEDNIČKA FEŠTA NAKON SVETE MISE SRCE ISUSOVO
Kao što smo učinili prošle godine pripremamo zajedničko slavlje po završetku svete mise na blagdan Presvetog Srca Isusova. Pozivamo sve koji mogu da pridonesu zajedničkom slavlju. Osobito vas pozivamo da donesete kolače. Svi koji to mogu, kolače primamo u četvrtak i petak u župnom uredu. Od srca zahvaljujemo svima. Nadamo se da ćemo zajedno, uz hranu i piće te kolače naših domaćica uz pjesmu moći radosna srca proslaviti župni blagdan.

13 UTORAKA SVETOM ANTI
U idući utorak u 18:00 nastavljamo pobožnost 13 utoraka svetom Anti Padovanskome.

OBITELJSKA ZAJEDNICA
Prije dva tjedna obiteljska zajednica naše župe održala je svoj prvi susret. Na rasporedu je novi na koje pozivamo sve zainteresirane bračne parove da se pridruže u ponedjeljak, 3. 6. 2024. u 20.30 sati u crkvi. Kao gosti dolaze nam Marica i Luka Vujević koji će nam posvjedočiti o svojem bračnom životu te o iskustvima koje su stekli kao voditelji tima Hrvatske zajednice Bračnih susreta. Program će se održati u župnoj dvorani. Svi su dobrodošli.

HOD ZA ŽIVOT
Udruga U ime obitelji i ove godine organizira već poznatu manifestaciju Hod za život u više hrvatskih gradova, od toga Splitu u nedjelju, 16. lipnja (okupljanje na Trgu Gaje Bulata – HNK u 18 sati). Podržavajući Hod za život izražavamo važnost prava na život nerođenog djeteta, kao i potporu njegovoj majci, ocu i cijeloj obitelji. Iduću nedjelju će nam se predstaviti volonteri i predstavnici organizatora.

Srce Isusovo - BLAGDAN

TRODNEVNICA
UTORAK, 4.6.2024.
18:00 POBOŽNOST PRESVETOM SRCU ISUSOVU
19:00 SVETA MISA – PREDVODI DON NIKOLA ŠAKIĆ
20:15 PREDSTAVA: „BIO SAM TAMO“ – PERE ERANOVIĆ

SRIJEDA, 5.6.2024.
18:00 POBOŽNOST PRESVETOM SRCU ISUSOVU
19:00 SVETA MISA – PREDVODI DON NIKOLA ŠAKIĆ
20:15 TRIBINA O MENTALNOM I DUHOVNOM ZDRAVLJU: „DUHOVNI NORMABEL“
ANIMIRA: DON JOSIP ULIĆ I GOSTI


ČETVRTAK, 6.6.2024.
18:00 POBOŽNOST PRESVETOM SRCU ISUSOVU
19:00 SVETA MISA – PREDVODI DON NIKOLA ŠAKIĆ
20:15 BDIJENJE ZA DUHOVNA ZVANJA: ZAR SI POZVAO MENE? – SVJEDOČANSTVA POZIVA
21:00 EUHARISTIJSKO KLANJANJE


BLAGDAN – PRESVETO SRCE ISUSOVO

PETAK, 7.6.2024.

SVETE MISE SU U 8, 9:30 I 17:00 (BLAGOSLOV DJECE)

19:00 SVEČANA SVETA MISA – PREDVODI DON DARKO MATIJEVIĆ
NAKON SVETE MISE ZAJEDNIČKO SLAVLJE UZ HRANU, PIĆE, KOLAČE I GLAZBU UŽIVO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *